ARTIKEL

Visa pour l’Image 2018: 9 dingen die je niet mag missen

People walk around an exhibition room looking at the printed photographs on the walls.
Tijdens Visa pour l'Image 2018 kunnen bezoekers genieten van presentaties vol inzichten, inspirerende exposities en nog veel meer. Gefotografeerd tijdens Visa pour l'Image 2017 met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objectief.

De 30e editie van Visa pour l’Image staat voor de deur. Dit populaire festival voor fotojournalistiek keert terug naar de middeleeuwse stad Perpignan in het zuiden van Frankrijk en vindt plaats van 1 t/m 18 september 2018.

Fotojournalisten, vertegenwoordigers van fotoagentschappen, editors, curators en studenten fotografie, en niet te vergeten journalisten en experts uit de sector, komen er samen voor een programma boordevol exposities, discussies, voorstellingen en onderscheidingen tijdens de Professional Week, die loopt van 3 t/m 8 september.

Op tal van locaties in de stad vinden indrukwekkende exposities en inspirerende presentaties plaats. Hier zijn 9 dingen die je niet mag missen tijdens het festival van 2018 – het 29e jaar dat Visa pour l'Image samen met Canon Europe het beste op het gebied van fotojournalistiek viert, en de toekomst van de sector ondersteunt.1. Canon-kit uitproberen

Ga naar de Canon Experience Zone om zelf aan de slag te gaan met de nieuwste Canon-producten – het allernieuwste op het gebied van baanbrekende foto-, video- en printapparatuur. Je vindt Canon in het hoofdkantoor van het festival in het Palais des Congrès. De gratis toegankelijke Zone zal bruisen van de activiteit en is een uitstekende plek om te netwerken met andere branche-experts en om inspiratie voor foto's op te doen...

A FARC women fighter cradles a baby standing in a jungle, surrounded by tents.
Bezoek de Canon Experience Zone voor een expositie van het werk van Catalina Martin-Chico, winnares van de Canon Female Photojournalist Award. Voor haar project volgde Catalina vrouwelijke FARC-strijders voor wie zwangerschap tegen de regels was, maar die nu een babyboom ondergaan. In de Zone is ook het werk van andere bekende fotojournalistes te zien. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objectief. © Catalina Martin-Chico/Cosmos
Canon Professional Services

Met Canon ben je in veilige handen

Je krijgt gratis toegang tot advies van experts, onderhoud van apparatuur, inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

2. Een viering van vrouwelijke fotografen

Bezoek de Canon Experience Zone in het Palais des Congrès voor een expositie van het werk van 26 vrouwelijke Canon Ambassadors, met de titel The Women’s Eye. De expositie bevat werk van de winnares van de Canon Female Photojournalist Award 2017, Catalina Martin-Chico. Ze ontving deze prestigieuze prijs voor haar voorgestelde project over voormalige vrouwelijke leden van de Revolutionary Armed Forces of Columbia (FARC). Het uiteindelijke resultaat, Colombia: (Re)Birth, is te zien in de galerie van de Zone.3. Expositie George Steinmetz

Big Food is een reeks foto's door de vooraanstaande fotograaf George Steinmetz, die de afgelopen 30 jaar meer dan 40 belangrijke foto-essays voor het tijdschrift National Geographic heeft gemaakt. In zijn nieuwste expositie kijkt hij naar grootschalige landbouw, in het bijzonder gezien vanuit vogelvluchtperspectief. De expositie vindt plaats van 1 t/m 16 september in het Couvent des Minimes.

4. Rijzende sterren

Wil je het werk zien van de nieuwe generatie fotojournalisten? Vanaf 4 september zijn de vijf beste portfolio's van studenten fotografie die deelnemen aan het Canon Student Programme elke ochtend van 11:00 tot 12:00 uur te zien op de eerste verdieping van het Palais des Congrès (accreditatie vereist).

A man walks down a row of large panels of photographs that are taller and wider than him. The photograph closest to us shows a long corridor, the photograph behind that shows the front of a European-style house, and behind that we just glimpse the edges of landscape photographs.
Tijdens Visa pour l'Image 2018 in Perpignan zijn in de hele stad exposities met de beste fotojournalistiek van het jaar te zien. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objectief.

5. Screening Paolo Pellegrin

Canon Ambassador Paolo Pellegrin is een veelgeprezen fotojournalist en winnaar van tien World Press Photo Awards. Op 7 september is een uitgebreide retrospectiefscreening van zijn werk te zien in het openluchtauditorium van het Campo Santo. De screening begint om 21:30 uur, maar zorg ervoor dat je om 21:00 aanwezig bent om teleurstelling te voorkomen.6. Retrospectief 30 jaar Visa

Vanwege de 30e editie van Visa pour l’Image is er een speciale expositie georganiseerd waarin wordt teruggekeken op de geschiedenis van het festival en de fotografen die deze jaarlijkse viering van fotojournalistiek zo speciaal hebben gemaakt. De expositie van plaats van 1 t/m 16 september in het Couvent des Minimes.7. Vrouwen in de fotojournalistiek

Woon In Search of Balance bij, een paneldiscussie over vrouwen in de fotojournalistiek onder leiding van Canon Ambassador Hilary Roberts, curatrice bij het Imperial War Museum in Londen. Het panel bestaat verder uit Canon Ambassador Ilvy Njiokiktjien, Catalina Martin-Chico, winnares van de 2017 Canon Female Photojournalist Award, en de winnares van deze Award voor 2018. Het panel bespreekt verschillende onderwerpen met betrekking tot vrouwen die werkzaam zijn in fotojournalistiek en verslaggeving. De discussie vindt plaats van 15:00 tot 16:30 uur op 5 september in het Palais des Congrès (accreditatie vereist).

A technician has just unscrewed the front of a Canon EOS 5D Mark III camera. The camera lies on a mat on a table, with bottles of cleaning liquids ready beside it.
Het CPS-team geeft de camera van een lid een service- en schoonmaakbeurt bij de CPS-stand tijdens Visa pour l'Image. Je vindt de 2018 CPS-stand in de Canon Experience Zone in het Palais des Congrès. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief.

8. Antwoorden op je technische vragen

Krijg technische adviezen en ondersteuning van de deskundige Canon Professional Services (CPS)-technici die voor je klaar staan in de Canon Experience Zone in het Palais des Congrès. En als je lid bent van CPS zullen ze je producten van Canon een gratis service geven en schoonmaken wanneer je hun stand bezoekt. Leden (met een geldige ID) kunnen bovendien bij de CPS-stand terecht voor leenproducten.9. Bekroonde foto's van Veronique de Viguerie

Veronique de Viguerie won de 2018 ICRC Humanitarian Visa d’Or Award met haar serie Yemen, The Hidden War. Tijdens een opdracht voor Paris-Match moest ze enorme hindernissen overwinnen om het ernstige conflict en de daarmee gepaard gaande humanitaire ramp in het land te kunnen vastleggen. De foto's zijn van 1 t/m 18 september te zien in het Couvent des Minimes.

Geschreven door David Clark


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan