ARTIKEL

Amerikaanse fotojournaliste wint prijs voor moed

Female photojournalist and Anja award winner Andrea Bruce.
Andrea Bruce, winnares van de Anja Niedringhaus Courage in Photojournalism Award 2018 van de International Women's Media Foundation (IWMF). Portret gemaakt met een Canon EOS 5D Mark II en een Canon EF 50mm f/1.4 USM-objectief. © Jonathan Levinson

Andrea Bruce, voormalig fotografe voor The Washington Post, heeft de Anja Niedringhaus Courage in Photojournalism Award 2018 van de International Women's Media Foundation (IWMF) gewonnen. Canon-fotograaf Amber Bracken en Rebecca Conway hebben een eervolle vermelding gekregen.

Winnares Andrea Bruce (foto boven) is een Amerikaanse documentairefotografe die zich toelegt op het leven van mensen in de nasleep van oorlogen, in het bijzonder in Irak en Afghanistan. Andrea werkte acht jaar in vaste dienst voor The Washington Post en schreef de column 'Unseen Iraq' waarin ze dieper inging op het leven van de Irakezen en de Amerikaanse militairen.

An elderly woman stands at a colourful shrine’s door, in India.
Kasjmiri-aanbidster Hameeda Rena, 70, houdt zich vast aan een koperen plaat met een vers uit de Koran. Ze bidt voor haar familie bij een ingang van de tempel van Shah-i-Hamdan, aan de oevers van de rivier de Jhelum in Srinagar, India. 3 december 2015. Veel Kasjmiri's zoeken troost in tempels die gewijd zijn aan heiligen of vertrouwen in gebedsgenezers, die drankjes zegenen, voordrachten en talismannen geven en talismannen die beschermende krachten moeten bieden. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 35mm f/2-objectief. © Rebecca Conway

Bij de sluiting van het World Press Photo Festival in Amsterdam ontving ze de prijs tijdens een speciale ceremonie. Ze werd geroemd om haar empathie, haar emotionele connectie met haar onderwerpen en om de waardigheid waarmee haar portfolio doordrenkt is. Jurylid Eman Mohammed noemde Andrea "een inspiratie voor anderen in het veld om hun beste beentje voor te zetten."

Bruce werd gekozen uit 136 nominaties, het hoogste aantal sinds de start van het programma vier jaar geleden. Ze schaart zich hiermee in een prestigieus rijtje van IWMF-winnaars, waaronder Canon-fotografen Stephanie Sinclair en Nicole Tung.

Een carrière in de fotojournalistiek is mogelijk zonder dat dit afbreuk doet aan wie je bent als persoon.

De Anja Award is een prijs voor vrouwelijke journalisten die belangrijke verhalen in uitdagende omstandigheden vastleggen, en daarbij aangrijpende momenten van menselijkheid op beeld weten te vangen. De prijs is in het leven geroepen ter ere van de Duitse AP-fotografe Anja Niedringhaus, die in 2014 om het leven kwam in Afghanistan. Anja Niedringhaus ontving de IWMF Courage in Journalism Award in 2005.

Volgens Andrea Bruce gaf de toewijding, passie en vastberadenheid die Niedringhaus toonde haar de moed om haar werk voort te zetten. Bruce: "Het is een enorme eer dat ik de kans krijg om haar nalatenschap voort te zetten en om onderdeel uit te maken van het prachtige werk van de IWMF. "Anja slaagde erin om te laten zien dat vrouwelijke fotografen een toekomst hebben in fotojournalistiek zonder dat dit afbreuk doet aan wie je bent als persoon. Zelfs als ik haar maar voor de helft evenaar, is mijn missie geslaagd."

A woman tilts her head forward in a dark portrait.
"Ik wil hier niet gedood worden. Ik ben hier gekomen om met mijn kinderen en kleinkinderen te leven", zegt Vonda Long, een afstammeling van High Hawk, die in 1890 tijdens het Wounded Knee Massacre om het leven werd gebracht. Gemaakt op 13 November 2016 met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 50mm f/1.4 USM-objectief. © Amber Bracken

Amber Bracken ontving een eervolle vermelding van de jury voor haar ongelofelijke doorzettingsvermogen dat ze in haar werk toont en haar vernieuwende en gedenkwaardige kijk op inheemse bevolkingsgroepen in zowel haar eigen regio als daarbuiten.

De Britse fotojournaliste Rebecca Conway ontving ook een eervolle vermelding. Ze werkt vanuit New Delhi en staat bekend om haar foto's van het langdurige conflict in Kasjmir en de gevolgen daarvan voor de lokale bevolking.

"Intimidatie en andere gevaren waar we met z'n allen nu pas aandacht aan schenken, zijn al lang een groot probleem voor vrouwelijke journalisten", aldus Elisa Lees Muñoz, Executive Director van de IWMF. "Deze prijs is voor fotografes die in extreem gevaarlijke risicogebieden werken, maar zich daarbij focussen op de mensen die voor hen de echte helden zijn."

Geschreven door Emma-Lily Pendleton


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven