Stap in de creatieve wereld van EOS R: Canon introduceert de compacte full frame EOS RP

Amstelveen, 14 februari 2019 – Canon Europe introduceert vandaag de EOS RP – een kleine, lichte en praktische spiegelloze camera voor serieuze amateurfotografen die op zoek zijn naar het volgende, hogere niveau in Canon’s revolutionaire EOS R-systeem. De EOS RP is ideaal voor reis-, landschaps- en portretfotografie en videoregistratie. Dit nieuwe model biedt meer mogelijkheden en brengt alle voordelen van het EOS R-systeem binnen handbereik, waaronder ’s werelds snelste autofocus. Als kleinste en lichtste full frame Canon-camera met verwisselbare lens tot nu toe, zorgt de EOS RP voor de perfecte combinatie van functionaliteit en gebruiksgemak met een indrukwekkende beeldkwaliteit. Met de EOS RP kunnen foto- en videografen het volledige Canon-portfolio aan RF-, EF- en EF-S-lenzen verkennen en gebruiken.

Canon kondigt vandaag ook de ontwikkeling aan van de RF 24-240mm F4-6.3 IS USM – de perfecte partner voor op reis die praktisch is in zowel afmetingen als prestaties. Het is een veelzijdige allround lens voor enthousiaste foto- en videografen en biedt een breed brandpuntsbereik om buitengewone opnamen te maken.

Stap in de full frame wereld van EOS R

De EOS RP is een betaalbare én geavanceerde camera binnen Canon’s full frame modellenreeks. De camera is uitgerust met de innovatieve RF-vatting met het 12-pins hogesnelheid communicatiesysteem, korte back-focus en grote 54mm diameter. Dit stelt de EOS RP in staat de ‘next generation’ full frame optische prestaties ook te gebruiken in combinatie met toekomstige RF-lenzen, waaronder de RF 24-240mm F4-6.3 IS USM. De RF-vatting is volledig vanaf de basis ontwikkeld en biedt lenzen een nieuw niveau van optische prestaties, reactietijd en functionaliteit. Dankzij drie EF-EOS R-adapteropties kunnen fotografen en filmmakers werken met hun huidige EF- en EF-S-lenzen. De functionaliteit van die lenzen kan worden vergroot met de control ring of de drop-in filteradapter.

Stilte, snelheid en kwaliteit ondersteunen creativiteit
De 26,2 Megapixel full frame CMOS-sensor van de EOS RP zorgt samen met Canon’s nieuwste DIGIC 8-processor voor een stap omhoog in creativiteit en staat garant voor de optimale balans van detailregistratie, controle over scherptediepte en indrukwekkende prestaties bij weinig licht. De ISO 40.000 gevoeligheid – uitbreidbaar tot ISO 102.400 – is afgestemd op situaties met weinig licht en werkt samen met het krachtige Dual Pixel CMOS AF-systeem om fotografen in staat te stellen zelfs in donkere omgevingen vol vertrouwen te fotograferen met maar liefst -5 EVi.

Om rechtstreeks met de camera een optimale beeldkwaliteit te bereiken, wordt in-camera een DLO (Digital Lens Optimizer) correctie toegepast op RF-lenzen en op maximaal vijf EF-lenzen die in de camera zijn opgeslagen. Voor nabewerking van beeldmateriaal biedt de EOS RP de nieuwste generatie CR3 14-bits RAW-bestandsindeling plus een compact RAW-optie om ongeveer 40 procent te besparen op de bestandsgrootte van standaard RAW-bestanden. Er zijn nu meer opnamen op een geheugenkaart op te slaan, terwijl de flexibiliteit van RAW-opnamen behouden blijft. Voor directe beeldbewerking zijn opnamen in-camera te bewerken met Creative Assist dat een reeks aan filters, effecten en bewerkingsmogelijkheden biedt die het eenvoudig maken om snel het gewenste resultaat te delen.

EOS-bediening, geen concessies
De EOS RP is niet alleen gemakkelijk in gebruik, het is bovendien Canon’s lichtste en meest betaalbare full frame digitale camera met verwisselbare lens die tot nu toe werd geïntroduceerd. Met een body van slechts 485 gramii is de EOS RP ideaal voor op reis wanneer ruimte en gewicht een belangrijke rol spelen. De camera is ontworpen voor uiteenlopende opnamecondities en is opgebouwd rond een chassis van een magnesiumlegering. De buitenste delen van de behuizing zijn nauwkeurig vormgegeven, inclusief afdichtingsmaterialen om de camera stof- en vochtbestendig te maken. De EOS RP is een veelzijdige camera en beschikt over een krachtig Dual Sensing IS-systeem dat de invloed van cameratrillingen bij opnamen uit de hand corrigeert en heeft een Stille opnamenmodus om beeldmateriaal onopvallend vast te leggen. Een continue registratiesnelheid van maximaal 5 fps, of 4 fps met Servo AF, zorgt samen met een UHS-II-kaartsleuf voor een onbeperkte geheugenbuffer bij het vastleggen van JPEG- of RAW-bestanden – voldoende voor het vastleggen van actiemomenten tijdens de reis. De vertrouwde EOS-bediening van de EOS RP is eenvoudig en comfortabel in gebruik dankzij de flexibiliteit van aanpasbare bedieningstoetsen, scènemodi en een grafische bedieningsinterface. Ideaal voor het afstemmen op verschillende niveaus aan vaardigheid en ervaring bij het vastleggen van zowel foto- als videomateriaal. De grip in EOS-stijl, het hoge resolutie 7,5 cm vari-angle touchscreen en de 0,39-type elektronische OLED-zoeker ondersteunen de ‘next generation’ gebruikskenmerken voor volledige creatieve beeldcompositie en aanrakingsgevoelige bediening – van menuopties tot het gewenste scherpstelpunt. De EOS RP is compatibel met een reeks aan EOS-accessoires, waaronder de Extension Grip EG-E1 – die ook vandaag wordt geïntroduceerd – voor extra comfort en de Canon Speedlite 470EX-AI met AI bounce (geïntroduceerd in februari 2018).

Aandacht voor elk detail
Waar het gaat om autofocus kent de EOS RP geen enkele concessie: Dual Pixel CMOS AF garandeert ’s werelds hoogste AF-snelheid van 0,05 secondeniii en een nauwkeurigheid van maximaal 4.779 selecteerbare AF-posities op een groot beeldveld van maximaal 88 x 100 procent. De elektronische zoeker (EVF) van de EOS RP – met 2,36 miljoen dots en een dekking van nagenoeg 100 procent van de scène – maakt het mogelijk geweldig beeldmateriaal vast te leggen en te bekijken in uitdagende situaties met weinig omgevingslicht. Touch and Drag AF is een van de vier methoden die het gemakkelijk maken om tijdens beeldcompositie scherp te stellen met de zoeker of door gewoon het lcd-scherm aan te raken. Voor stijlvolle portretten stelt Eye AF met continu volgen scherp op het oog van het onderwerp wanneer de modus voor Gezichtsherkenning is geselecteerd. Dit maakt het eenvoudig om telkens opnieuw professionele resultaten met een perfecte beeldscherpte te behalen. Of het nu gaat om het vastleggen van bewegende onderwerpen bij foto’s of video’s, de EOS RP kan het onderwerp continu volgen om direct te reageren op de actie binnen het beeld. Met Focus bracketing bij macro-opnamen kan worden gewerkt met een indrukwekkende scherptediepte en wordt de juiste beeldscherpte bereikt. Met een druk op de ontspanknop wordt continu gefotografeerd met brandpuntposities die automatisch worden aangepast.

Digital Photo Professional voor pc of Mac kan vervolgens worden gebruikt voor dieptesamenstelling, waardoor de perfecte opname wordt gecreëerd die binnen de gewenste scherptediepte de juiste beeldscherpte heeft. Spot AF zorgt voor een nauwkeurige scherpstelling bij het maken van macro-opnamen. Tot de andere AF-modi behoren Face AF, 1-punts AF, Expanded AF en AF – instellingen die optimale flexibiliteit bieden bij het vastleggen van uiteenlopende onderwerpen.

Fotograferen, delen en verbonden blijven
Dankzij de Bluetooth- en Wi-Fi-connectiviteit bij het fotograferen en delen, stelt de EOS RP gebruikers in staat hun camera vanaf slimme apparaten te bedienen om foto’s of videobeelden op afstand via Wi-Fi vast te leggen. Dit voorkomt dat het onderwerp wordt afgeleid of geeft de opname een creatief accent, ongeacht of het nu gaat om het beeldmateriaal van dieren of een unieke opnamehoek bij actiesporten. Na het downloaden ervan biedt de Canon Connect App volledige controle over de instellingen van de camera, live-weergave van scènes en bovendien de mogelijkheid om de camera op afstand via Bluetooth te activeren. Zodra de EOS RP op compatibele iOS- of Android-apparaten is aangesloten, kan de camera gps-coördinaten in het beeldmateriaal opnemen en fotografen een overzicht van hun reislocaties geven. Om beeldmateriaal onderweg met anderen te delen, kan de EOS RP opnamen automatisch met een slim apparaat synchroniseren en RAW-bestanden voor bewerking op een mobiel apparaat naar de Canon DPP Express app kopiëren.

Onderweg hoogwaardige 4K-videobeelden vastleggen
Videografen die op zoek zijn naar een draagbare en gebruiksvriendelijke camera beschikken met de EOS RP over een ongekende vrijheid en inzetbaarheid. Met de DIGIC 8-processor kan de EOS RP videobeelden vastleggen met een resolutie tot 4K bij 25 fps en Full HD bij 60 fps. Met functies zoals 4K time lapse, interval timer, Movie Servo AF en HDR movies, kunnen gebruikers snelle acties en slow-motion vastleggen met een groter dynamisch bereik. Dual Pixel CMOS AFiv maakt nauwkeurige scherpstelling en gezichtsdetectie mogelijk, terwijl Movie Digital IS langs 5-assen voor beeldstabilisatie zorgt om beeldtrillingen tegen te gaan wanneer uit de hand wordt gefilmd. De aansluitingen voor microfoon en hoofdtelefoon helpen geluid in realtime vast te leggen en te controleren, terwijl het vari-angle touchscreen het eenvoudig maakt om onderwerpen onder verschillende hoeken te fotograferen. Met Video Snapshot is het gemakkelijk om een videosamenvatting van een reisavontuur te maken, waarbij clips van 4, 6 of 8 seconden worden gecombineerd tot een overzicht van gebeurtenissen en scènes die een onuitwisbare indruk hebben gemaakt. Een eenvoudig te beheren codec maakt snelle workflows voor beeldbewerking met kleinere bestanden mogelijk.

De full frame beeldregistratie van nu, de RF-lenstechnologie van morgen
Ook vandaag bevestigt Canon haar betrokkenheid bij het onlangs geïntroduceerde EOS R-systeem met RF-vatting en kondigt de onderneming de ontwikkeling van zes full frame lenzen aan die in 2019 op de markt zullen verschijnen. Dit ter gelegenheid van de productiemijlpaal van 140 miljoen EF- en EF-S-lenzenv. De RF 24-240mm F4-6.3 IS USM is opgenomen in het stappenplan voor lensontwikkeling en deze lens is de ideale partner voor op reis – perfect waar het gaat om compactheid en prestaties. Deze veelzijdige en allround lens voor serieuze fotografen en videografen biedt een reeks aan brandpuntsafstanden voor het vastleggen van uitzonderlijk beeldmateriaal. De vijf andere full frame RF-lenzen die op dit moment in ontwikkeling zijn, voldoen aan de behoeften van elk type gebruiker – van serieuze liefhebbers tot professionele foto- en videografen die allemaal op zoek zijn naar de perfecte opname. Voortbouwend op de optische ervaring en expertise van Canon zal deze serie lenzen de grenzen aan creatieve fotografie verleggen. En dat dankzij nieuwe, geavanceerde optica en innovatieve beeldbewerkingsfuncties voor zowel foto- als videomateriaal.

Prijs en beschikbaarheid
De Canon EOS RP Body is vanaf eind februari 2019 verkrijgbaar voor een adviesprijs van €1.519,99. De verkoopadviesprijs van de EOS RP kit inclusief de RF 24-105mm f/4L IS USM bedraagt €2.539,99. Bij beide wordt de EF-EOS R mount adapter tijdelijk gratis meegeleverd. De Extension Grip EG-E1 die tevens vandaag wordt gelanceerd, heeft een consumentenadviesprijs van €80,49 en is ook vanaf eind februari verkrijgbaar.

Ga voor meer informatie over het EOS R-systeem en Canon’s onverminderde betrokkenheid bij de RF-vatting naar https://www.canon.nl/cameras/eos-r-system/.

EOS RP – de belangrijkste kenmerken:

  • 26,2 Megapixel full frame CMOS-sensor
  • Lichtgewicht body met chassis van magnesiumlegering
  • Dual Pixel CMOS AF
  • 4K Movie
  • DIGIC 8-processor
  • Drie EF-EOS R adapteropties voor compatibiliteit met EF- en EF-S-lenzen
  • Wi-Fi en Bluetooth


i Middelste punt, bij gebruik van f/1.2 lenzen in de One-shot modus

ii Inclusief geheugenkaart en accu

iii Met ingang van 13 februari 2019, bij digitale spiegelloze camera’s met verwisselbare lens en een 35mm full frame equivalente beeldsensor met Contrast Detection AF en Phase Detection AF op het beeldvlak. Berekend op basis van de resultaten van de gemeten AF-snelheden, gebaseerd op CIPA-richtlijnen (verschilt per opnameconditie en gebruikte lens). Gemeten met behulp van interne methoden. Meetcondities: EV12 (omgevingstemperatuur/ISO 100), Handmatige modus, met de RF24-105mm F4 L IS USM (bij een brandpuntsafstand van 24mm) en de volgende instellingen: sluiteractivering met ontspanknop, 1-punts AF (AF in het midden), One-Shot AF

iv Alleen beschikbaar bij Full HD-movies, Contrast AF wordt gebruikt voor 4K

v De mijlpaal van 140 miljoen is de gecumuleerde productie op 19 december 2018. Dit aantal is inclusief RF- en Cinema-lenzen.

Verdere informatie