NIEUWS

De inschrijving voor de Canon Female Photojournalist Award 2018 wordt geopend

A female ex-member of Columbian militant group FARC stands with her back to the camera, holding two infant children in her arms who look into the camera.
Catalina Martin-Chico won vorig jaar de Canon Female Photojournalist Award op het festival Visa pour l’Image in het Franse Perpignan. Haar voorstel betrof een serie over voormalige vrouwelijke leden van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (bekend onder het Spaanse acroniem FARC). Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objectief. © Catalina Martin-Chico

De inschrijving voor de jaarlijkse Canon Female Photojournalist Award is nu geopend voor deelneemsters uit de hele wereld. De prijs, die dit jaar voor de achttiende keer wordt uitgereikt, wordt toegekend aan een "uitmuntende fotografe, als erkenning van haar bijdrage aan fotojournalistiek" en bedraagt een beurs van € 8.000 ter financiële ondersteuning van het vastleggen van verhalen.

Christian Ziegler’s

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Voormalige winnaressen behandelden verschillende verhalen, zoals de levens van afgezonderde en onderdrukte Pashtun-vrouwen in Pakistan; Afrikaner jongeren die leren schieten in Zuid-Afrikaanse 'verdedigingskampen', slachtoffers van seksueel geweld in het Amerikaanse leger, de conflicten in de Kaukasus-regio van de voormalige sovjetrepublieken en de terugkeer van de Chinese concubines.

Fotografes mogen een voorstel indienen voor een sociaal, economisch, politiek of cultureel onderwerp dat ze in het volgende jaar willen fotograferen. De prijs, een beurs van € 8.000, is mede mogelijk gemaakt door Images Evidence, een evenementenbedrijf voor fotojournalistiek. Hiermee kan de winnares het gekozen project bekostigen. De fotoserie van de winnares wordt het volgende jaar tentoongesteld op het prestigieuze, internationale festival voor fotojournalistiek Visa pour l'Image in het Franse Perpignan.

De prijs kan worden toegewezen aan professionele fotojournalistes van alle leeftijden en nationaliteiten die minstens één fotoreportageproject hebben voltooid — ongeacht of dit project is gepubliceerd. Fotografes mogen gratis deelnemen en moeten uiterlijk 17 mei 2018 een fotoverhaal van tien tot twintig foto's, een gedetailleerd verhaalvoorstel en een begroting indienen.

Photojournalist Catalina Martin-Chico stands on stage with microphone in hand, as she receives her 2017 Canon Female Photojournalist Award.
De winnares van 2017, Catalina, accepteert de prijs in Frankrijk. Ze ontving ook een beurs van € 8.000 voor de ontwikkeling van haar serie over voormalige FARC-leden. De serie wordt in zijn geheel tentoongesteld in de Canon Zone op het internationale festival voor fotojournalistiek Visa pour l’Image in 2018.

Een jury van professionele fotografen en persvertegenwoordigers beoordelen de inzendingen op zowel de kwaliteit van eerder werk van de deelneemster als de relevantie en originaliteit van het voorgestelde project. De winnares van 2018 wordt op 8 september 2018 bekendgemaakt tijdens de laatste avondshow op het festival Visa pour l'Image in het Franse Perpignan.

De winnares van de Canon Female Photojournalist Award 2017, Catalina Martin-Chico, zegt dat de prijs haar "de kracht en het geloof gaf om verder te gaan", omdat de prijs belangrijke visuele projecten meer leven inblaast.

We hebben dit soort erkenning nodig. De prijs is een psychologische motivatie en een cruciale financiële bijdrage.

"De markt voor fotojournalistiek is onzeker", zegt Catalina. "Het wordt steeds moeilijker om fotojournalist te zijn als je geen ander inkomen hebt. We hebben dit soort erkenning nodig. De prijs is een psychologische motivatie en een cruciale financiële bijdrage. Een tijdschrift betaalt je misschien om in vijf dagen een verhaal te produceren, maar sommige verhalen kunnen niet in vijf dagen worden verteld. Het is moeilijk om een diepgaand verhaal te brengen."

De Frans-Spaanse fotografe maakt voornamelijk opnamen in het Midden-Oosten voor titels als Le Monde, Le Figaro en The New York Times. Voordat ze in 2017 won met haar essay over Colombia, had ze al negen keer werk ingediend voor de prijs.

Haar winnende project was het vervolg op haar verhalen over voormalige FARC-guerrillastrijdsters. De linkse, Colombiaanse militante groepering legde vorig jaar in juni officieel de wapens neer na een historische wapenstilstandsovereenkomst met de president van het land, Juan Manuel Santos, in 2016. Na het aanvankelijke vredesakkoord was er een lokale babyboom waarbij circa 300 voormalige FARC-leden zwanger raakten – een onderwerp waarover Catalina meer wilde weten.

Dankzij de Canon Female Photojournalist Award was ze in staat om terug te keren naar Colombia en weer langs te gaan bij de vrouwen die ze bij haar eerste bezoek had ontmoet. Via WhatsApp had ze het contact met hen onderhouden. Haar nieuwste werk wordt in 2018 tentoongesteld in de Canon Zone op het festival Visa pour l'Image. In dit werk brengt ze in beeld hoe de voormalige strijders na het vredesakkoord het roer hebben omgegooid.

Darcy Padilla won de prijs in 2016. Met haar gewonnen beurs ondersteunde ze een project met als doel het aanpakken van drugs- en alcoholmisbruik in het Pine Ridge Indian Reservation in het Amerikaanse South Dakota. De winnares van 2015, de Russische freelance journaliste Anastasia Rudenko, gebruikte haar gewonnen beurs om psychische aandoeningen in Rusland te vast te leggen.

Een jaar eerder won de Franse fotografe Viviane Dalles de prijs voor haar voorgestelde project over tienermoeders in Noord-Frankrijk. De Nederlandse documentairefotografe en Canon Ambassador Ilvy Njiokiktjien, die werkzaam is voor ngo's en wereldwijde uitgevers, volgde Afrikaner jongeren in Zuid-Afrika nadat ze in 2011 de prijs won.

De inschrijving voor de Canon Female Photojournalist Award is t/m 17 mei 2018 geopend. Inschrijvingspakketten kunnen op de website van Visa pour l'Image worden gedownload.

Geschreven door Lucy Fulford


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan