ARTIKEL

Maak kennis met de Canon EOS R6: een krachtpatser voor foto's en video's

Een Canon EOS R6-camera op een bureau naast een man die op een laptop typt.

De Canon EOS R6 is de ultieme allrounder, die de grenzen verlegt voor foto's en video voor hybride fotografen.

De EOS R6 biedt allround uitmuntendheid in foto's en video's en is de volgende generatie full-frame systeemcamera van Canon. De Canon EOS R6 is veelzijdig en snel en zit boordevol technische innovaties voor ongeëvenaarde creatieve mogelijkheden. De camera bouwt voort op het erfgoed van de full-frame Canon EOS 6D-serie, de supersnelle Canon EOS 7D-klasse en het Canon EOS R System-assortiment.

De Canon EOS R6, die boven de Canon EOS R en Canon EOS RP en onder de Canon EOS R5 staat in het assortiment van full-frame systeemcamera's, vertegenwoordigt een belangrijke stap voorwaarts ten opzichte van zijn voorgangers, met opnamesnelheden tot 20 fps 1, baanbrekende beeldstabilisatie in de body en een krachtige DIGIC X-processor.

"Vanuit het oogpunt van beeldkwaliteit biedt de EOS R6 een nieuwe sensor met 20,1 MP met full-frame kwaliteit, maar met een speciale nadruk op prestaties bij weinig licht met een ISO-bereik tot 102400," aldus John Maurice, Product Marketing Manager van Canon Europe. “De snelheid en tracking van de automatische scherpstelling zijn ook aanzienlijk verbeterd dankzij de DIGIC X-processor met Tracking AF van lichamen, hoofden, gezichten en dieren. En de framerates zijn veel hoger dan die van de Canon EOS R, met 12 fps bij gebruik van een mechanische sluiter en maximaal 20 fps bij gebruik van de elektronische sluiter.1

"De Canon EOS R6 is een snel reagerende camera, maar ook een full-frame camera. Full-frame biedt van oudsher voordelen in situaties met weinig licht en de snelheid is altijd nuttig geweest voor actie en gebeurtenissen. Dit is een krachtige camera die geschikt is voor een groot aantal genres."

Met 4K-video tot 60p en een groot dynamisch bereik, een elektronische zoeker met hoge resolutie, een weerbestendige body en dubbele kaartsleuven is de Canon EOS R6 bijzonder geschikt voor het vastleggen van portretten, bruiloften en actie, maar ook voor de productie van documentaires en muziekvideo's.

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).
Een man met een Canon EOS R6-camera aan zijn zij.

De Canon EOS R6 is licht en draagbaar, maar heeft een robuust chassis van magnesiumlegering voor een uitstekende stijfheid en warmteafgifte, met een weerbestendige afdichting rond het accuvak, de klep van de kaartsleuf en andere gebieden.

Verbluffende prestaties bij weinig licht

Net als Canon's nieuwe vlaggenschip onder de professionele DSLR's, de Canon EOS-1D X Mark III, heeft de Canon EOS R6 een processor uit de DIGIC X-serie. "De onderliggende technologie, de signaal-ruisverhouding en het dynamische bereik zijn vergelijkbaar," aldus John. "Als je op zoek bent naar prestaties bij weinig licht of als je hogere ISO-waarden gebruikt, biedt de Canon EOS R6 een hoger prestatieniveau dan eerdere EOS-camera's in deze categorie. Dat is met name handig voor fotografen die binnen opnamen maken bij evenementen."

Balletdanser Lee Jay Hoy poseert voor klassieke gebouwen in Palermo op Sicilië.

Dansen in het licht: de eerste fotoshoot met de EOS R6

Canon Ambassador Wanda Martin over haar op kunst geïnspireerde modeshoot, de allereerste shoot met de full-frame systeemcamera Canon EOS R6.
LEES MEER

De full-frame CMOS-sensor met 20,1 Megapixel biedt zeer gevoelige prestaties voor foto's en films, met een standaard ISO-bereik van 102400, die uitbreidbaar is tot 204800. Dit in vergelijking tot de hoogste uitbreidingsinstelling van ISO 102400 in de EOS R. Hoewel sommige professionals de resolutie met 45 MP van de hoog aangeschreven Canon EOS R5 willen, biedt de sensor van de Canon EOS R6 de meeste gebruikers een optimale balans tussen resolutie en prestaties bij weinig licht, dynamisch bereik en opnamesnelheid, met als voordeel een kleinere bestandsgrootte en minder nabewerkingstijd. Je hebt indien nodig nog steeds voldoende resolutie voor afdrukken op posterformaat.

De Canon EOS R6 biedt ook ongeëvenaarde AF-prestaties bij weinig licht en kan automatisch scherpstellen bij omstandigheden van maar -6,5 EV2 - ongeveer het licht van een halve maan. Dit is de AF die bij het minste licht nog kan scherpstellen van alle Canon-camera's. "Bij -6,5 EV, dat zijn situaties waarin je nauwelijks wat kunt zien," zegt John, "en dit laat zien hoe goed de Dual Pixel CMOS AF-technologie werkt onder alle lichtomstandigheden."

Een fotograaf houdt een Canon EOS R6 in zijn hand met een beeld van een kleurrijke papegaai op het scherm.

Zowel de EOS R5 als de EOS R6 zijn voorzien van Dual Pixel CMOS AF II, waarmee hoofd-, gezicht- en oogbewegingen kunnen worden gevolgd, zelfs wanneer je dieren fotografeert, zoals katten, honden en vogels.

Intelligente, nauwkeurige autofocus

Het Dual Pixel CMOS AF II-systeem biedt geavanceerde onderwerpherkenning dankzij de machine-learning-algoritmes. De intelligente AF levert betere prestaties en kan ogen op kleinere gezichten detecteren dan de Canon EOS R kon. Ook is er betere ondersteuning voor onderwerpen, en bovendien betere ondersteuning wordt geboden voor onderwerpen en profil. Naast gezichts- en oogtracking kan de Canon EOS R6 ook hoofden en dieren detecteren, waaronder honden, katten en vogels.

"Het selecteren van het juiste AF-punt kan lastig zijn, dus het is een groot voordeel als de camera dat voor je kan doen", zegt John. "Je kunt de EOS R6 in de automatische trackingmodi laten staan. De camera zal het onderwerp oppikken en volgen door gezichten, ogen, hoofden, lichamen en nu ook dieren te detecteren. Als je de controle wilt overnemen, biedt het Dual Pixel AF-systeem enorme flexibiliteit. Dit dekt nu vrijwel het hele frame wanneer je de automatische trackingmodi of modi voor grote gebieden gebruikt."

Er zijn 6.072 AF-punten beschikbaar bij het maken van een handmatige AF-puntselectie. Dit doe je door punten op het LCD-scherm aan te raken en te slepen of door de AF Multi Controller te gebruiken, een controlemethode waar gebruikers van camera's uit de Canon EOS 5D- en EOS 7D-serie al vertrouwd mee zijn. De Canon EOS R6 beschikt ook over twee instelwielen waarmee je snel instellingen kunt aanpassen en door afbeeldingen kunt bladeren.

Een man verwijdert een SD-kaart uit een van de twee kaartsleuven van een Canon EOS R6-camera.

De EOS R6 kent de behoeften van professionals en de voorkeuren van gebruikers en beschikt over dubbele kaartsleuf, een joystick voor het selecteren van AF-punten en een snelkeuzeknop aan de achterkant van de camera voor het regelen van instellingen, zoals het diafragma.

Toonaangevende 8-stops Combined IS

De Canon EOS R6 en de Canon EOS R5 zijn de eerste EOS-camera's met een mechanisch beeldstabilisatiesysteem in de body. Dit levert een toonaangevende 8-stops IS op in combinatie met een compatibel objectief3, voor scherpere beelden en vloeiendere opnamen zonder statief of gimbal.

"Het 8-stops IS-systeem is mogelijk gemaakt doordat de camera en het objectief parallel werken via het snelle communicatiesysteem van de RF-vatting en zo een gecoördineerde 5-assige correctie bieden om trillingen en bewegingen van de gebruiker te verminderen," zegt John.

De sensor van de camera beweegt fysiek, waardoor deze bewegingen over vijf assen mechanisch kan corrigeren. Dit is met name effectief bij het corrigeren van bewegingen die onder een grote hoek plaatsvinden. In combinatie met optische correctie, die zeer sterk is in het corrigeren van bewegingen aan de telezijde van de brandpuntsafstand, kan het Combined IS-systeem een grotere dekking en effectiviteit bieden dan voorheen mogelijk was met een enkelvoudige methode. Het grootste combinatie-effect wordt verkregen met RF-objectieven die zijn uitgerust met IS, maar er zijn ook voordelen met EF-objectieven die IS hebben. Deze kunnen profiteren van de X- en Y-correctie en de rolcorrectie die het IS-systeem in de body kan toevoegen aan de bestaande Pitch- en Yaw-correctie van de optische beeldstabilisatietechnologie.

Een vrouw houdt een Canon EOS R6-camera in haar handen.

De Canon EOS R6 en de Canon EOS R5 zijn de eerste Canon-camera's met beeldstabilisatie in de body en bieden een toonaangevende combinatie van 8 stops IS*** bij gebruik van een compatibele RF-lens met IS (met uitzondering van de RF 600mm F11 IS STM en RF 800mm F11 IS STM).

"Normaal gesproken heb je een statief nodig om met een lange sluitertijd het vloeiende effect van golven of water over rotsen in een zeegezicht of rivier", voegt John toe. "Maar tijdens onze persoonlijke tests hebben we met de Canon EOS R6 scherpe landschapsfoto's vanuit de hand kunnen maken met sluitertijden van meerdere seconden. Meer dan wat je normaal gesproken zou verwachten van een optisch IS-systeem. In de toekomst is het dus misschien minder nodig om altijd extra apparatuur mee te nemen om je beweging te stabiliseren, zodat je lichter kunt reizen en spontaner en creatiever kunt zijn."

Sinds de introductie van de Canon EOS R is een aantal razendsnelle hoogwaardige objectieven toegevoegd aan het assortiment RF-objectieven, zoals Canon's f/2.8-trio van professionele zoomobjectieven: de Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM, de Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM en de Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USM. De Canon EOS R6 is ook volledig compatibel met het uitgebreide assortiment EF-objectieven met behulp van een EF-EOS R-vattingadapter.

Een vrouw houdt een Canon EOS R6-camera boven haar hoofd om een foto te maken van een man die op een bank ligt.

Het fantastische Vari-angle-scherm maakt het mogelijk om vanuit creatievere hoeken of in een beperkte omgeving opnamen te maken. Bovendien maakt de mogelijkheid om automatisch scherp te stellen bij weinig licht tot wel EV -6.52 – ongeveer het licht van een halve maan – van de EOS R6 de Canon-camera die automatisch scherpstelt bij de laagste lichtsterkte.

De ultieme foto- en videohybride camera

De Canon EOS R6 is een hybride camera die veelzijdige foto- en videoprestaties levert en 4K-opnamen maakt met maximaal 60 fps (in vergelijking tot 30 fps op de Canon EOS R), dankzij een snellere sensoroutput en de kracht van de DIGIC X-processor. De hoge framerates worden ondersteund door Dual Pixel CMOS AF II en de onderwerpherkenning en -tracking, die ook beschikbaar zijn in de fotomodi. Full HD-opnamen zijn ook beschikbaar bij 100 fps of 120 fps voor het maken van opnamen met extreme slow motion. De elektronische zoeker met een hoge resolutie van 3,69 miljoen dots werkt bij maximaal 120 fps en biedt een duidelijke weergave van wat er wordt vastgelegd.

“De Canon EOS R6 is zeer capabel op videogebied, met functies die je van oudsher zou associëren met filmcamera's," zegt John. Dankzij Canon Log zijn een groter dynamisch bereik, minder ruis en uitgebreidere grading mogelijk. Ondersteuning voor 10-bits YCbCr interne 4:2:2-opnamen en HDR PQ-opnamen is ook toegevoegd, terwijl verschillende opnamebehoeften worden vervuld met time-lapse in de camera, intervaltimer en focusbracketing voor dieptecompositie.

Met ingebouwde Wi-Fi van 2,4 GHz, Bluetooth en FTP, FTPS en compatibiliteit met de nieuwe image.canon cloudservice, beschikt de Canon EOS R6 over goede verbindingsmogelijkheden om beelden eenvoudig te delen.

"Je kunt geweldige videobeelden maken die voldoen aan hoge normen", zegt John. "En je hebt ook een krachtige fotocamera. De Canon EOS-1D X Mark III heeft ongekende prestaties op het gebied van technologie en snelheid en nu zie je de voordelen van een aantal van deze technologieën in de Canon EOS R6."

Lucy Fulford

Gerelateerde artikelen

 • ARTIKEL

  Waarom hybride-opnamen de toekomst zijn

  Hybride shooters over de voordelen van het vastleggen van zowel foto's als video, de manier waarop ze dit aanpakken en de Canon-kit die ze daarbij gebruiken.

 • ARTIKEL

  Dansen in het licht: fotograferen met de Canon EOS R6

  Canon Ambassador Wanda Martin over haar op kunst geïnspireerde fashionshoot, de eerste foto's met de Canon EOS R6.

 • ARTIKEL

  Schoonheid in beweging: de eerste video-opnamen met de Canon EOS R6

  Fashionfilmmaker en Canon Ambassador Javier Cortés filmt een dansreis door Sicilië met de full-frame Canon EOS R6-systeemcamera.

 • ARTIKEL

  Canon EOS R5 versus EOS R6 – welke past bij jou?

  Canon introduceert niet één maar twee baanbrekende full-frame systeemcamera's. Ontdek welke het best bij jou past. Een vergelijking van de EOS R5 en de EOS R6.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro
  1. De opnamesnelheid is afhankelijk van het accutype, het gebruik van een battery grip of Wi-Fi en de gebruikstemperatuur. Zie specificaties voor meer informatie.
  2. Met een f/1.2-objectief, middelste AF-punt en 1-beeld AF, bij 23 °C en ISO100.
  3. 8 stops IS gebaseerd op de CIPA-norm, met Canon RF 24-105mm f/4L IS USM-objectief op een brandpuntsafstand van 105 mm.