ARTIKEL

De aanmelding voor de Ian Parry Scholarship 2019 is geopend

A line of Rohingya Muslim people carry bags of possessions. Photo by Salahuddin Ahmed on a Canon EOS 5D Mark II.
De Canon Award for Potential van 2018 ging naar Salahuddin Ahmed, een activistische documentair fotograaf uit Bangladesh, voor zijn serie over de verbanning van bijna 700.000 Rohingya moslims uit Myanmar. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark II met een Canon EF 28mm f/1.8 USM-objectief, ingesteld op 1/2500 sec, f/5.6 en ISO800. © Salahuddin Ahmed

De Ian Parry Scholarship is een jaarlijkse wedstrijd die tot doel heeft om het talent van jonge fotojournalisten wereldwijd te stimuleren en te ontwikkelen. De aanmelding voor 2019 is nu geopend.

Deelname aan de wedstrijd is gratis voor fotografen jonger dan 24 jaar of voor fotografen die een fulltime fotografieopleiding volgen. De twee hoofdprijzen zijn de Sunday Times Award for Achievement en de Canon Award for Potential.

De fotojournalistieke wedstrijd wordt voor het 29e jaar uitgeschreven en speelt een belangrijke rol bij het aandacht vestigen op mondiale kwesties die vaak door de media worden vergeten in de haast om belangrijke nationale nieuwsverhalen te bespreken. De inzendingen van dit jaar moeten uiterlijk op vrijdag 5 juli 2019 zijn ontvangen.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

De beurs is ingesteld ter nagedachtenis van Ian Parry, een fotojournalist die stierf terwijl hij de Roemeense revolutie in 1989 versloeg voor The Sunday Times, nog maar 24 jaar oud. Aidan Sullivan, toen fotoredacteur, riep samen met Ians vrienden en familie de beurs in het leven, om iets positiefs uit de tragedie op te bouwen. En de beurs speelt vandaag de dag nog steeds een belangrijke rol bij het vernieuwen van de wereld van fotojournalistiek.

Deelnemers aan de wedstrijd van dit jaar moeten een portfolio inzenden en een duidelijk voorstel indienen voor een project dat ze zouden uitvoeren als ze de beurs zouden winnen. Elk van de winnaars ontvangt $ 3.500 plus Canon-apparatuur te leen, om hen te helpen bij het voltooien van hun project. Ook nemen ze deel aan een portfoliobeoordelingsdag met toonaangevende experts uit de branche in Londen.

"De beurs is in het leven geroepen om de allerbeste jonge mensen te vinden en te ondersteunen die krachtige, betekenisvolle fotojournalistiek willen produceren in een wereld die is geobsedeerd door selfies", aldus de bekroonde fotojournalist Tom Stoddart, bestuurslid van de Ian Parry Award. "Ian zou enorm trots zijn op de lange lijst van internationaal bekende fotografen die aan het begin van hun carrière werden geholpen door de beurs die zijn naam draagt.”

Soldiers by a tank look at a bombed out residential area. Photo by Ivor Prickett on a Canon EOS 5D Mark III.
Canon Ambassador Ivor Prickett won de Ian Parry Award in 2007. In zijn foto, genomen in januari 2017, overzien soldaten van de Iraqi Special Forces de gevolgen van een zelfmoordaanslag van ISIS met een autobom, die hun linie wist te bereiken in de wijk Al Andalus in het oosten van Mosul. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 1/160 sec, f/11 en ISO400. © Ivor Prickett / Panos Pictures

"Doe vooral mee!" zegt de Britse fotojournalist Marcus Bleasdale, die in 2000 de Ian Parry Award won. "Dit is de belangrijkste fotografieprijs voor jonge fotojournalisten. Het heeft mijn carrière en die van veel andere fotografen veranderd. Kijk maar eens naar de lijst van mensen die de Ian Parry hebben gewonnen. Het is onvoorstelbaar wat ze allemaal hebben bereikt in nagedachtenis van Ian."

De beurs betekende voor verschillende fotografen de start van een succesvolle carrière en heeft bovendien Sir Don McCullin als beschermheer mogen begroeten. De Award for Potential van 2018 ging naar Salahuddin Ahmed, een activistische documentair fotograaf uit Bangladesh, voor zijn serie over de verbanning van bijna 700.000 Rohingya moslims uit Myanmar. De Award for Achievement ging naar de Filipijnse fotograaf Ezra Acayan, voor zijn reportage over de tweejarige oorlog tegen drugs op de Filipijnen.

De Canon Award for Potential

A child holds a lit oil lamp, as another person huddles close to its dim light.

Pascal Maitre's impressies van de elektriciteitscrisis in Afrika bij weinig licht

De Franse fotojournalist onthult hoe hij de foto's voor zijn bekroonde project heeft gemaakt, en geeft tips voor werken met extreem weinig licht.

De winnaar van de Canon Award for Potential mag verder deelnemen aan een mentorschapprogramma van een jaar, dat wordt geleid door Magnum-fotograaf Jonas Bendiksen. Bendiksen won de Ian Parry Scholarship in 2002 en sloot zich in 2004 aan bij Magnum Photos. In zijn werk richt hij zich vaak op geïsoleerde gemeenschappen en enclaves en hij heeft talloze prijzen ontvangen, waaronder de 2003 Infinity Award van het International Center of Photography in New York en de eerste prijs van de Pictures of the Year International Awards.

Naast het prijzengeld, de uitlening van Canon-apparatuur, de beoordeling van de portfolio en het mentorschap, krijgt de winnaar van de Canon Award for Potential ook de kans om deel te nemen aan het Transmissions Programme tijdens het festival voor fotojournalistiek Visa pour l'Image in Perpignan, Frankrijk.

Intussen wordt het werk van de winnaar van de Award for Achievement in The Sunday Times Magazine geplaatst en wordt hij of zij automatisch in de definitieve lijst met genomineerden van World Press Photo opgenomen voor de Joop Swart Masterclass in Amsterdam.

Bij de wedstrijd van 2019 is de veelgeprezen oorlogsfotograaf Giles Duley gastjurylid. Na 10 jaar als fashion- en muziekfotograaf in Londen heeft Giles zijn aandacht verlegd naar fotojournalistiek en documenteerde hij conflicten in onder andere Afghanistan, Libanon, Bangladesh, Colombia, Irak en Jordanië. In 2016 kreeg hij van de UNHCR de opdracht om de vluchtelingencrisis in Europa en het Midden-Oosten te documenteren.

Denk je dat je een kans maakt om te winnen? Meer informatie over de Ian Parry Scholarship 2019 vind je op www.ianparry.org/scholarship. Je kunt je daar ook aanmelden tot vrijdag 5 juli.

Geschreven door Tom May


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan