Daily Life, first prize singles – Paula Bronstein

Winnende foto in de categorie Daily Life - Paula Bronstein

De Amerikaanse fotojournalist Paula Bronstein fotografeerde voor het eerst in Afghanistan tijdens een opdracht voor Getty Images in 2001, nadat de zogenaamde 'War on Terror' werd uitgeroepen. Sindsdien is Paula regelmatig teruggekeerd naar het land om de dagelijkse gevolgen van oorlog op Afghaanse burgers te fotograferen. Haar winnende foto in de categorie Daily Life Singles bij de World Press Photo schetst 'de stille slachtoffers van een vergeten oorlog' die zelden het nieuws halen.

Paula bood de serie ‘The Silent Victims of a Forgotten War' aan bij het Pulitzer Center on Crisis Reporting om bekendheid te geven aan de slachtoffers van de oorlog in Afghanistan. "De bedoeling was om aandacht te schenken aan de stille slachtoffers die geen stem hebben omdat niemand weet wie ze zijn", vertelt ze. "Ik had heel sterk het gevoel dat ik deze mensen en hun verhalen in beeld kon brengen en deze mensen hebben iets dat de harten van de mensen raakt. Dat is iets wat we veel proberen te doen in de fotojournalistiek, het is een soort humanitaire hulp."

Paula was een maand in het noodhospitaal in de Afghaanse hoofdstad Kaboel om daar te fotograferen. Haar winnende foto toont de tweejarige Shabir die wordt vastgehouden door zijn tante Najiba terwijl zijn moeder zijn zus begraaft, die is omgekomen bij een bomaanslag. Door de compositie ontstaat een bijna Bijbelse scène. "Ik wist dat het licht dat aan het eind van de middag in bepaalde gedeelten van het ziekenhuis zou komen, vooral in de vrouwen- en kinderafdeling, voor een heel andere stemming zou zorgen," zegt Paula. "Dit creëert een extra effect op de manier waarop zij de baby vasthoudt, zijn engelachtige gezicht en zijn kleine handje dat uitsteekt."

Zij vervolgt: "Eigenlijk was ik aan het wachten tot de moeder en de vader naar buiten zouden komen zodat ik hen mijn condoleances kon overbrengen - dit was een verschrikkelijke tijd voor hen. Ze hebben geen idee dat deze foto deze prijs heeft gewonnen en ik zou niet weten hoe ik het hun zou kunnen uitleggen op een manier die ze kunnen bevatten. Je hoort dit waarschijnlijk ook van andere fotografen die gruwelijke dingen fotograferen: wat vinden de mensen op de foto nou van die fotoprijzen?"

Hoewel Paula oorspronkelijk de foto instuurde in de categorie Contemporary Issues, was ze niet verbaasd dat World Press Photo de foto de prijs in de categorie Daily Life had toegekend. "Dit is in Afghanistan absoluut een onderdeel van het dagelijks leven."

March 29, 2016, Kabul, Afghanistan – Najiba holds her nephew Shabir, who was injured in a bomb blast that killed his sister. The bomb exploded in a relatively peaceful part of Kabul while Shabir’s mother was walking the children to school.

29 maart 2016, Kaboel, Afghanistan - Najiba houdt haar neefje Shabir vast, die gewond is geraakt in een bomaanslag waarbij zijn zus om het leven is gekomen. De bom is ontploft in een relatief rustig deel van Kaboel op het moment dat Shabirs moeder haar kinderen naar school bracht. Gemaakt met een Canon EOS 5D Mark III.
© Paula Bronstein