EVENEMENT

Trends en hoogtepunten uit de Canon-stand op de IBC 2018

Visitors at Canon’s IBC 2018 stand try out pro video cameras.
Bezoekers van de Canon-stand op de IBC 2018 konden de nieuwste professionele video- en zendapparatuur zelf proberen, zoals de UHD DIGISUPER 122- en de UHD DIGISUPER 111 4K Premium-veldobjectieven en het Canon CJ25ex7.6B 2/3-inch 4K-televisie-objectief, die op dit evenement werden aangekondigd. Ook de full-frame EOS R-systeemcamera en aangekondigde XF705 bleken populair bij de uitprobeerbalie.

Technische vernieuwers en televisiemakers kwamen van 14 tot 18 september naar de RAI in Amsterdam, voor de International Broadcasting Convention 2018. Dit is een van de grootste beurzen ter wereld op het gebied van media, entertainment en technologie. Bezoekers testten de nieuwste producten en verdiepten ze zich in technologische vernieuwingen, waardoor ze waardevolle inzichten kregen in de toekomst van televisie.

De verschuiving in kijkgewoonten van traditionele platforms naar digitale kanalen was een belangrijk thema op de beurs: technische oplossingen voor een snel veranderende markt. "De IBC biedt Canon een geweldige kans om het uitgebreide assortiment nieuwe en bestaande technologieën te tonen, en geeft onze klanten, partners en bezoekers ook nieuwe inzichten in de innovatieve oplossingen die momenteel worden ontwikkeld", zegt Stephen Hart-Dyke, Marketing Manager Professional Imaging & B2B Products bij Canon Europe.

Dit jaar lag op de IBC bij Canon de nadruk op het allesomvattende assortiment professionele beeldverwerkingsproducten – van invoer tot uitvoer. Camera’s, objectieven en referentiedisplays werden opgesteld op uitprobeerplekken. In een workflowzone, demonstreerden Canon-medewerkers hoe de Cinema EOS C200-uitvoer – ook in Cinema RAW Light-indeling – te integreren is met bestaande nabewerkigsworkflows. Bezoekers kregen ook te zien hoe de nieuwe XF-HEVC-codec gemakkelijk kan worden geïntegreerd en bewerkt in een populaire professionele softwaretoepassing, waarbij beeldkwaliteit behouden blijft in een kleiner bestand.

Voor degenen die er niet bij konden zijn, volgt hier een samenvatting van de trends en de hoogtepunten in de Canon-stand op de IBC 2018.


1. Een toekomst in 4K

Canon Professional Services

Met Canon ben je in veilige handen

Je krijgt gratis toegang tot advies van experts, onderhoud van apparatuur, inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Bezoekers mochten de huidige PRO 4K/UHD-apparatuur met HDR-functionaliteit uitproberen, zoals de full-frame Cinema EOS C700 FF 5.9K-productiecamera. Steeds meer geldt de eis dat producties de smalste scherptediepte bieden en weinig ruis bij steeds minder licht. Slechts de nieuwste camera’s met een grote sensor leveren de uitzonderlijke prestaties die de meest kritische filmmakers verlangen. De full-frame Cinema EOS C700 FF is zo'n camera.

"Voor een cineast of videoprofessional hoort beeldkwaliteit altijd de hoogste prioriteit te hebben. Als je de Cinema EOS C700 FF ten volle gebruikt, maak je echte 5,9K RAW-opnamen. Die kun je opslaan als RAW, of oversamplen voor 4K of een uitvoerresolutie naar keuze. Zo kun je een enorme hoeveelheid gegevens nabewerken om het gewenste beeld te verkrijgen", zegt Canon Product Specialist Paul Atkinson.

2. De opkomst van de single user

Canon had al gereageerd op de opkomst van single-user-gebruik, met functies zoals de Dual Pixel CMOS-autofocus in de compacte Cinema EOS C200. Op de IBC 2018 kreeg de 20-jarige serie professionele camcorders een nieuwe aanwinst: de Canon XF705.

De XF705 is voorzien van de geavanceerde HEVC/H.265-codec met XF-HEVC-indeling en biedt 4K UHD 50P 4:2:2 10-bits opnamen op SD-kaarten, met fantastische beeldkwaliteit en superieure details. In combinatie met een 1.0-type CMOS-sensor en DIGIC DV6-verwerking biedt de XF705 verbeterde ruisprestaties, hogere gevoeligheid en meer filmische scherptediepte. De XF705 biedt HDR-opnamen in HLG of PQ en is voorzien van een 12G-SDI-interface en een ethernetaansluiting voor 4K UHD-uitvoer en IP-streaming via één kabel. 

De zojuist aangekondigde XF705 kwam op de shortlist voor de Best of Show Awards van de IBC 2018, een erkenning van zijn toppositie op de markt. Canon won ook de Best in Show Award van Red Shark News voor de XF705 en voor de full-frame Canon EOS R-systeemcamera die werd aangekondigd op 5 september.

A man’s hands hold a Canon XF705 video camera.
De Canon XF705 werd onthuld op de IBC 2018. Hij stond op de shortlist voor de Best of Show Awards van IBC 2018 en won hier de Best in Show Award van Red Shark News.
Nicolai Brix points a Canon video camera at us.
Nicolai Brix vertelde in de Canon-stand over de recente video die hij maakte met een Canon EOS C200 en de Cinema RAW Light-indeling.

3. Nicolai Brix over workflows en EOS R

Werken met 4K-opnamen kan problemen opleveren qua bestandsgrootte. In de zones voor nabewerking en correctie lieten technici zien hoe je 4K- en Canon's Cinema RAW Light-uitvoer integreert in je workflow. Zo zie je de voordelen van het kleinere formaat van Cinema RAW Light-bestanden.

De Deense filmmaker Nicolai Brix heeft onlangs met een Cinema EOS C200 een stemmige, sfeervolle film gemaakt over een boxer in training, in Cinema Raw Light-indeling. Als eerste filmmaker maakte hij opnamen met de full-frame EOS R-systeemcamera, voor een documentaire met het nieuwe systeem. Nicolai vertelde bezoekers van de Canon-stand over zijn ervaringen met Canon-apparatuur. 

“Werken met nieuwe apparatuur is altijd spannend, maar als verhalenverteller/filmmaker wilde ik een verhaal maken over creativiteit. Natuurlijk wilde ik de camera testen tot het uiterste, maar bovenal wil ik verhalen vertellen", horen we van Nicolai in Facebook Live-interview met Canon over zijn EOS R-shoot. "Ik maakte met een recorder 10-bits 4:2:2 opnamen, dus ik kreeg een fantastisch scala kleuren en tinten. En het ging echt gemakkelijk. Ook de Dual Pixel CMOS-autofocus deed het fantastisch."


4. Referentiedisplays van hoge helderheid

Demonstraties werden gegeven op de Canon DP-V1711- en Canon DP-V2421-referentiemonitors. Op de respectievelijke 17- en 24-inch displays geven deze een hoogwaardige beeldkwaliteit. De 4K HDR-referentiedisplays zijn bedoeld voor het hele productie- en nabewerkingsproces – op de set, in rapportagewagens (OBV's) en voor cruciale kleurcorrectie en mastering, met een natuurgetrouw kleurenprofiel voor accurate grading.

Visitors look at a timeline showing 60 years of Canon broadcast lenses.
2018 is voor Canon een 60-jarig jubileum in de fabricage van televisie-objectieven. Een tijdlijn van enkele innovatiehoogtepunten was te zien in de Canon-stand op de IBC 2018.

5. Innovatie in televisieland

Het was weer een jaar vol vernieuwingen op de beurs en in de Canon-stand, met allerlei producten die 4K UHD en HDR toegankelijker maken voor iedereen, van single users tot netwerkzenders. Hiermee volgt Canon de ontwikkelingen in televisieland.

Canon vierde op de IBC zijn 60-jarig jubileum van innovatie in televisieland en liet zien omroepen te blijven steunen in hun transitie, met de onthulling van de nieuwe UHD DIGISUPER 122- en UHD DIGISUPER 111 4K Premium-veldobjectieven en het Canon CJ25ex7.6B 2/3-inch 4K-televisie-objectief.

De UHD DIGISUPER 122 geeft je 's werelds grootste hoek, langste brandpuntsafstand en hoogste zoomverhouding. De UHD DIGISUPER 111 biedt een lange brandpuntsafstand en hoge zoomverhouding voor allerlei opnamescenario's. Canon’s UHDxs-serie draagbare zoomobjectieven voor 4K-televisiecamera's met 2/3-inch sensors is uitgebreid met de Canon CJ25ex7.6B met een 25x zoomverhouding, een brandpuntsafstand van 7,6 mm tot 190 mm en fantastische optische prestaties.


6. Toekomstbestendigheid

Op deze beurs werd onthuld dat vier Canon Cinema EOS-camera’s zijn gecertificeerd voor het nieuwe Post Technology Alliance-programma van Netflix: de Cinema EOS C700 FF, de Cinema EOS C700, de Cinema EOS C300 Mark II en de Cinema EOS C500. “Met trots kondigt Canon aan mee te doen aan het Post Technology Alliance-programma van Netflix. Canon zet zich in voor innovatie in de productieworkflow. De samenwerking met Netflix is een prima voorbeeld van Canon's steun aan de filmindustrie van de toekomst”, vertelt Product Marketing Manager Professional Imaging, Stephen Hart-Dyke.

Geschreven door Emma-Lily Pendleton


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan