ARTIKEL

De 5 belangrijkste technologische trends van ISE 2020

The Canon stand at ISE 2020.
ISE 2020, 's werelds grootste beurs voor professionals op het gebied van AV- en systeemintegratie, werd gedomineerd door 8K, laserprojectie en meeslepende, creatieve oplossingen. Canon presenteerde de nieuwste 8K-technologie in de 8K Experience Zone, waardoor bezoekers nieuwe producten konden uitproberen en het beste op het gebied van beeldprojectie konden ervaren.

Bezoekers van de ISE-beurs konden dit jaar de toekomst van technologie verkennen, van nieuwe projectiemogelijkheden tot 8K-displays met ultrahoge definitie en naadloze integratieoplossingen.

ISE 2020 vond van 11 - 14 februari plaats in het RAI Exhibition and Convention Centre in Amsterdam. Experts en klanten uit diverse sectoren kwamen daar bij elkaar voor een presentatie van de nieuwste AV- en systeemintegratieoplossingen. Dit jaar was er een opmerkelijke verschuiving merkbaar van producten naar oplossingen, waarbij minder statische producten werden gepresenteerd en meer end-to-end systemen - met overweldigende displays, virtual reality, simulators en geprojecteerde videowanden.

Uit de vele dynamische live demonstraties van systemen met oplossingen van dit jaar kozen we een top vijf van technische trends op ISE 2020.

A Canon XEED laser projector.
Laserprojectoren waren het gesprek van de dag tijdens ISE 2020. Er was een serie Canon XEED-laserprojectoren te zien met ongelooflijke optische prestaties en 4K-projectie. De Canon XEED-laserprojectoren waren ook aanwezig in de 8K Experience Zone en de Pro AV-productiesimulator.
A side profile of a woman standing in front of an image of a city projected onto the wall.
Tijdens ISE 2020 presenteerde Canon ook projectiewanden. Canon gebruikte laserprojectoren om indrukwekkende wanddisplays te creëren voor het Duitse beveiligingsbedrijf Dallmeier en om museumtentoonstellingen tot leven te brengen. In een museum in Milaan werden 29 Canon XEED-laserprojectoren gebruikt om meer dan 40 miljoen pixels over te brengen op de oppervlakken van de installatie.
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

1. Laserprojectoren voeren de boventoon

"Terwijl we dit jaar langs de stands liepen, werd duidelijk dat de branche groots inzet op laserprojectoren, zelfs laserprojectoren met lage helderheid, die de nieuwe trend vormen op de projectiemarkt," aldus Matthew Koshy, Product Marketing Specialist van Canon voor Europa.

Projectoren met lamp lijken een verdwijnende projectietechnologie te worden. De oorspronkelijke prijs mag dan lager zijn, maar wanneer rekening wordt gehouden met de onderhouds- en reparatiekosten, is laserprojectie gedurende de levensduur van het product even duur of zelfs minder duur. Andere voordelen van laserprojectie zijn 20.000 uur continue bedrijfstijd, stillere werking en eenheden die werken bij lagere temperaturen.

"Laserprojectoren met een lage helderheid produceren nu circa 4000 lumen, in vergelijking met de 6000 lumen waar de markt aan gewend is," aldus Matthew. "Dit concurreert moeiteloos met projectie-units met lampen."

The Canon 8K Experience Zone at ISE 2020.
In de Canon 8K Experience Zone was te zien hoe eenvoudig het is om een 8K-beeld te maken met vier Canon XEED 4K6021Z-laserprojectoren. Elke projector was voorzien van een Canon RS-SL06UW-objectief, waardoor een ongeëvenaard display ontstond.

2. 8K-displays zijn de toekomst van HD

Met projectoren, led-wanden, videowanden en grootformaat displays die nu beschikken over HD 8K-capaciteit, verwachten gebruikers die op zoek zijn naar een meeslepende, levensechte ervaring nu ook meer van hun systemen voor het maken en weergeven van content. Tijdens de ISE van dit jaar heeft Canon de nieuwste HD-set getoond, waaronder het Canon 7x10.7 KAS S draagbare zoomobjectief voor 8K TV-camera's.

"Canon is uniek omdat het een volledig ecosysteem voor beeldverwerking heeft met een end-to-end-systeem van 8K," zegt Matthew. "Hiermee kunnen gebruikers oorspronkelijke 8K-inhoud maken en uitvoeren."

Musea, kunstgalerieën en exposanten vinden dit type HD-systeem erg nuttig. Ook de zakenwereld is enthousiast over HD-ecosystemen, zoals Canon ontdekte bij de bouw in 2019 van een op maat gemaakt 12K-projectiesysteem voor het Duitse beveiligingsbedrijf Dallmeier. Hoewel 12K een eenmalige actie was, biedt 8K voordelen voor bedrijven die de aandacht willen trekken in hun ontvangstruimten of in hun etalages.

A Canon lens and camera in a display case, showcasing the latest in 8K technology at ISE 2020.
8K was het gesprek van de dag op de beurs en Canon presenteerde de nieuwste technologie, waaronder het Canon 7x10.7 KAS S-objectief en de Canon 8K super 35mm-camera. Beide zijn nog niet op de markt, maar boden bezoekers wel een glimp van wat er komt.
The Holodeck at German corporate security company Dallmeier, with its 12K curved screen for immersive projections.

Perfecte presentaties leveren met 4K-projectoren

Hoe drie Canon XEED 4K600STZ-projectoren een revolutie teweeg hebben gebracht in de verkoopbenadering van een Duitse aanbieder van videotechnologie.

3. Projectie biedt creatieve, meeslepende oplossingen

Het komt steeds vaker voor dat gebruikers één projector kopen om één beeld te creëren. Vaste displays zijn nu een veel voordeligere oplossing voor dit soort taken. Hierdoor denken sommige mensen dat de projectiemarkt op sterven na dood is. Maar de markt schakelt eenvoudigweg over op meer geavanceerde systemen. Meerdere projectoren kunnen gebogen schermen en innovatieve ontwerpen creëren, zoals te zien is in vlucht- en rijsimulators, waarbij het scherm de gebruiker op een betrouwbare en nauwkeurige manier moet omringen. Dit is ook gekoppeld aan ontwikkelingen in virtual reality, waardoor projectie koploper wordt op het gebied van flexibiliteit en kosten.

"Canon heeft deze complexe maar meeslepende ervaring uit de eerste hand gedemonstreerd," zegt Matthew. "In 2019 had het Naturalis Biodiversity Centre in Nederland 21 projectoren met een scala aan verwisselbare objectieven voor vier tentoonstellingen."

An XEED inspired simulator being used by the robotics laboratory at the University of the West of England, Bristol, UK.
Het Bristol Robotics Lab van de University of the West of England in het Verenigd Koninkrijk gebruikt in het roboticalaboratorium een op XEED geïnspireerde simulator om een nieuw niveau van realisme te bereiken.
A Canon camera and two camcorders on the Pro AV production simulator stand at ISE 2020.
De Pro AV-productiesimulator bood filmmakers de kans om de Canon EOS C200-filmcamera en de Canon XF705- en Canon XA55-camcorders uit te proberen. Beelden van een live concert werden geprojecteerd met een Canon XEED 4K5020Z-laserprojector met een Canon RS-SL06UW-objectief, om een live opname-scenario te simuleren.

4. De markt voor digital signage floreert

Op bijna elke stand van ISE 2020 waren digitale borden zichtbaar, hetzij als led-wand, als grootformaat display of als videowand, gemaakt van meerdere panelen. Fabrikanten leveren nu hun eigen digital signage-software en bieden bedrijven een end-to-end-oplossing waarmee de merkloyaliteit kan worden verhoogd. Dit betekent dat het repareren of bijwerken van systemen sneller en eenvoudiger kan worden uitgevoerd, hoewel dergelijke ontwerpen moeilijker te repareren kunnen zijn wanneer software of hardware van derden wordt gebruikt.

"De end-to-end oplossingen en de eigen software die wordt uitgebracht, betekenen dat grotere displays flexibeler zijn," zegt Matthew. "In plaats van de horizontale of verticale stand kunnen displays nu in diagonale of ruitpatronen worden aangesloten om unieke vormen te maken die zich onderscheiden van de concurrentie."

De projectiemarkt gaat nog een stap verder met deze flexibele benadering, en bieden gebruikers nog meer creativiteit met gebogen oppervlakken. Laserprojectoren zijn ideaal voor digital signage, omdat ze ingeschakeld kunnen blijven zonder dat er problemen ontstaan door een lamp die kapot gaat of verminderde helderheid. Laserprojectoren zijn nu zelfs zo helder dat ze gemakkelijk kunnen concurreren met omgevingslicht. Canon's helderste projector op de markt voor digital signage produceert 7.000 lumen, maar Canon biedt ook grotere eenheden met een helderheid van 35.000 lumen voor verhuur en live evenementen.

Canon's European Product Marketing Specialist, Matthew Koshy, talks to a man and woman on the Canon stand at ISE 2020.
Canon's Product Marketing Specialist voor Europa, Matthew Koshy, vertelt over de producten op de Canon-stand tijdens ISE 2020.

5. Directiekamers worden wireless

Vergaderruimten en directiekamers over de hele wereld doen lelijke HDMI-kabels, adapters en accessoires in de ban en gaan over op eenvoudige wireless systemen. De meeste voorbeelden zijn gebaseerd op een 'plug-and-play'-benadering: een ontvanger die op het display is aangesloten, maakt deel uit van het wireless netwerk, waardoor er geen adapters en compatibiliteit met meerdere platforms nodig zijn. Dit bespaart tijd en moeite, zowel aan het begin als aan het einde van vergaderingen. Met wireless dongles kunnen gebruikers ook plug-and-play met meerdere apparaten gebruiken, zonder dat het apparaat een wireless netwerkverbinding nodig heeft. Sommige systemen bieden de mogelijkheid om meerdere apparaten tegelijkertijd op het display te casten en de mogelijkheid om in real-time te schrijven voor een hogere productiviteit en creativiteit.

Geschreven door Jason Parnell-Brookes


Lees Matthew Koshy's blog ISE 2020 - The digital storytelling era voor meer informatie over de presentaties en demonstraties van Canon tijdens ISE. Ook het blog van Ryuhei Kamata Imaging systems: the new end game is de moeite waard.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan