EVENTS

De trends en hoogtepunten van Visa pour l’Image 2018

The stands filling with viewers at the outdoor night-time screening at Visa pour l’Image 2018.
Een screening op Visa pour l’Image 2018, de 30ste editie van het festival voor fotojournalistiek in Perpignan in Frankrijk.

Aan het einde van de professionele week op Visa pour l’Image 2018 kijkt Canon terug op de trends en de hoogtepunten van de 30e editie van het festival voor fotojournalistiek in Perpignan in Frankrijk.

Canon promoot het visueel vertellen van verhalen en werkt voor het 29e jaar op rij samen met Visa om bezoekers exposities, workshops, reviews en presentaties te bieden om toekomstige fotojournalisten te vormen en inspireren.

"Canon steunt al 29 jaar lang Visa pour l’Image," vertelde Jean-Francois Leroy, directeur van Visa pour l'Image. "Ik denk echt dat dit het beste en meest belangrijke fotojournalistiekfestival in de wereld is en onze samenwerking verloopt beter en beter."

Hier zijn de vijf hoogtepunten en trends van Visa pour l’Image 2018.

Stands displaying photographs in an exhibition of female Canon Ambassadors’ work, in the Canon Experience Zone at Visa pour l’Image.
Een expositie met werk van 26 vrouwelijke Canon-ambassadeurs, genaamd The Women's Eye, stond naast het werk van de winnares van de 2017 Canon Female Photojournalist Award, Catalina Martin-Chico, dat je hier op een zwarte muur ziet.

1. Een viering van vrouwen in fotografie

Vrouwen in fotografie was een van de belangrijke thema's op het festival dit jaar met een expositie met werk van 26 vrouwelijke Canon Ambassadors, genaamd The Women's Eye, in de Canon Experience Zone. De expositie bevat werk van de winnares van de Canon Female Photojournalist Award van vorig jaar, Catalina Martin-Chico. Catalina zat naast de winnares van de 2018 Canon Female Photojournalist, Laura Morton, en naast Canon-ambassadeur en winnares uit 2011, Ilvy Njiokiktjien, in een paneldiscussie gehost door fotografiecuratrice van het Imperial War Museum en Canon-ambassadeur Hilary Roberts. De discussie had de titel In Search of Balance: Women in Photojournalism. "Meer vrouwen dan ooit studeren fotografie. Maar wat nu?" vroeg Hilary in wat zou uitmonden in een interessante discussie over de positieve veranderingen die in de industrie gaande zijn.


2. De toekomst van fotojournalistiek

Canon heeft workshops, lezingen en portfoliobeoordelingen georganiseerd voor 200 studenten uit heel Europa in het Canon Student Programme. "We moeten verhalen vertellen, en die beginnen bij jou" aldus Thomas Borberg, Photo Editor-in-Chief bij Politiken, Denemarken. Hij was een van de vele mensen uit de industrie die als onderdeel van het programma een toekomstige generatie fotojournalisten heeft geïnspireerd en opgeleid.

A woman stands wearing a VR headset, facing the camera, immersed in the VR world while everyone else in the room is looking the other way.
Dit gebeurde tijdens een happy-hour-evenement. "Deze vrouw had net haar VR-bril opgezet toen een van de medewerkers van het bedrijf besloot om even het woord te nemen in de andere ruimte", herinnert fotograaf Laura Morton zich. "Iedereen draaide zich naar de spreker toe, en niemand tikte deze vrouw even op haar schouder, dus is ze volledig ondergedompeld in haar eigen wereld." Gemaakt op een Canon EOS-1D X met een Canon EF 24mm f/1.4L II USM-objectief. © Laura Morton

3. Canon Female Photojournalist Award 2018

Laura Morton, freelance documentairefotografe uit San Francisco in de VS, is officieel uitgeroepen tot winnaar van de Canon Female Photojournalist Award 2018.[MASTER] Article - Female Photojournalist 2018

De prijs, die voor het 18e jaar wordt uitgereikt, bestaat uit € 8000 financiering van een nieuw project, waarvan de resultaten worden tentoongesteld op het festival voor fotojournalistiek Visa pour l'Image 2019. De winnende inzending van Laura, genaamd University Avenue, is genoemd naar de weg die een breuklijn vormt tussen twee totaal verschillende werelden in haar woonplaats. "Met deze documentaire wil ik de levens van mensen die aan deze weg wonen en werken vastleggen, en zo inkomensongelijkheid een menselijk gezicht geven en illustreren hoe de ene gemeenschap achter kan blijven, terwijl de andere door zo veel weelde wordt omringd", zegt Laura.

A Canon Professional Services technician cleans and checks a camera.
Een medewerker van Canon Professional Services controleert en reinigt de apparatuur van een fotograaf op Visa pour l’Image in Perpignan in Frankrijk. Dit jaar heeft CPS gemiddeld per dag 60 producten nagekeken en schoongemaakt.

4. Canon Professional Services (CPS) in actie

Canon Professional Services heeft op Visa pour l’Image hard gewerkt om elke dag gemiddeld 60 Canon-producten te controleren en schoonmaken. Maar deze service geldt niet alleen tijdens het festival. Sinds de start, 20 jaar geleden, kunnen leden van CPS vertrouwen op het reparatienetwerk. Ga naar canon-europe.com/pro/canon-professional-services voor meer informatie.


5. De toekomst is hier

Op 5 september is de Canon EOS R onthuld: de full-frame systeemcamera is klaar om de toekomstige grenzen van fotografie en film opnieuw te bepalen. Bezoekers van de Canon Experience Zone hebben de kans gekregen om de EOS R-serie te proberen. De serie belooft meer creatieve opnamemogelijkheden en dynamischere manieren om ieder moment vast te leggen.

Geschreven door Emma-Lily Pendleton


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan