Canon breidt haar UHDgc serie uit met twee draagbare zoomlenzen voor 2/3” 4K-broadcastcamera’s

Amstelveen, 2 april 2019 – Canon Europe maakt vandaag de uitbreiding bekend van haar toonaangevende 4K-broadcastserie met twee ‘world first’ zoomlenzen voor 4K-broadcastcamera’s met 2/3” sensoren: de CJ18ex28B en CJ15ex8.5B. Beide Canon-lenzen bieden optische prestaties op 4K-niveau en zijn geschikt voor het vastleggen van elk type filmscenario voor de broadcastwereld. De inzetbaarheid en handling van deze lenzen zijn vergelijkbaar met die van lenzen voor HD-broadcastcamera’s. Deze nieuwe uitbreidingen van Canon’s UHDgc-serie vormen de ideale keuze voor broadcasters die op zoek zijn naar mogelijkheden om hun content toekomstbestendig te maken wanneer ze overschakelen op 4K-systemen en -workflows.

CJ18ex28B

CJ15ex8.5B

Verder dan industrienormen

Vorig jaar vierde Canon de 60ste verjaardag van haar lensportfolio voor de broadcastwereld. De introductie van de CJ18ex28B en CJ15ex8.5B vormt een voortzetting van Canon’s jarenlange inzet om de sector te ondersteunen met innovatieve en optisch perfecte producten. Door gebruik te maken van fluoriet en Ultra-Low Dispersion (UD) glas – en eigen optische ontwerpen die deze materialen in optimale posities plaatsen – onderdrukken deze lenzen chromatische aberraties zoals colour bleeding en fringing om ook in de perifere delen van het beeld een superieure kleurweergave te realiseren. De technologieën achter de lenscoating en het ontwerp voorkomen reflecties in de lenskoker zelf, waardoor overstraling en weerspiegeling worden verminderd. Dit stelt broadcasters in staat beeldmateriaal met een breed kleurenspectrum vast te leggen en dat met de helderheid en het contrast die nodig zijn om HDR/WCG te ondersteunen.

CJ18ex28B– een compacte 4K-broadcastlens met superieure zoom

Als eerste draagbare 4K-broadcasttelelens in de 2/3” UHD-lenscategorie biedt de CJ18ex28B een 18x zoomverhouding met een brandpuntbereik van 28mm aan groothoekzijde tot 500mm bij teleopnamen. Bij gebruik van de ingebouwde 2x extender wordt bij tele een brandpuntsafstand van 1000mm bereikt. De mogelijkheid om details van veraf op te nemen maakt deze lens perfect voor het vastleggen van documentaires, natuurbeelden en live evenementen. Het lensontwerp is uitgevoerd met dezelfde compacte, lichtgewicht behuizing als traditionele HD-lenzen, waardoor dynamische opnamestijlen en een uitstekende draagbaarheid mogelijk zijn. Dit garandeert de mobiliteit die broadcasters nodig hebben bij het filmen buiten de studio en wanneer gebruiksduur en inzetbaarheid een belangrijke rol spelen.

CJ15ex8.5B – unieke beeldstabilisatie

De CJ15ex8.5B ondersteunt Canon’s exclusieve Vari-Angle Prism (VAP) beeldstabilisatie – een kantelbare optische as die onscherpte als gevolg van beweging corrigeert en de hoek wijzigt van de vloeistof met hoge brekingsindex die zich tussen twee lagen glas bevindt. De beeldstabilisatie biedt broadcasters maximale controle over het gehele zoombereik – van groothoek tot tele – bij opnamen die op oneffen terrein of vanaf voertuigen worden gemaakt van bijvoorbeeld wieler- of loopevenementen. De ergonomisch ontworpen grip op zowel de CJ18ex28B als CJ15ex8.5B biedt ook maximaal handling- en gebruiksgemak, ongeacht het opnamescenario. De grip is zodanig ontworpen dat deze comfortabel in de hand ligt, waardoor ook bij langdurige opnamen minder fysieke belasting van de gebruiker optreedt.

Stephen Hart Dyke, professional imaging product marketingmanager bij Canon Europe, zegt: “Het is nog niet zover dat 4K-televisies de ‘norm’ zijn binnen huishoudens, maar de technologie daarvoor wordt steeds betaalbaarder en als zodanig zien we de belangstelling voor 4K-content toenemen. De introductie van de CJ18ex28B en CJ15ex8.5B toont aan dat Canon zich blijft inzetten om broadcasters te ondersteunen bij deze verschuiving in de sector. En dat met innovatieve technologie en producten. De productie van betrouwbare, optisch superieure lenzen die creatieve grenzen verleggen en de kwaliteitsnormen van de sector overtreffen, vormt al meer dan 60 jaar het uitgangspunt voor Canon’s activiteiten in de broadcastwereld. Wij zijn blij met de introductie van deze ‘world first’ lenzen voor 2/3” 4K-broadcastcamera’s.”

De CJ18ex28B en CJ15ex8.5B zullen voor het eerst te zien zijn tijdens NAB 2019 (8 – 11 april) op Canon-stand C4425 in de centrale hal. Ga eventueel voor meer informatie naar www.canon.nl.

CJ18ex28B – de belangrijkste kenmerken:

  • 4K-resolutie van het midden tot aan de rand van de lens
  • BT.2020 Wide Color Gamut en High Dynamic Range ondersteuning
  • Super-teleopnamen met 500mm (1000mm bij gebruik van 2.0x extender)

CJ15ex8.5B – de belangrijkste kenmerken:

  • 4K-resolutie over het gehele zoombereik
  • BT.2020 Wide Color Gamut en High Dynamic Range ondersteuning
  • Optische beeldstabilisatie met vari-angle prisma