Sports, first prize stories – Giovanni Capriotti

Winnaar in de categorie Sports Stories - Giovanni Capriotti

"Toen ik er voor het eerst over nadacht om deze serie in te sturen voor de World Press Photo-wedstrijd, wilde ik me inschrijven voor de categorie sport, maar toen besefte ik dat de sport eigenlijk het kader was voor een veel groter verhaal. Door dit tweejarige project begon ik na te denken over het concept mannelijkheid en hoe de maatschappij hier tegenaan kijkt.

“Ik was op zoek naar een thema om mee te werken, terwijl ik tegelijkertijd probeerde een carrière als fotograaf op te bouwen in Canada. Op een dag zag ik deze jongens pamfletten uitdelen tijdens een Gay Pride-evenement in Toronto. Ze probeerden nieuwe spelers te werven en als voormalig rugbyspeler zei een stemmetje in mij dat ik me moest aanmelden voor het team. Maar toen realiseerde ik me dat ik daarbij mijn botten zou kunnen breken en niet meer in staat zou zijn om te werken. Ik wilde me richten op mijn werk als fotograaf, dus ik bewaarde de flyer, nam contact met hen op en vroeg of ik hen mocht fotograferen.

"Alle mannen in dit team zijn verschillend en ze komen allemaal uit verschillende onderdelen van de LGBTQ-gemeenschap, dus moest ik bedenken hoe ik hen individueel zou kunnen benaderen. Dat leer je al doende. Toen ik in 2015 begon, wist ik niet welke richting dit verhaal op zou gaan en pas toen het team mij uitnodigde om met hen mee te gaan naar Nashville (VS) voor de LGBTQ Rugby World Cup [dat officieel het ‘Mark Kendall Bingham Memorial Tournament’ wordt genoemd] besefte ik dat dit project over meer ging dan alleen maar rugby. Ik wilde het verhaal vertellen van het team, maar ik wilde hen niet op een stereotiepe manier voor het voetlicht brengen. Het was hun doel om voor alle leden een veilige ruimte te creëren waarin ze hun favoriete sport kunnen spelen en zichzelf kunnen zijn.

"Ik ben een grote fan van zwart-wit foto's en het was dus een bewuste keuze om te werken in zwart-wit. Het klinkt misschien afgezaagd, maar soms kan het gebruik van kleuren je afleiden. Ik wilde laten zien hoe ruw de sport was en ik wilde me tegelijkertijd richten op andere elementen: mannelijkheid, vrouwelijkheid en het leven 'aan de andere kant van de medaille’. Zwart-wit paste hier uitstekend bij."

Muddy York Rugby Football Club player Danny Perez (standing) and his partner Jonathan Buckley cuddle on the balcony of their apartment in Toronto, Canada

Muddy York Rugby Football Club-speler Danny Perez (staand) en zijn partner Jonathan Buckley knuffelen elkaar op het balkon van hun appartement in Toronto (Canada). Gemaakt met een Canon EOS-1D X- en een EF16-35mm f/2.8L USM-lens; de belichtingstijd was 1/250 sec met f/22, ISO 800.
© Giovanni Capriotti

En route to a match, Muddy York Rugby Football Club head coach and player Eric DeMarbre prepares the team’s line-up for the Bingham Cup opener.

Onderweg naar een wedstrijd bereidt hoofdcoach en speler van Muddy York Rugby Football Club Eric DeMarbre de opstelling voor de openingswedstrijd van de Bingham Cup voor. Gemaakt met een Canon EOS-1D X- en een EF16-35mm f/2.8L USM-lens; de belichtingstijd was 1/1600 sec met f/9, ISO 5000.
© Giovanni Capriotti

Muddy York’s Michael Smith carries the ball in a match against the Nashville Grizzlies during a semi-final of the Hoagland Shield, in Nashville, Tennessee, USA.

Michael Smith van Muddy York loopt met de bal tijdens de halve finale van de Hoagland Shield tegen de Nashville Grizzlies in Nashville, Tennessee (VS). Gemaakt met een Canon EOS-1D X met een EF24-70mm f/2.8L USM-lens; de belichting was 1/800 sec op f/11, ISO 2500.
© Giovanni Capriotti

Muddy York Rugby Football Club players Michael Smith (left), Devin McCarney (centre) and John-Paul Markides rehearse for their performance at the team’s annual fundraiser drag show.

Muddy York Rugby Football Club-spelers Michael Smith (links), Devin McCarney (midden) en John-Paul Markides repeteren voor hun optreden tijdens de jaarlijkse inzamelingsactie/travestieshow van het team. Gemaakt met een Canon EOS-1D X- en een EF16-35mm f/2.8L USM-lens; de belichtingstijd was 1/60 sec met f/8, ISO 4000.

© Giovanni Capriotti

Muddy York Rugby Football Club's players Carlo Vitelli (right) and David Cameron-Donnachie smoke outside the Phoenix club in Toronto.

Muddy York Rugby Football Club-spelers Carlo Vitelli (rechts) en David Cameron-Donnachie staan te roken buiten het Phoenix-clubgebouw in Toronto. Gemaakt met een Canon EOS-1D X- en een EF16-35mm f/2.8L USM-lens; de belichtingstijd was 1/13 sec met f/4, ISO 10.000.

© Giovanni Capriotti

John-Paul Markides (left) kisses his partner Muddy York teammate Kasimir Kosakowski during the Pride Toronto parade.

John-Paul Markides (links) zoent zijn partner en Muddy York-teamgenoot Kasimir Kosakowski tijdens de Pride Toronto-parade. Gemaakt met een Canon EOS-1D X- en een EF16-35mm f/2.8L USM-lens; de belichtingstijd was 1/160 sec met f/13, ISO 800.

© Giovanni Capriotti

Muddy York RFC’s captain Jimmy Karttunen (left) and teammate Carlo Vitelli (right) walk with drag queen Demanda Tension along Church Street in Toronto’s gay village.

Aanvoerder Jimmy Karttunen van Muddy York RFC (links) en teamgenoot Carlo Vitelli (rechts) lopen samen met travestiet Demanda Tension door Church Street in de homowijk van Toronto. Ze zijn op weg naar de openingsceremonie van de Beaver Bowl, een jaarlijks toernooi dat door Muddy York wordt georganiseerd voor teams met en zonder homo's. Gemaakt met een Canon EOS-1D X met een EF24-70mm f/2.8L USM-lens; de belichting was 1/400 sec op f/4, ISO 2500.
© Giovanni Capriotti

Muddy York competes with the Ottawa Wolves in Nashville, Tennessee, USA, in a match during the Bingham Cup, an international competition featuring gay rugby teams.

Muddy York speelt tegen de Ottawa Wolves in Nashville, Tennessee (VS) tijdens de Bingham Cup, een internationale wedstrijd voor homoseksuele rugbyteams. Gemaakt met een Canon EOS-1D X- en een EF16-35mm f/2.8L USM-lens; de belichtingstijd was 1/4000 sec met f/13, ISO 3200.
© Giovanni Capriotti

Muddy York Rugby Football Club player Andrew Hsueh films an emotional moment between the team’s president John Jeffery and director of recruitment Ian Gibb during the awards ceremony at the team’s end-of-season banquet, in Toronto, Canada.

Muddy York Rugby Football Club-speler Andrew Hsueh filmt een emotioneel moment tussen de voorzitter van de club, John Jeffery, en het hoofd werving, Ian Gibb, tijdens de prijsuitreiking met buffet aan het eind van het seizoen in Toronto (Canada). Gemaakt met een Canon EOS-1D X met een EF24-70mm f/2.8L USM-lens; de belichting was 1/60 sec op f/35,6, ISO 25.600.
© Giovanni Capriotti

The New York Gotham Knights players celebrate their Bingham Plate win over the London King’s Cross Steelers at the Ted Rhodes Park, in Nashville, Tennessee, USA.

De spelers van New York Gotham Knights vieren hun overwinning op de London Kings Cross Steelers in Ted Rhodes Park in Nashville, Tennessee (VS). Gemaakt met een Canon EOS-1D X- en een EF16-35mm f/2.8L USM-lens; de belichtingstijd was 1/1600 sec met f/11, ISO 2500.
© Giovanni Capriotti