NIEUWS

De Ian Parry Scholarship 2018 is nu geopend voor inzendingen

Soldiers stand on and around a tank in a bombed-out city street; a car on fire a few metres away.
Soldaten van de Iraqi Special Forces overzien de gevolgen van een zelfmoordaanslag van ISIS met een autobom, die hun linie wist te bereiken in de wijk Al Andalus in het oosten van Mosul, in januari 2017. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief. © Ivor Prickett / Panos Pictures

De Ian Parry Scholarship 2018 is nu geopend voor inzendingen en heeft als doel jonge talenten in de fotojournalistiek te ondersteunen. Fotografen jonger dan 24 jaar of fulltime studenten fotografie kunnen hun werk inzenden. Maar je hebt weinig tijd, want de deadline is 28 juli 2018.

In het 28e jaar van het bestaan van deze open wedstrijd zijn er twee prijzen te winnen: The Ian Parry Award for Achievement en The Ian Parry Award for Potential. Deelnemers moeten een portfolio en een projectvoorstel indienen. De winnaars van beide categorieën ontvangen $ 3500 en een Canon-uitrusting om hun projecten te helpen voltooien. Hun foto's worden bovendien tentoongesteld als onderdeel van een belangrijke expositie in een Londense galerie, en gepubliceerd in The Sunday Times Magazine.

De beurs werd in het leven geroepen om het leven en werk van Ian Parry te eren, een fotojournalist die tijdens de Roemeense revolutie in 1989 op 24-jarige leeftijd om het leven kwam bij een opdracht voor The Sunday Times. De beurs betekende voor verschillende fotografen de start van een succesvolle carrière en heeft bovendien Sir Don McCullin als beschermheer mogen begroeten.

"Het winnen van de Ian Parry Award was een enorme steun in de rug toen ik net begon als fotograaf in 2007,” vertelt Ivor Prickett, Ierse fotojournalist, net benoemd tot Canon Ambassador, Pulitzer Prize-finalist en winnaar van een World Press Photo-categorie. "Ik was net afgestudeerd aan de universiteit. Dit soort erkenning gaf me niet alleen het gevoel dat het goed was wat ik deed, maar zorgde ook voor naamsbekendheid zodat ik betaalde opdrachten kreeg."

Photojournalist Ivor Prickett stands in a camp at sunset, taking a photo with his Canon camera and lens.
De vorige winnaar van de Ian Parry Award, Ivor Prickett, in het veld met zijn Canon-uitrusting. De erkenning en het platform die bij de prijs kwamen kijken, gaven zijn prille loopbaan als fotojournalist een zet in de goede richting, zegt hij. © Ivor Prickett
Christian Ziegler’s

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

"Dankzij het prijzengeld en het platform dat de beurs bood, kon ik mijn langlopende project op de Balkan voortzetten. Ook kreeg ik de gelegenheid om het werk in Londen te exposeren, waardoor ik veel belangrijke, behulpzame mensen heb ontmoet. Het was een periode waarin het erg moeilijk was om mijn werk gepubliceerd te krijgen, dus het was een enorme bonus om te weten dat mijn werk werd tentoongesteld en gezien. En dan heb ik het nog niet eens over de vrijheid die het geld me bood. Ik hoefde me geen zorgen te maken en kon mijn eigen interesses volgen in die periode."

De winnaar van de Award for Achievement wordt automatisch door World Press Photo geselecteerd voor de Joop Swart Masterclass in Amsterdam. De winnaar van de Award for Potential wordt een jaar lang begeleid door de Britse fotojournalist Marcus Bleasdale, voormalig winnaar van de Ian Parry Scholarship.

"Ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe belangrijk het winnen van de Ian Parry Award was voor de start van mijn carrière," vertelt Marcus. "Het was het begin van alles. Het is de belangrijkste wedstrijd waaraan ik ooit heb meegedaan, een wedstrijd die al jarenlang wordt georganiseerd door bijzonder aardige mensen. Ik ben er trots op dat ik word geassocieerd met Ian en zijn familie. De vriendschappen blijven standhouden, lang nadat je hebt meegedaan."

Gastjurylid is dit jaar Elisabeth Biondi, die 15 jaar lang beeldredacteur was bij The New Yorker. Ze werkte ook als directeur fotografie bij Vanity Fair en Geo Magazine in Duitsland. Op dit moment is ze werkzaam als onafhankelijke curator, auteur en docent.

De prijsuitreiking vindt plaats op een prestigieuze locatie naast Tower Bridge in Londen. Bovendien krijgen de winnende foto's een plaats in de collectie van het Incite Project. Daaraan is een uitnodiging voor een privérondleiding verbonden.

De wedstrijd speelt een belangrijke rol in het vestigen van de aandacht op kwesties die door de reguliere media vaak worden genegeerd. De Award for Achievement van vorig jaar ging naar Sharafat Ali, voor zijn foto's van de anti-India-protesten in Kashmir, waarbij honderden mensen om het leven kwamen. De Award for Potential 2017 ging naar Tafadzwa Ufumeli, die gewelddadige demonstraties in Epworth vastlegde, een oostelijke wijk van Harare in Zimbabwe.

"Ik raad jonge, beginnende fotografen absoluut aan om mee te dingen naar de beurs," zegt Ivor. "De beurs is doordrongen van historie. De vorige winnaars en begunstigers vormen samen bovendien een hechte groep uiterst ondersteunende, invloedrijke mensen, in een sector waar het vaak moeilijk kan zijn om je draai te vinden."

Deelnemende fotografen moeten uiterlijk 28 juli 2018 een portfolio met 12 foto's en een projectvoorstel indienen. Meer informatie vind je op www.ianparry.org.

Geschreven door Tom May


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Canon Professional Services

Leden krijgen toegang tot CPS Priority Support, zowel lokaal als op grote evenementen, een snelle Fast Track-reparatieservice en mogen, afhankelijk van het niveau van het lidmaatschap, gratis materiaal lenen en profiteren van een kosteloze retourzending plus kortingen bij onderhoud. Ook kunnen ze gebruikmaken van exclusieve ledenaanbiedingen.

Aanmelden

Ontdek meer

Canon Professional Services