NIEUWS

Visa pour l’Image 2019: 10 dingen die je niet mag missen

A woman stands with her back to the camera in front of a display of photographs at Visa pour l'Image 2018.
Op Visa pour l'Image 2019 kunnen bezoekers genieten van allerlei tentoonstellingen, evenementen en paneldiscussies. Gefotografeerd op Visa pour l'Image 2018 met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief ingesteld op 1/1250 sec, f/2.8 en ISO800.

Het Visa pour l'Image-festival van internationale fotojournalistiek wordt voor de 31ste maal gehouden in de middeleeuwse stad Perpignan, in Zuid-Frankrijk – van 31 augustus t/m 15 september 2019.

Professional Week, van 2-7 september, biedt een uitgebreid programma, met tentoonstellingen, vertoningen en awards voor fotojournalisten, vertegenwoordigers van fotobureaus, fotoredacteuren, journalisten, curators, experts uit de branche, getalenteerde fotostudenten en vele anderen.

Dit jaar wordt dit een speciale viering voor Canon, ter gelegenheid van drie decennia partnerschap tussen Visa pour l'Image en Canon Europe. Volgens Yuichi Ishizuka, President en CEO van Canon EMEA, is de vereniging erg trots. "Door de digitale ontwikkelingen, het veelvuldig gebruik van video en vooruitgang in technologie innoveert en evolueert de branche voortdurend", vertelt hij. "Eén ding blijft echter gelijk: onze passie voor visuele verhalen – over sociale, culturele, politieke en economische grenzen heen – die de wereld kunnen veranderen."

Er is veel te doen in en rond de stad. We geven je een indruk van het festival. Tien dingen die je niet mag missen op Visa pour l'Image 2019.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

1. Tentoonstellingen van Brent Stirton

Canon-ambassadeur Brent Stirton geniet alom erkenning voor zijn fascinerende documentaires over milieukwesties. Hij heeft 12 World Press Photo-awards gewonnen. Bezoekers van Visa pour l'Image kunnen twee tentoonstellingen van zijn werk zien. 'Rangers', waarin de strijd tegen stropers in de Democratische Republiek Congo wordt gedocumenteerd, is gedurende het hele festival te zien in het Couvent des Minimes. De tweede tentoonstelling van Brent, een getuigenis van zijn veerkracht, wordt gehouden in de ruimte van Canon in het Palais des Congrès.

2. Tentoonstelling van Ivor Prickett

'End of the Caliphate' is het enorme oeuvre van Canon-ambassadeur Ivor Prickett, die tussen 2016 en 2018 maandenlang in Irak en Syrië foto's maakte van het gevecht om ISIS te verslaan en de tol die dit eiste van de burgerbevolking en het stedelijke landschap. De gevechten leidden tot duizenden burgerdoden en de vernietiging van steden als Mosul en Raqqa. De tentoonstelling is gedurende het hele festival te zien in L'Atelier d'urbanisme. Ivor heeft net een boek uitgebracht, ook met de titel 'End of the Caliphate', bij uitgever Steidl. Hij zal dit presenteren in de Visa-winkel.

3. Tentoonstelling van Pascal Maitre

'Sahel in Danger – A Time Bomb' is het werk van Canon-ambassadeur Pascal Maitre, die een van de armste delen van de wereld heeft gedocumenteerd, een regio die wordt bedreigd door de oprukkende woestijn. Sinds het einde van het Gaddafi-regime in Libië zijn ruim 400.000 migranten door Niger getrokken. In Mali is een spiraal van extreem geweld op gang gekomen die het bestaan van het land in gevaar brengt. De tentoonstelling is gedurende het hele festival te zien in het Couvent des Minimes.

A cyclist and a car travel under a highway sign indicating the exit for University Avenue, Palo Alto and East Palo Alto.

Een verhaal van twee steden in de schaduw van Silicon Valley

Laura Morton, winnaar van de Canon Female Photojournalist Award 2018, fotografeerde overeenkomsten tussen de twee Californische steden, ondanks de welstandskloof.

4. Filtereffect – een samenwerking tussen Canon en het International Committee of the Red Cross (ICRC)

Canon en het ICRC organiseren 'Unfiltered', een paneldiscussie om de huidige technisch gerichte generatie toekomstige fotojournalisten toegang te geven tot training en sponsoring. Na een inleiding van Yuichi Ishizuka van Canon wordt het panel geleid door Kathryn Cook Pellegrin, hoofd fotografie bij het ICRC. Verder nemen deel Mary Werntz, Deputy Director of Operations bij het ICRC, en Anush Babajanyan, de winnaar van de Canon Female Photojournalist Award 2019.

De initiatieven worden ondersteund door een groep jonge fotografen uit het vluchtelingenkamp Ein el Hilweh in Libanon. Zij worden bijgestaan door hun mentoren, onder wie Patrick Baz, oprichter van het Beirut Center of Photograpgy en voormalig AFP Photo Director voor de MENA-regio. Het evenement wordt op 6 september gehouden in het Palais des Congrès van 10:30 tot 12:00 (accreditatie vereist).

In het kader van de samenwerking tussen Canon en het ICRC is er een reeks foto's te zien in de ruimte van Canon in het Palais des Congrès. De foto's, van mensen die oorlog en geweld hebben meegemaakt, omvatten werk van de Colombiaanse fotograaf Juanita Escobar, die de inspanningen van het ICRC in Guatemala heeft gedocumenteerd; en Kevin Faingnaert, een Belgische fotograaf die een serie produceerde over gezinnen die nog steeds op zoek zijn naar familieleden die zijn vermist sinds de oorlog in het westen van de Balkan in de jaren negentig. Er is ook een selectie van foto's gemaakt door jonge studenten uit Irak en Libanon.

A man holding a Canon camera sat in front of a display of photographs at Visa pour l'Image 2018.
Een bezoeker gaat aan de slag met een Canon-camera in de Canon Experience Zone op Visa pour l'Image 2018. De ruimte van Canon bevindt zich in het festivalcentrum in het Palais des Congrès. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief ingesteld op 1/60 sec, f/3.5 en ISO800.

5. Canon-apparatuur uitproberen

Wil je de allernieuwste foto-, video- en printapparatuur van Canon uitproberen? Ga naar de gratis toegankelijke Canon Experience Zone in de ruimte van Canon bij het festivalcentrum in het Palais des Congrès. Met een koffiebar, de eerder genoemde tentoonstelling van Canon-ambassadeur Brent Stirton en een grote galerij gewijd aan de samenwerking tussen Canon en het ICRC, is de ruimte van Canon de ideale plek om te netwerken met andere professionals in de branche. Een team vriendelijke technici van Canon Professional Services (CPS) geeft hier deskundig advies en technische ondersteuning. Als lid (met een geldig identiteitsbewijs en geldige accreditatie) kun je de nieuwste camera's en objectieven lenen om te testen en je Canon-uitrusting gratis laten controleren en reinigen.

6. Toelage Canon Female Photojournalist 2019

Als erkenning van haar uitstekende bijdrage aan visuele storytelling wordt de toelage voor de 19e Canon Female Photojournalist uitgereikt aan de Armeense fotografe Anush Babajanyan voor haar doorlopende project over grote gezinnen in de Zuidelijke Kaukasus.

De toelage van € 8.000 wordt jaarlijks toegekend aan "een uitstekende fotograaf voor haar bijdrage aan de fotojournalistiek".

Anush komt al lange tijd op voor vrouwen en minderheden. Voordat ze lid werd van VII Photo Agency, heeft ze 4Plus opgericht, een fotocollectief voor vrouwelijke fotografen in Armenië. Ze neemt de toelage in ontvangst tijdens de vertoning op Campo Santo op de avond van 6 september (open voor publiek).

Een tentoonstelling van de winnaar van vorig jaar, Laura Morton, is te zien in het Théâtre de l'Archipel. Deze serie foto's gaat over de gemeenschappen in de Bay Area van Californië.

Students with notepads and pens during the Canon Student Development Programme at Visa pour l'Image 2018.
Studenten aan het Canon Student Development Program bij Visa pour l'Image 2018. Dit jaar nemen meer dan 240 getalenteerde fotografieliefhebbers deel aan een ontwikkelingsworkshop van drie dagen, met lezingen, rondleidingen en contact met professionals uit de branche. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief ingesteld op 1/50 sec, f/2.8 en ISO800.

7. Canon Student Development Program – de sterren van morgen

Voor het derde jaar op rij ontvangt Canon tijdens het festival zo'n 240 getalenteerde fotostudenten, van grote scholen en universiteiten uit Europa en het Midden-Oosten, voor een driedaagse ontwikkelingsworkshop. Studenten kunnen deelnemen aan lezingen en rondleidingen, en spreken met professionals uit de branche, zoals Francis Kohn, journalist, docent en voormalig hoofd fotografie bij AFP en Thomas Borberg, hoofdredacteur bij Politiken in Denemarken. Ze kunnen ook luisteren naar de verhalen van Canon-ambassadeurs Brent Stirton, Ivor Prickett, Pascal Maitre en Daniel Etter. Daarnaast kunnen de studenten hun portfolio laten beoordelen door toonaangevende fotobewerkers en curators. Vanaf 3 september worden daarvan enkele beelden geëxposeerd in de ruimte van Canon in het Palais des Congrès. Op de avond van 5 september is er op de officiële Visa pour l'Image-vertoning in Campo Santo werk van deelnemende studenten aan eerdere programma's – Nina Kinkade Gogny, Camilla Ferrari, Arme Piepke en Andres Haubjerg – te zien.

8. Vertoning Paris Match

Het toonaangevende Franse nieuwsbureau Paris Match viert in 2019 zijn 70ste verjaardag. In een retrospectief wordt het werk van de daaraan verbonden fotojournalisten over die periode vertoond, waaronder niet eerder gepubliceerd materiaal. Het evenement is gratis en vindt plaats op 6 september om 15:00 uur in het auditorium van Charles Trenet in het Palais des Congrès.

9. Tentoonstelling van Patrick Chauvel

Patrick Chauvel was 20 toen hij zijn eerste rapportage maakte. Hij wist niets, en zijn foto's waren niet erg goed maar hij liet zich niet uit het veld slaan; hij waagde een nieuwe poging en sindsdien heeft hij bijna elk conflict van de afgelopen 50 jaar in beeld gebracht. Met trots laat Visa pour l'Image zijn '50 Years on the Front Line' zien, een eerbetoon aan de carrière van een van de meest getalenteerde fotografen van zijn generatie.

10. Mirrorless – workshop straatfotografie

Zou je de EOS R- en EOS RP-camera's en hun speciale objectieven willen uitproberen? Canon Frankrijk organiseert 's middags op 4 september een workshop over straatfotografie onder leiding van een mentor en specialisten. Iedereen kan meedoen. Je kunt je registreren vanaf 2 september bij de receptie van Canon in het Palais des Congrès.

Lees meer over Visa pour l'Image en alle Canon-gerelateerde verhalen op de evenementenpagina van Visa pour l'Image.

Geschreven door Kevin Carter


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan