Canon toont op FESPA 2018 volledig gerobotiseerde flatbed print-and-cut oplossing voor automatisering van hoogvolume grafische productie

's-Hertogenbosch, 16 mei 2018 - Tijdens FESPA 2018 (Messe Berlin, 15-18 mei 2018, hal 3.2 - stand A40/B40) laat Canon zien hoe innovatie in procesautomatisering de productiviteit sterk kan verhogen, de productiecapaciteit kan vergroten en de winstgevendheid van grafische producenten kan verbeteren. Als hoogtepunt demonstreert Canon een volledig gerobotiseerde print-and-cut workflow waarbij de Océ Arizona 6170 XTS flatbed printer in een geruisloos en onbeheerd proces wordt gekoppeld aan de Océ ProCut snijtafel.

Gerobotiseerde print-and-cut workflow koppelt de Océ Arizona 6170 XTS printer aan de Océ ProCut snijtafel

De Océ Arizona 6170 XTS flatbedprinter van Canon

Canon en Rolan Robotics hebben volledige procesautomatisering mogelijk gemaakt voor onbeheerde hoogvolume productie op de flatbed tafel

De oplossing die tijdens FESPA 2018 wordt getoond, is een sprekend voorbeeld van een Canon-klantimplementatie bij Van Vliet Printing in Nederland. Bij dit grafische bedrijf heeft robotisering een 24/7 onbemande productie op de Océ Arizona- en Océ ProCut-systemen mogelijk gemaakt, met als resultaat dat de productiecapaciteit aanzienlijk is uitgebreid zonder dat ploegendiensten nodig zijn.

Het systeem is geïntegreerd door Canon-partner en roboticaspecialist Rolan Robotics. In de productieomgeving haalt de robot onbedrukte media van een pallet naast de Océ Arizona flatbedprinter. Deze wordt vervolgens geplaatst in een registratie- en draaistation dat de printmedia zowel horizontaal als verticaal registreert. De robot trekt de media vervolgens terug en plaatst deze met nauwkeurige registratie op de lege tafel om te printen. De Océ Arizona ontvangt automatisch een opdracht om met printen te starten. Wanneer op de media aan beide zijden moet worden geprint, stuurt de robot de media terug naar het draaistation en plaatst het materiaal terug op de tafel om op de andere zijde te printen. Een intelligente software interface, ontwikkeld door Rolan Robotics, maakt het mogelijk de verschillende apparaten met elkaar te synchroniseren, waardoor volledig geautomatiseerde instructies tussen de Rolan-robot en de Océ Arizona printer mogelijk zijn. Zodra het printen gereed is, brengt de robot het geprinte resultaat naar de Océ ProCut snijtafel. De Océ ProCut software verwerkt de nabewerkingsinstructies en stuurt – zonder tussenkomst van een operator – een opdracht naar de snijplotter. Na het snijden, rillen of slitten kan de robot alle materialen uit de snijplotter halen of, als alternatief, het nabewerkte product uit de snijplotter halen en het snijafval naar een container vervoeren voor verwijdering of recycling. De workflow kan ook repeterende opdrachten identificeren, waardoor identificatie en registratie van opdrachten voor elke afzonderlijke opdracht niet meer nodig is. Hierdoor kan de snijoplossing automatisch met het snijden beginnen zodra het geprinte materiaal op de snijtafel is geplaatst.


Mogelijkheden van robotisering
Tijdens FESPA 2018 demonstreert Canon het systeem op basis van het printen en snijden van een breed scala aan grafische toepassingen en verpakkingen. De robot heeft de mogelijkheid om een uitgebreide reeks van materialen te verwerken. Deze zijn geprint met de Océ Arizona flatbedserie, waaronder MDF, foamboards, aluminiumcomposiet en acryl, en harde substraten zoals hout en glas. “Robotisering leidt tot veel veranderingen in industriële productieomgevingen waar processen repetitief zijn en geen kwalitatief menselijk oordeel vereisen. Hoewel er aanzienlijke investeringen zijn gedaan om automatiseringsfuncties te introduceren in digitale printsystemen, om de prestaties van end-to-end workflows te verbeteren, heeft de grootformaat sector de voordelen hiervan slechts langzaam omarmd”, zegt Mark Lawn, Director van de Graphic & Communications Group van Canon Europe. “De geïntegreerde oplossing die Canon op FESPA 2018 toont, laat zien dat 24/7 onbeheerd printen veel toegevoegde waarde biedt aan printproducenten. Zo brengt het volledig nieuwe productieniveaus en hiermee omzetgroei binnen handbereik.”

Basis voor innovatie
Voor klanten die grote hoeveelheden toepassingen produceren, kan een gerobotiseerde oplossing een kosteneffectieve manier zijn om de productie op een hoger niveau te brengen en te stroomlijnen. Een gerobotiseerde oplossing maakt het mogelijk de specialistische vaardigheden van operators in te zetten op andere gebieden. Daniël van Vliet, eigenaar van Van Vliet Printing, legt uit welke impact robotisering heeft op zijn bedrijf. “Als gevolg van de stijgende vraag naar onze producten, gingen we op zoek naar manieren om onze processen te automatiseren. Hiermee wilden we de productiecapaciteit van onze bestaande printers verhogen. In samenwerking met Rolan Robotics en Canon hebben we een geïntegreerde oplossing ontwikkeld die ons in staat stelt onze ambities om te automatiseren te realiseren”, zegt hij. “Met het gerobotiseerde print-and-cut systeem kunnen we dag en nacht printen en nabewerkingsprocessen uitvoeren. Dit kan resulteren in een verdrievoudiging van onze capaciteit in vergelijking met een standaard ploegendienst van acht uur, vijf dagen per week. We zien veel mogelijkheden om te blijven innoveren en onze activiteiten uit te breiden met behulp van gerobotiseerde oplossingen.”

Jeroen Meier, CEO van Rolan Robotics, geeft tekst en uitleg over de ontwikkeling van de automatiseerde workflow: “Bij Rolan Robotics hebben onze technische engineers samen met het R&D-team van Canon gewerkt aan de ontwikkeling van een op maat gesneden oplossing voor Van Vliet Printing. Met onze expertise op het gebied van robotsystemen en Canon’s kennis van digitale printtechnologieën hebben we een intelligent printproces ontwikkeld. Hiermee kunnen opdrachten volledig onbeheerd worden uitgevoerd en zowel de capaciteit als productiviteit sterk worden verhoogd. We hebben ook samengewerkt met Canon en Van Vliet Printing om de intelligente software te ontwikkelen die fungeert als interface tussen de robot en de Canon-printer, zodat deze van begin tot eind uitstekend functioneert. We beschouwen zulke geautomatiseerde oplossingen als een grote kans voor grafische bedrijven die op zoek zijn naar een maximale productiviteit met digitale printsystemen.”

Demonstratie Océ Arizona 1280 GT
Bezoekers van de Canon-stand op FESPA 2018 kunnen ook een demonstratie van een tweede flatbedprinter bijwonen: de Océ Arizona 1280 GT. Deze produceert een reeks geavanceerde printtoepassingen met behulp van de nieuwe Océ Touchstone oplossing die tijdens dit evenement haar debuut maakt. De Océ Touchstone toepassingen die live worden geproduceerd tijdens FESPA 2018 omvatten reliëfverpakkingen, interieurartikelen zoals imitatiehout en decoratieve vloertegels, signage met verhoogde belettering om de visuele impact te vergroten, en voor praktische vereisten zoals braille.