Contemporary Issues, first prize singles – Jonathan Bachman

Winnaar in de categorie Contemporary Issues Singles - Jonathan Bachman

Reuters-fotograaf Jonathan Bachman werd naar Baton Rouge in Louisiana gestuurd om verslag te doen van de protesten in verband met het dodelijke schietincident waarbij Alton Sterling, een zwarte man, van dichtbij werd neergeschoten terwijl twee blanke agenten hem tegen de grond hielden. Hier vertelt hij aan Canon hoe hij het precieze moment wist vast te leggen waarop de vreedzame 27-jarige protestant Iesha Evans hardhandig werd gearresteerd door twee politieagenten terwijl zij dapper standhield.

Hoe ben je in Baton Rouge terechtgekomen?
"Twee dagen voordat deze foto werd gemaakt, was ik in Baton Rouge om de directe reactie op de dood van dhr. Sterling te verslaan. Ik hoorde dat de New Black Panthers van plan waren te protesteren voor het politiebureau. Dat is een vrij groot gebouw, dus ik wist dat ik daar een goede foto zou kunnen maken."

Hoe voelde je je toen je je voorbereidde op het verslaan van het protest?
"Het protest zou om 12:00 uur beginnen, maar toen ik aankwam, was er nog niemand. Het was op dat moment ruim boven de 35 graden, dus we vermoedden dat het later in de middag zou plaatsvinden. Ik ging naar de plek waar dhr. Sterling was gedood, de Triple S-winkel. Er waren veel mensen aanwezig die daar niet woonden. Demonstranten hielden persconferenties bij de winkel en er hing een strijdbare sfeer. Ik belde Reuters en zei dat ik merkte dat de stemming omsloeg. Toen de persconferenties waren afgelopen, ging ik terug naar het politiebureau. Daar maakten de New Black Panthers zich gereed voor het protest."

Waarom heb je bij deze foto gekozen voor groothoek?
"Ik ging voor groothoek vanwege de beperkte tijd die ik had. Tijdens het eerste beeld waren de agenten nog maar een meter bij de demonstrant, Iesha Evans, vandaan. Ik hoorde dat iemand haar waarschuwde, draaide me om en zag hoe ze werd gearresteerd door de agenten. Het duurde hooguit tien tot vijftien seconden. Mijn instinct nam het over, waardoor ik snel dit beeld kon composeren. Ik had maar één kaart bij me, dus ik koos een lagere harde-schijfinstelling voor mijn EOS-1D X om de kaart niet in één keer vol te schieten en legde zoveel mogelijk van het moment vast. Ik vertrouwde volledig op de EOS-1D X en mijn 16-35mm lens. Ik wist dat ze hun werk zouden doen."

Wist je dat dit een bijzonder beeld zou worden?
"Pas toen ik weer bij de auto was, want het ging zo snel. Ik maakte deze beelden en wist dat ik ze, als ze scherp waren, naar het fotobureau zou sturen. De zon scheen in mijn ogen, maar ik wist dat een van de rode AF-vierkantjes in de zoeker op haar stond, dus ik hoopte dat ze scherp was."

Taken on a Canon EOS-1D X showing protester Iesha Evans confronting police over African American civil rights police brutality.

Iesha Evans (27) houdt dapper stand bij een demonstratie tegen politiegeweld tegen zwarte mannen bij het politiebureau van Baton Rouge in Louisiana. Gemaakt met een Canon EOS-1D X- en een EF16-35mm f/2.8L II USM-lens op 16 mm; de belichtingstijd was 1/1600 sec met f/5, ISO 2000.
© Jonathan Bachman