NIEUWS

De aanmelding voor de Ian Parry Scholarship 2020 is geopend

A man exits a dark warehouse as sunlight streams through the broken windows. Photo by Jędrzej Nowicki
De Ian Parry Scholarship 2019 Canon Award for Potential ging naar Jędrzej Nowicki, een fotojournalist uit Polen. Hij legde vast hoe vluchtelingen in Servië werden uitgezet uit magazijnen. Gemaakt met een Canon EOS 5D Mark III (nu opgevolgd door de Canon EOS-5D X Mark IV) met een Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-objectief (nu opgevolgd door de Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM) ingesteld op 27mm, 1/800 sec, f/5.6 en ISO2500. © Jędrzej Nowicki

De Ian Parry Scholarship 2020, een jaarlijkse wedstrijd voor nieuw fotojournalistiek talent, is geopend voor inzendingen.

De Ian Parry Scholarship is in het leven geroepen ter ere van het leven en werk van Ian Parry, een 24-jarige fotojournalist die tijdens de Roemeense Revolutie van 1989 om het leven kwam tijdens werkzaamheden voor The Sunday Times. Vervolgens richtten Aidan Sullivan, toenmalig beeldredacteur van de krant, en Ian's vrienden en familie de beurs op ter nagedachtenis aan hem. Sindsdien biedt het jonge fotografen een essentieel platform om een positie in de branche te verwerven.

De beurs is onderverdeeld in twee categorieën: de Sunday Times Award for Achievement en de Canon Award for Potential. De beurs is geopend voor fotografen jonger dan 24 jaar, of voor fotografen die een fulltime fotografieopleiding volgen. Deelnemers dienen een portfolio van 12 foto's met uitgebreide bijschriften in te dienen, samen met een voorstel voor een project dat ze gaan maken als ze de studiebeurs winnen.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

De winnaars krijgen elk $ 3500 om te helpen bij het voltooien van hun gekozen project en Canon stelt fotoapparatuur beschikbaar die geleend kan worden. Ze kunnen ook deelnemen aan het Transmissions Programme tijdens het internationale festival voor fotojournalistiek Visa pour l'Image in Perpignan, Frankrijk, en hun foto's verschijnen in The Sunday Times Magazine in het Verenigd Koninkrijk.

De winnaar van de Canon Award for Potential ontvangt een jaar lang persoonlijk mentorschap van de gerenommeerde fotojournalist Jon Jones. Jon is winnaar van twee World Press Photo Awards en heeft wereldwijd conflicten gedocumenteerd. Hij is momenteel Head of Photography bij Tortoise Media. De winnaar van de Sunday Times Award for Achievement wordt toegevoegd aan de uiteindelijke lijst met genomineerden voor de Joop Swart Masterclass in Amsterdam, georganiseerd door World Press Photo. Iedereen die zich aanmeldt voor de beurs voor 2020, komt in aanmerking voor deelname aan een portfoliobeoordelingsdag in Londen, samen met experts uit de branche.

A man looks through a handheld telescope in the mountains of Myanmar. A small dog stands on rocks next to him. Photo by Hkun Lat
Hkun Lat, een documentairefotograaf uit Myanmar, kreeg in 2019 een bijzondere vermelding. Zijn project, The Peace House, documenteert de leden van de Kachin-rebels en het leger van Myanmar die hun gevechten hebben onderbroken om op de frontlinie samen een hut te bouwen. Gefotografeerd met een EOS 5D Mark III (opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV) met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 35mm, 1/500 sec, f/11 en ISO500. © Hkun Lat

De Poolse fotojournalist Jędrzej Nowicki won de 2019 Canon Award for Potential. In zijn project legde hij vast hoe vluchtelingen in Belgrado, Servië werden uitgezet uit magazijnen. De prijs stelde Jędrzej in staat om een ander project te financieren waarin de levens van leden van de transgendergemeenschap in Polen gevolgd werden. Hij was zeer verheugd te worden begeleid door Noorse fotojournalist en Magnum-fotograaf Jonas Bendiksen.

"Het was een ongelooflijk moment voor mij," zegt hij. "Het was de eerste keer dat ik internationaal werd opgemerkt en het was mijn eerste stap in de wereld van 'grote fotografie'. De kans om met Jonas Bendiksen te werken, een uitstekende fotograaf en een rolmodel voor mij, was geweldig. De Ian Parry Scholarship is veel meer dan alleen een prijs, het is een kans om toe te treden tot een geweldige familie."

Members of the Church of the Last Testament stand in white robes in front of snow-covered trees. Photo by Jonas Bendiksen

Midden in een geïsoleerde gemeenschap in Siberië

Magnum-fotograaf Jonas Bendiksen over de uitdagingen en beloningen van het vastleggen van een afgelegen religieuze groep.

Nanna Heitmann, woonachtig in Moskou en winnaar van de 2019 Sunday Times Award for Achievement, gebruikte haar prijzengeld om verder te werken aan haar Hiding from Baba Yaga-project. Het project, dat is vernoemd naar een personage uit de Russische folklore, documenteert het dagelijkse leven van enkele van de meest geïsoleerde gemeenschappen ter wereld langs de rivier de Jenisej in Siberië.

Nanna zegt dat het winnen van de prijs veel betekende voor haar. "Het is een prachtig gevoel als je weet dat er mensen zijn die je ondersteunen, met wie je kunt praten en om advies kunt vragen," zegt ze. "Ik raad het elke jonge fotograaf echt aan."

De inschrijvingen worden beoordeeld door een groot aantal toonaangevende personen, onder wie beschermheer Sir Don McCullin. Fiona Rogers is dit jaar gastjurylid. Ze is director of photography and operations bij Webber Represents en adviseur van de Royal Photographic Society. Ze heeft gejureerd in grote fotowedstrijden en bracht onlangs een boek uit waarin ze een ode brengt aan hedendaagse vrouwelijke fotografen.

Ga voor 5 juli 2020 naar www.ianparry.org/studieolarship om je aan te melden voor de Ian Parry Scholarship 2020.

Geschreven door Tamzin Wilks


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan