Canon products on display at Visa pour l'image 2019.
Canon-producten die worden gepresenteerd bij Visa pour l'Image 2019. We vroegen toonaangevende fotojournalisten welke technologische ontwikkelingen volgens hen de grootste invloed hebben gehad op de branche.

Van sociale media tot smartphones, het technologische landschap heeft de afgelopen tien jaar een complete metamorfose ondergaan. Maar welke van deze ontwikkelingen heeft de grootste invloed gehad op fotografie?

We spraken met toonaangevende fotojournalisten - Francis Kohn, Ilvy Njiokiktjien, Pascal Maitre, Anush Babajanyan, Laura Morton en Daniel Etter - bij Visa pour l'Image in Perpignan, Frankrijk en vroegen hen wat de grootste invloed heeft gehad op hun werk.

Francis Kohn, former Photo Director of Agence France-Presse.

Francis Kohn

Francis ging in 1979 aan de slag bij Agence France-Presse (AFP), waar hij zich toelegde op conflicten in Midden-Amerika en Mexico. Later werd hij hoofdredacteur en vervolgens van 2012 tot 2017 Photo Director bij datzelfde AFP. In 2016 was hij de juryvoorzitter van de World Press Photo Awards.

Snel uploaden

"De snelheid van alles heeft een enorme impact gemaakt," aldus Francis. "De manier waarop de fotograaf foto's naar het persbureau kan sturen, maar ook de manier waarop we die naar klanten kunnen sturen. Dit heeft de fotojournalistiek volledig op zijn kop gezet. Een fotograaf kan nu dagelijks 3000 tot 4000 foto's sturen, waardoor we dus voorzichtiger te werk moeten gaan. De rollen van fotografen en redacteuren zijn nu nog belangrijker."
American photojournalist Laura Morton.

Laura Morton

Laura is een fotojournaliste in San Francisco. Ze won de Canon Female Photojournalist Award 2018 voor haar project University Avenue, dat dit jaar werd tentoongesteld tijdens het festival Visa pour l'Image.

Mogelijkheden bij weinig licht

"Je kunt nu praktisch in het donker fotograferen, wat van grote waarde is geweest voor mijn Wild West Tech-project over de start-up-technologie-industrie. Ik wilde de sfeer van fluorescerend licht in een fout kantoor behouden, dus ik heb geen flitser gebruikt. Het enige licht komt van de schermen die de mensen gebruiken", aldus Laura.

"Een groot gedeelte van dat project is vastgelegd met de Canon EOS R. Een ander geweldig voordeel van deze camera is dat hij zo klein en compact is. Bij mijn huidige project, University Avenue, zorgt een kleine camera ervoor dat mensen op hun gemak zijn en ze zich wat rustiger voelen."

French photojournalist Pascal Maitre.

Pascal Maitre

Pascal is een Canon Ambassador die meer dan 30 jaar ervaring heeft opgedaan in meer dan 40 landen in Afrika, voor onder andere National Geographic, Stern, Paris Match en The New York Times. In 2015 ontving hij de Lifetime Achievement Visa d'Or award.

Spiegelloze camera's

"Systeemcamera's zijn een enorme doorbraak. Ik kwam net terug uit Ethiopië toen ik voor het eerst met een systeemcamera aan de slag ging. Er zijn bepaalde foto's die zonder deze technologie niet te maken zijn. Ik was een van de laatste die tot 2008 film gebruikte en daarna overstapte op digitaal. Destijds was dat een grote verandering, maar nu zijn de grote veranderingen te zien in de nieuwe versies systeemcamera's, en die bieden nieuwe mogelijkheden", aldus Pascal.
Photographer and journalist Daniel Etter.

Daniel Etter

Daniel is een fotograaf met een Pulitzerprijs op zak, videograaf en journalist, en daarnaast ook Canon Ambassador. Hij was aanwezig bij Visa pour l'Image 2019 om getalenteerde studenten te begeleiden.

"In 2009 studeerde ik af, hetzelfde jaar dat de Canon EOS 5D Mark II op de markt kwam, wat in die tijd een enorme verandering was. Het was een van de eerste betaalbare full-frame camera's met de mogelijkheid om video's te maken. Dat zette werkelijk alles op zijn kop", aldus Daniel.

"Nu zien we de verschuiving van DSLR naar systeemcamera's, die op technologisch gebied niet voor elkaar onder doen. Ik ben volledig overgestapt van een DSLR naar de Canon EOS R. De camera is veel kleiner en veel lichter en ik kan hem nu overal mee naartoe nemen."

Armenian photojournalist Anush Babajanyan.

Anush Babajanyan

Anush is een Armeense fotojournaliste die bekendstaat om het afbeelden van sociale verhalen van vrouwen en minderheidsgroepen in Turkije, het Midden-Oosten en West-Afrika. Ze is de winnares van de Canon Female Photojournalist Award 2019.

Social media

"Vanuit mijn oogpunt als fotograaf is de grootste verandering de manier waarop we via sociale media communiceren met ons publiek", aldus Anush. "Instagram Stories heeft niet alleen de manier veranderd waarop foto's worden gezien, maar ook de manier waarop fotografen hun werk tonen en met mensen communiceren. Ik post mijn foto's en ik geef ze via Stories een kijkje achter de schermen. Het is voor mij ondertussen een onmisbaar onderdeel van mijn werk."
Dutch photojournalist Ilvy Njiokiktjien.

Ilvy Njiokiktjien

Ilvy is een Nederlandse nieuws- en documentairejournaliste en Canon Ambassador. Haar werk heeft internationale erkenning gekregen. In 2011 eindigde ze op de eerste plaats in de categorie World Press Photo Multimedia voor de eerste video die ze maakte met haar Canon DSLR.

DSLR voor video-opnamen

"Voor mij persoonlijk is de meest baanbrekende technologie de video die is toegevoegd aan de Canon EOS 5D Mark II", aldus Ilvy. "Ik had nooit gedacht dat het zo'n groot deel van mijn dagelijkse werk zou worden, maar klanten blijven vragen om video. Ik heb net een documentaire van een uur voor de Nederlandse televisie afgerond, waarvan ik alle beelden zelf heb opgenomen. Het laat mij op een compleet andere manier naar mijn werk kijken en dat is echt top. Ik zie beelden op een heel andere manier."

Lees alle Canon-gerelateerde verhalen op de evenementenpagina Visa pour l'Image.

Geschreven door Matthew Bowen


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan