Spot News, first prize singles – Jamal Taraqai

Eerste prijs in de categorie Spot News - Jamal Taraqai

Fotojournalist Jamal Taraqai is de eerste Pakistaan die wordt uitgereopen tot World Press Photo winnaar. In dit interview met hem onthullen we hoe hij zijn leven op het spel zette om de winnende foto van de nasleep van een zelfmoordaanslag op een ziekenhuis in Balochistan, Pakistan, te maken en waarom hij vindt dat dat gewoon bij zijn werk hoort.

Hoe voelt het om de eerste World Press Photo-winnaar uit Pakistan te zijn?
"Ik voel me trots. World Press Photo verricht geweldig werk om te zorgen dat fotografen uit de hele wereld worden gerespecteerd door prijzen toe te kennen aan het beste werk."

Wat was je eerste reactie na de explosie in het ziekenhuis?
"Ik vroeg me af wat ik moest doen, of ik het ziekenhuis voor mijn eigen veiligheid zou moeten verlaten of niet. Het was niet de eerste keer dat ik betrokken was bij een explosie - ik ben bij drie verschillende explosies gewond geraakt. Tijdens deze aanval was ik bang dat er een tweede explosie zou volgen. Ik had twee keuzes: verslag doen van de gebeurtenis of het ziekenhuis verlaten. Mijn betrokkenheid bij fotojournalistiek dwong mij te blijven werken. Het was mijn verantwoordelijkheid om te tonen wat onschuldige mensen die slachtoffer worden van een explosie, meemaken."

Welk advies heb je voor jonge fotojournalisten?
"Allereerst: fotografeer en toon de realiteit aan de wereld. Ten tweede: zorg voor een betrouwbare camera, zodat je niets mist van wat je probeert te fotograferen."

Wat wordt je volgende project?
"Mijn focus zal liggen op mijn werk als politiek cartoonist en fotojournalist. Als je kijkt naar een cartoon of een foto, kan iedereen - zelfs een kind - begrijpen wat er aan de hand was."

Hoe is je relatie met Canon-apparatuur?
"De afgelopen 12 jaar heb ik foto's gemaakt met de camera die ik ook voor deze opname heb gebruikt en ik heb er al veel mee bereikt. Ik vind echter wel dat het tijd is om een nieuwe lens en body aan te schaffen om mijn werk naar een hoger niveau te tillen."

Survivors and onlookers help those injured in a suicide bomb attack at the Civil Hospital in Quetta, Balochistan, Pakistan, 8 August, 2016.

Overlevenden en toeschouwers helpen mensen die gewond zijn geraakt bij een zelfmoordaanslag in het ziekenhuis in Quetta, Balochistan, Pakistan, 8 augustus 2016. Gemaakt met een Canon EOS 700D, de belichtingstijd was 1/512sec bij f/13, ISO 800.
© Jamal Taraqai