The power of photojournalism

De kracht van fotojournalistiek

In deze korte video, gemaakt op het World Press Photo Festival voor visuele journalistiek in Amsterdam, onthullen we hoe fotografie nog steeds de wereld kan veranderen.

"We leven in een tijd waarin fotografie de enige echte internationale taal is", zegt Brent Stirton, winnaar in de categorie Nature Stories, waarmee hij de belangrijkste boodschap van de World Press Photo Awards van dit jaar herhaalt, namelijk dat het groeiende bereik van visuele verhalen nieuwe verantwoordelijkheden met zich meebrengt.

De verspreiding van foto's is nu zó doeltreffend dat het bijna onmogelijk lijkt om problemen aan de kaak te stellen en vorm te geven op de manier zoals dat vroeger gebeurde. "Ik vind het fascinerend hoeveel foto's er per uur naar het web worden geüpload zonder dat mensen erop uitgekeken raken", vertelt Brent. Maar beelden blijven een inspiratie voor wereldwijde discussies en veranderen deze soms met een miraculeuze kracht. Dit stelt nieuwe eisen aan de makers. "We leven in een tijd waarin meningen prevaleren boven feiten", vertelt Brent. "Als bureaus en fotojournalisten moeten we de waarde van onze fotografie beter verkopen."

En dat ethos was een van de fundamenten van het World Press Photo Festival voor visuele journalistiek. "In deze branche kunnen we soms helemaal opgaan in het zoeken naar erkenning of bevestiging", aldus Amber Bracken, winnaar in de categorie Contemporary Issues. "Ik vind dat je gewoon moet maken wat je wilt maken en erop moet vertrouwen dat het uiteindelijk op de juiste plek terechtkomt."

Bekijk de bovenstaande video en verdiep je in de kracht van fotografie die onze blik op de wereld verandert.

Meer informatie over World Press Photo is beschikbaar op https://www.worldpressphoto.org