Nature, first prize singles – Francis Pérez

Winnende foto in de categorie Nature – Francis Pérez

Onderwaterfotograaf Francis Pérez heeft dit jaar in de categorie Nature, singles, gewonnen en hij vertelt hoe dit zijn leven heeft veranderd.

Toen je de zeeschildpad zag, was je eerste reactie hem te helpen of te fotograferen?

"Ik wilde natuurlijk allebei doen. Maar natuurlijk heb ik hem eerst gecontroleerd om te zien of hij niet in nood was, voordat ik de foto's maakte. Ik was op dat moment samen met een andere duiker, net voor de kust van Tenerife, en we zijn een paar minuten bij hem gebleven voordat we het net hebben opengeknipt en toen hebben we toegekeken hoe hij wegzwom. Op de Canarische Eilanden zorgen sterke stromingen van de Atlantische Oceaan er soms voor dat de schildpadden dicht bij de kust komen en in dit geval was de zee zo vlak en rustig dat we hem heel duidelijk onder water konden zien. Ik wist dat het een adembenemende foto zou worden."

Wat maakt je aanpak voor onderwaterfotografie zo anders dan die van anderen?

"Ik ben een rustig persoon en mijn vrienden vertellen mij dat mijn foto's dezelfde rust en kalmte uitstralen die ik in mijn leven heb. Ik gebruik het liefste een groothoek en ik vind dat ik met mijn favoriete lenzen de rust en kalmte kan laten zien die ik voel als ik onder water ben."

Hoe moeilijk is het om in je levensonderhoud te voorzien als freelancefotograaf?

"Het is voor een wildlifefotograaf niet gemakelijk om rond te komen. Voor een onderwaterfotograaf is het zelfs nog moeilijker. Maar doordat ik deze prijs heb gewonnen, heb ik in ieder geval meer werk!"

Hoe voelde je je toen je hoorde dat je een prijs had gewonnen?

"Het was eigenlijk heel grappig hoe ik erachter kwam dat ik gewonnen had. Nadat ik mijn foto had ingestuurd, werd ik gevraagd om ook het RAW-bestand [standaardprocedure om de authenticiteit van de foto te controleren] in te sturen, dus ik wist dat ze mijn foto goed vonden, maar ik hoorde daarna niks meer. Op de dag dat World Press Photo de winnaars bekendmaakte, ging ik naar hun website, maar die deed het niet. Terwijl ik daarmee bezig was, kreeg ik een e-mail van hen waarin stond dat ik de eerste prijs in de categorie Nature had gewonnen! Ik kon het niet geloven, ik moest even huilen en daarna heb ik mijn ouders en mijn vrouw gebeld om hen te vragen om het op de website na te kijken, omdat ik dacht dat ik droomde."

Hoe zal deze prijs helpen bij je carrière?

“Ik krijg hierdoor meer zichtbaarheid. In deze wereld is dat heel belangrijk, vooral voor wat ik doe. Zo eenvoudig is het. Ik heb al vele keren meegedaan met deze wedstrijd en eindelijk heb ik gewonnen."

Welke camera gebruik je?

“Ik gebruik al jarenlang de 5D-serie. Ik houd van het full frame, het formaat van de camera is ideaal voor onderwateropnamen en de scherpstelling is uitstekend als de camera in een Seacam-behuizing zit. Zelfs als het water niet erg helder is, kan ik nog steeds prima scherpstellen. Ik gebruik meestal de 5D Mark III met de EF8-15mm- en 15mm Fisheye-lenzen. De Fisheye is de koning van de oceaan."

Wat heb je geleerd bij het maken van deze foto? Wist je dat dit een bijzondere foto zou worden?

"Ik wist dat het een heel krachtige foto zou worden omdat de schildpad direct in de lens kijkt. Het water was erg helder en de zeeschildpad was direct voor mij, de foto is als een pijl door je hart."

A loggerhead sea turtle swims entangled in abandoned fishing gear off the coast of Tenerife, Canary Islands, in the northeast Atlantic Ocean

Een onechte karetschildpad verstrikt in een achtergelaten visnet voor de kust van Tenerife, een van de Canarische eilanden in de noordoostelijke Atlantische Oceaan. Gemaakt met een EOS 5D Mark III en een EF8-15mm f/4L Fisheye USM-lens; de belichtingstijd was 1/125 sec met f/9, ISO 200.
© Francis Pérez