Canon introduceert nieuwe serie Cinema Prime-lenzen met RF-vatting voor het Cinema EOS System

Amstelveen, 12 september 2023 – Canon Europe kondigt vandaag de introductie aan van een nieuwe serie Cinema Prime-lenzen met RF-vatting. De serie vormt een uitbreiding op het bestaande assortiment CN-E Primes met EF-vatting en Sumire Primes met PL-vatting. De zeven nieuwe lenzen, Canon's eerste Cinema-lenzen met RF-vatting, de CN-R14mm T3.1 L F, CN-R20mm T1.5 L F, CN-R24mm T1.5 L F, CN-R35mm T1.5 L F, CN-R50mm T1.3 L F, CN-R85mm T1.3 L F en CN-R135mm T2.2 L F, combineren hoge optische prestaties en bedieningsgemak in cinemastijl om te voldoen aan de behoeften van makers van professionele videoproducties zoals documentaires. De ingebouwde RF-vatting biedt een snelle communicatie tussen het objectief en de camerabody, waarbij het verbeterde design voor een stabielere en comfortabelere ervaring tijdens het gebruik zorgt.

rf-mount-cinema-prime-lenses

De objectieven zijn compatibel met de Canon EOS C70 (geïntroduceerd in november 2020) en de EOS R5 C1 (geïntroduceerd in maart 2022) RF-Cinemacamera's. Ze zijn volledig compatibel met het transmissieprotocol van de RF-vatting en, net als bij lenzen met EF-vatting uit de Prime-serie, bieden ze gebruikers de mogelijkheid om vergroting, correctie van zowel chromatische aberratie als perifere verlichting en de Dual Pixel Focus Guide te bedienen via de camerabody. Naast deze functies beschikken de nieuwe lenzen ook over vervormingscorrectie. Deze functies ondersteunen efficiënte videoproducties, niet alleen tijdens opnamen op de locatie, maar ook tijdens de nabewerking.

De nieuwe lenzen leveren uitzonderlijke optische prestaties, een uitstekende kleurweergave en zijn geschikt voor gebruik met 4K- en 8K-camera's. Ze beschikken over een optimale plaatsing van asferische lenselementen met een grote diameter en lenselementen met anomaal dispersieglas. Hun compatibiliteit met de grootformaat full-frame sensor, de heldere T-stopwaarden2 en het gebruik van 11 diafragmalamellen maken een kleine scherptediepte voor onderwerpen, natuurlijke ronde onscherpte en zachte beeldexpressies mogelijk. Omdat de kleurbalans voor de gehele serie uniform is, is het bovendien eenvoudiger om kleurtonen aan te passen als van objectief wordt gewisseld bij het filmen van dezelfde scène.

Dankzij de bedieningsring zijn nauwkeurige en soepele aanpassingen mogelijk die nodig zijn voor filmopnamen. Dankzij het uniforme design voor de gehele serie, inclusief de tandwielpositie van de bedieningsring, de diameter van de lens en de draaihoek (bedieningshoek), zijn de lenzen bovendien soepel te verwisselen zonder dat de montagepositie van een Matte Box of van externe Follow Focus-accessoires voor elk model hoeft te worden aangepast. Een nieuw gekartelde rand bij de vatting zorgt voor een comfortabele grip voor de gebruiker, waardoor de lens stevig kan worden vastgehouden zonder de bedieningsring vast te pakken bij het bevestigen en losmaken van verschillende lenzen.

Belangrijkste features van de Cinema Prime-lenzen met RF-vatting:

• Originele RF-vatting voor stabiel werken zonder converter
• Snelle lenscommunicatie met geavanceerde metadata-ondersteuning van lens naar camera
• Tandwielringen bieden meer controle via handbediening en Follow Focus-accessoires van derden
• Hoge optische prestaties en hoge beeldkwaliteit voor 4K-, 8K- en HDR-producties
• T-stops tot T1.3 met brede brandpuntsafstanden van ultragroothoek tot telefoto
• Minimale focus breathing
• 11 diafragmalamellen voor filmische bokeh en zacht diffuse highlights

Prijzen en beschikbaarheid

De nieuwe serie Cinema Prime-lenzen met RF-vatting zijn te zien tijdens de IBC 2023 van 15 tot 18 september 2023 in de RAI in Amsterdam, waar bezoekers ze kunnen ontdekken en bovendien zelf ervaren. Kijk voor meer informatie op www.canon.nl/.

- CN-R14mm T3.1 L F – verkrijgbaar vanaf februari voor een verkoopadviesprijs van €4899.
- CN-R20mm T1.5 L F – verkrijgbaar vanaf maart voor een verkoopadviesprijs van €4579.
- CN-R24mm T1.5 L F – verkrijgbaar vanaf januari voor een verkoopadviesprijs van €4579.
- CN-R35mm T1.5 L F – verkrijgbaar vanaf januari voor een verkoopadviesprijs van €4159.
- CN-R50mm T1.3 L F – verkrijgbaar vanaf januari voor een verkoopadviesprijs van €4159.
- CN-R85mm T1.3 L F – verkrijgbaar vanaf januari voor een verkoopadviesprijs van €4159.
- CN-R135mm T2.2 L F – verkrijgbaar vanaf april voor een verkoopadviesprijs van €4689.

  1. Prestaties gegarandeerd in VIDEO-modus, bij gebruik met EOS R5 C
  2. De helderheid van een cinemalens wordt over het algemeen uitgedrukt als T-waarde, die wordt verkregen door naast de F-waarde ook de lichtdoorlatendheid van het glas weer te geven