Groningse jongeren omarmen kracht van beeld om maatschappelijke thema’s op de kaart te zetten

’s-Hertogenbosch, 8 april 2019 - 21 leerlingen van het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum uit Appingedam hebben tijdens een workshop van Canon van 4 tot en met 6 april geleerd hoe belangrijk de kracht van beeld is om maatschappelijke vraagstukken op de kaart te zetten. De bekende Nederlandse landschapsfotograaf en Canon-ambassadeur Bas Meelker, zelf ook Groninger, hielp hen om met behulp van foto’s een beeldverhaal te maken waarbij zij de impact van de gaswinning in Groningen visualiseerden. Dit deden zij als onderdeel van de eerste lokale editie van het Young People Programme: een internationaal programma waarmee Canon jongeren wereldwijd bewust wil maken van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.

In 2015 stelden 193 wereldleiders gezamenlijk de Sustainable Development Goals (SDG’s) vast. Hiermee spraken zij in VN-verband af zich tot 2030 in te zetten voor zeventien wereldwijde doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. Met het Young People Programme wil Canon jongeren wereldwijd bewust maken van deze doelstellingen. Zij geeft hen een stem door te laten zien hoe zij de kracht van beeld kunnen benutten om hun verhaal op een overtuigende manier over het voetlicht te krijgen.

Beeldverhaal over gaswinning Groningen

Tijdens de workshop kregen de leerlingen van het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum een training in fotografie en Visual storytelling. Met behulp van Canon-apparatuur ontwierpen en maakten zij een beeldverhaal met foto’s over de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties. De jongeren legden hierbij een link met een thema dat in hun eigen leefomgeving speelt: de gaswinning in Groningen, iets waar zij dagelijks mee te maken hebben. Met hun visuele verhalen hebben zij de gevolgen én de oplossingen in beeld gebracht. De deelnemers werden begeleid door studenten van de opleiding Fotograaf van Noorderpoort Kunst & Multimedia. Naast Bas Meelker gaf Andrea Hooymans, directeur van Stichting NonFiction Photo, een professionele beoordeling van de beeldverhalen.


De leerlingen kijken met veel plezier en voldoening terug op de workshop die voor ieder van hen verschillende inzichten heeft opgeleverd. “Ik vond het programma heel gaaf. Dat je iets wat leuk én belangrijk is kan combineren, vind ik mooi. Ik had wel al de duurzame ontwikkelingsdoelen gehoord en vind het ook belangrijk dat andere mensen ze kennen. Dat een topfotograaf je uitleg geeft over het gebruik van een camera vond ik ook erg interessant”, zegt Jordy van Dijken (15). “Ik vond het thema erg interessant. De aardbevingsproblematiek, dat is natuurlijk groot hier in Groningen. Je leest het in kranten, je beleeft het in je eigen huis, maar om het nu ook bij anderen te zien, is toch wel heel anders”, vult Patrick Snitjer (18) aan. “We hebben mensen gesproken die je normaal nooit spreekt en zij hebben hun emoties met ons gedeeld. Dat was heel bijzonder.”

Canon wil een bijdrage leveren aan het realiseren van de Sustainable Development Goals, maar dat kan zij niet alleen. “We hebben hierbij jonge mensen nodig die hun stem willen laten horen. Fotografie is een zeer krachtig middel om verhalen te vertellen en herinneringen vast te leggen. Ik ben erg geïnspireerd door de krachtige visuele verhalen die de jongeren met ons hebben gedeeld. Hiermee zetten zij vanuit hun eigen persoonlijke beleving de impact van de Groningse gaswinning op de kaart. Dit project laat zien dat het niet allemaal heel globaal en groots hoeft te zijn. Maar dat het bij jou begint, op een heel kleinschalige manier”, vertelt Bas Meelker.

Een selectie van de beelden gemaakt door de Groningse jongeren is van 10 mei tot en met 2 juni te zien in de synagoge in Groningen, tegelijkertijd met de Zilveren Camera-tentoonstelling, een initiatief van Stichting NonFiction Photo.