Brent Stirton’s Nature first prize stories

Winnaar in de categorie Nature
Stories - Brent Stirton

Ondanks het feit dat er dit jaar onder de winnaars van World Press Photo enkele werkelijk schokkende foto's waren, maakten weinig foto's zoveel indruk als die van de winnaar in de categorie Nature Stores, de National Geographic-fotograaf Brent Stirton, die aangrijpende foto's maakte van het doden van zwarte neushoorns door stropers.

"Ik begon het drama van de zwarte neushoorn te fotograferen voor National Geographic in 2011, toen het echt net opkwam," vertelt Brent. "En deze laatste fotoreeks, die verscheen in een artikel genaamd Rhino Wars, ging over de razendsnelle vlucht die deze vorm van stroperij sindsdien heeft genomen."

De kenmerkende foto in dit verhaal was van een dode zwarte neushoorn. De foto is zowel dramatisch als veelzeggend, en nog indrukwekkender als je bedenkt hoe weinig tijd Brent had om de foto te maken. "Ik heb waarschijnlijk 30 verschillende plekken met kadavers bezocht voordat ik een foto had die naar mijn mening de juiste combinatie van elementen bevatte die een emotionele reactie bij mensen teweeg zou brengen", vertelt Brent.

"Ik had nog maar vijf minuten voordat de politie zou komen om het misdrijf te onderzoeken en ik wist dat ik de plaats delict intact moest laten. Er waren twee mannen die de lampen vasthielden - er was geen tijd om statieven op te stellen - en ik begon meteen te fotograferen. We verlichtten het tafereel met twee flitsers omdat deze in de schaduw lag en ik moest ervoor zorgen dat de prachtige achtergrond niet zou worden overbelicht."

Brent gebruikte een EOS-1D X met een EF24-70mm f/2.8L II USM-zoomobjectief om deze onthutsende foto te maken en hij bleef volledig geconcentreerd op zijn werk, ondanks het feit dat wat hij aantrof hem zeer aangreep. "Mijn eigen geestelijke welzijn was van ondergeschikt belang. Het ging erom dit verhaal te vertellen," zegt Brent.

"Ik herinner me dat ik maar zeven weken de tijd had; zeven weken in vijf landen om een reeks foto's te maken die dit onderwerp recht zouden doen." En gezien de reacties, zowel van het publiek als van de leden van de WPPh-jury, mogen we concluderen dat hij daarin is geslaagd.

A black rhino bull is seen dead, poached for its horns less than eight hours earlier at Hluhluwe Umfolozi Game Reserve, South Africa.

© Brent Stirton/National Geographic
Een dode neushoorn, nauwelijks 8 uur nadat hij is gestroopt vanwege zijn hoorn in het Hluhluwe Umfolozi-park in Zuid-Afrika. Genomen met een Canon EOS-1D X en een EF24-70mm f/2.8L II USM-objectief.

Two rhino poachers, one 19, the other 28 years old, apprehended by an anti-poaching team in Mozambique close to Kruger National Park border.

© Brent Stirton/National Geographic
Twee neushoornstropers, van 19 en 28 jaar, aangehouden door een antistroperijteam in Mozambique in de buurt van het Kruger National Park. Genomen met een Canon EOS-1D X en een EF35mm f/1.4L II USM-objectief.

A groundbreaking procedure using human abdominal surgery technology is utilized to close a gaping hole created by horn poachers who removed most of the face of a rhino called “Hope.”

© Brent Stirton/National Geographic
Een baanbrekende methode waarbij menselijke abdominale chirurgietechnieken worden gebruik om een gapend gat te dichten in de kop van neushoorn 'Hope', die als gevolg van stroperij een groot deel van zijn kop kwijtraakte. Genomen met eenCanon EOS-1D X met een EF24-70mm f/2.8L II USM-objectief.

A combined force of Sabie Game Park Rangers, Garda Frontier soldiers and Fauna Bravia soldiers arrest, detain and question Moses Chauque, a level 2 rhino poacher who arranges weapons and transport for rhino poachers.

© Brent Stirton/National Geographic
Een team van Sabie Game Park Rangers, Garda Frontier-soldaten en Fauna Bravia-soldaten arresteert en ondervraagt Mozes Chauque, een neushoornstroper van het tweede niveau, die de wapens en het transport regelt voor neushoornstropers. Genomen met een Canon EOS-1D X en een EF35mm f/1.4L II USM-objectief.

Sabie Game Park Village Police member Nomsa Nduvane, 38, seen in her modest home inside the community of Macacasar, Mozambique/South Africa border.

© Brent Stirton/National Geographic
Nomsa Nduvane, 38 jaar, politieagente bij de Sabie Game Park Village-politie in haar bescheiden huisje in de gemeente Macacasar, op de grens tussen Mozambique en Zuid-Afrika. Genomen met een Canon EOS-1D X en een EF35mm f/1.4L II USM-objectief.

Four pairs of cow and calf rhinos are captured and moved into transport for relocation to a more secure facility.

© Brent Stirton/National Geographic
Vier paren van moeder- en babyneushoorns worden gevangen en op transport gezet om naar een veiliger onderkomen te worden gebracht. Genomen met een Canon EOS-1D X en een EF24-70mm f/2.8L II USM-objectief.

A two-man security team deploys by helicopter at sunset for anti-poaching duties on the world’s largest rhino breeding ranch at Buffalo Dream Ranch, Klerksdorp, South Africa.

© Brent Stirton/National Geographic
Een beveiligingsteam van 2 man is bij zonsondergang per helikopter onderweg om stroperij tegen te gaan bij de grootste neushoornfokkerij op de Buffalo Dream Ranch in Klerksdorp in Zuid-Afrika. Genomen met een Canon EOS-1D X en een EF24-70mm f/2.8L II USM-objectief.

Dawie Groenewalt, South Africa’s alleged rhino horn kingpin and the subject of a six-year-old court case involving multiple charges related to illegal rhino horn theft and money laundering.

© Brent Stirton/National Geographic
Dawie Groenewalt wordt gezien als de grootste speler in de illegale neushoornstoperij in Zuid-Afrika en tegen hem loopt een zesjarige rechtszaak omdat hij wordt verdacht van het illegaal doden en onthoornen van neushoorns en van diefstal en witwasserij. Genomen met een Canon EOS-1D X en een EF35mm f/1.4L II USM-objectief.

"Care For Wild Africa” is a donor-run organisation that specialises in caring for wounded animals.

© Brent Stirton/National Geographic
'Care for Wild Afrika' is een non-profitorganisatie die is gespecialiseerd in de verzorging van gewonde dieren. Ze zijn afhankelijk van donaties. Zij hebben zich speciaal gericht op neushoorns en zorgen voor vele weesneushoorns die het slachtoffer zijn geworden van de stroperoorlogen in Zuid-Afrika. Genomen met een Canon EOS-1D X en een EF24-70mm f/2.8L II USM-objectief.

A group of rhino at a supplementary feeding site at the ranch of the world’s largest rhino breeder.

© Brent Stirton/National Geographic
Een groep neushoorns bij een extra foerageergebied op de ranch van de grootste neushoornfokker ter wereld. Genomen met een Canon EOS-1D X en een EF24-70mm f/2.8L II USM-objectief.