People, first prize singles – Magnus Wennman

Winnende foto in de categorie People – Magnus Wennman

Canon Explorer Magnus Wennman heeft de eerste prijs ontvangen in de categorie People. Hij kreeg deze prijs voor een foto van een 5-jarig Irakees meisje dat door haar moeder werd getroost in het vluchtelingenkamp Debaga in het noordoosten van Irak, nadat ze samen met haar familie uit het IS-bolwerk Hawija was gevlucht. Hier vertelt hij aan Canon waarom juist deze foto hem zo heeft geraakt.

"Ik ben al langere tijd bezig met dit project voor vluchtelingenkinderen en ik heb daardoor veel geleerd over het Syrische conflict. Ik richt me op kinderen omdat zij altijd onschuldige slachtoffers zijn, aan welke zijde je ook staat. Daar valt niets tegen in te brengen. Ik ben zelf ook vader en juist daarom wilde ik me richten op degenen die het meeste lijden.

"Het vaderschap is heel belangrijk voor me. Als ik zelf geen kind had gehad, denk ik niet dat ik dit project zo had aangepakt. Een van de redenen waarom dit project zo succesvol is geworden, is volgens mij dat mensen zich met kinderen kunnen identificeren. Ze herkennen de situatie direct. Het is niet te schokkend en iedereen kan zichzelf of zijn of haar kinderen in de foto's herkennen.

"Het belangrijkste tijdens het hele project was respect. Ik nam de tijd om naar de families te luisteren, te leren en ervoor te zorgen dat de ouders zich op hun gemak voelden als ik hun kinderen fotografeerde. Deze foto's gaan altijd vergezeld van tekst, waarin de achtergrond wordt uitgelegd. Soms werkte ik samen met een journalist en soms alleen. Ik voel me geen fotograaf, ik voel me journalist.

"De krant waar ik voor werk (Aftonbladet) heeft me bij elke stap gesteund. De eerste keer dat we in een krant publiceerden, gebruikten we slechts twaalf foto's. Het was geen internationaal verhaal. Pas zes maanden later, toen de eerste stroom vluchtelingen in Europa aankwam, behaalde het de voorpagina's.

"Ik werk nog steeds aan dit project. Ik voel me ermee verbonden, omdat ik er al zolang mee bezig ben. Ik denk niet dat ik er ooit nog mee op kan houden. Ik heb heel veel mensen uit Syrië ontmoet en nog steeds word ik getroffen door hun verhalen. Die verhalen veranderen naarmate het conflict voortduurt."

Maha (5) is comforted by her mother, in Debaga refugee camp in northeastern Iraq. Taken on a Canon EOS 5D Mark III with an EF24-70mm f/2.8L II USM lens at 45mm; the exposure was 1/400sec at f/2.8, ISO 160. © Magnus Wennman / Aftonbladet

Maha (5) wordt getroost door haar moeder, in het vluchtelingenkamp Debaga, in het noordoosten van Irak. Gemaakt met een Canon EOS 5D Mark III en een TS-E 45mm f/2.8-lens op 45mm; de belichtingstijd was 1/400 sec met f/2.8, ISO 160.
© Magnus Wennman / Aftonbladet