Frits van Eldik

Piet Hein Eek

De PlyWood Printcollectie, ontworpen door ontwerper Piet Hein Eek, bestaat uit meubels zoals salontafels, krukjes en kastjes met bijzondere prints en structuren. Van meubels met een structuur van sloophout of verbrand hout tot meubels waarop kleuren en beelden zijn geprint. Ieder meubel is uniek en wordt aangeboden in een speciale plastic doorschijnende verpakking waardoor het ontwerp in één oogopslag te zien is. De Plywood Printcollectie is onder andere gemaakt voor het Rijksmuseum en de Bijenkorf. Zo zijn er voor het Rijksmuseum klassieke schilderijen geprint op krukjes, zoals het Melkmeisje van Johannes Vermeer.

Binnenkort wordt er een speciale serie meubelen gemaakt voor modeontwerper Paul Smith, waarin zijn ontwerpen en foto’s op deze meubelen geprint worden.

Creativiteit ontmoet innovatie. 

Creativiteit ontmoet innovatie – een samenwerking tussen Piet Hein Eek en Canon


Piet Hein Eek (Purmerend, 29 april 1967) is een Nederlands ontwerper (industriële vormgeving). Eek studeerde in 1992 af aan de Design Academy in Eindhoven met een kast van sloophout. In een tijd van "overdadigheid" koos hij voor simpel materiaal en een sobere vormgeving. Eek ontwerpt (en fabriceert) meubilair, verlichting en accessoires en houdt zich daarnaast bezig met de inrichting van gebouwen en tegenwoordig ook met het ontwerpen en realiseren van gebouwen.

De afgelopen jaren is er steeds meer vraag gekomen van andere bedrijven om voor hen te ontwerpen. Van de Wehkamp in 2011 tot het Franse luxe champagne merk Ruinart in het zelfde jaar. De ontwerper heeft geen specifieke doelgroep of markt maar probeert steeds ontwerpen en concepten te bedenken die zo dicht mogelijk tegen het DNA en de mogelijkheden van de opdrachtgever liggen. 

De ontwerpen en concepten kenmerken zich altijd door de wens het hele proces van idee tot klant te beheersen en mee te nemen. Je zou kunnen stellen dat het bedrijf en dus de ontwerper sinds de oprichting van het bedrijf in 1993 zich door vallen en opstaan steeds verder heeft bekwaamd in het beheersen van processen. Onlangs is de samenwerking met Ikea bekend gemaakt waarbij dezelfde aanpak is gekozen. Er wordt een samenwerking aangegaan voor een langere termijn waarbij er een complete collectie wordt ontwikkeld.

Ontwerpen met prints

De uitganspunten van toen - ontwerpen vanuit wat er beschikbaar en mogelijk is, waarmee verleden en heden door de ontwerpen op logische wijze worden verbonden - blijken steeds makkelijker en op meer gebieden toepasbaar. Vanuit dit licht bezien was het voor Wouter Derichs, salesmanager Graphic Arts & Industrial Wide Format bij Canon, bijna vanzelfsprekend om een flatbed printer aan de werkplaats van Piet Hein Eek toe te voegen. Er werd een Canon printer ter beschikking gesteld en in bruikleen gegeven en wat verondersteld werd gebeurt; de printer wordt voor steeds meer zaken ingezet.De Plywood Print Collectie van Eek & Ruijgrok B.V. wordt geprint op een Océ Arizona 318GL(W). Deze grootformaat flatbed printer is het perfecte instapmodel voor startende bedrijven en/of bedrijven die zich richten op het maken van unieke producten in kleine oplagen. Deze printer biedt toegang tot de wereld van de bekroonde, hoogwaardige mogelijkheden van UV-flatbedprinten. Er kan gekozen worden voor de standaard geïnstalleerde witte inkt optie of de roll media optie kan toegevoegd worden voor extra flexibiliteit en nog meer mogelijkheden bij het produceren van winkeldisplays, beeldmateriaal voor tentoonstellingen of musea, posters, banners, backlit graphics, en nagenoeg elke andere toepassing die u maar kunt bedenken.

Meer weten?

Juni 2014 heeft Canon een Océ Arizona flatbed printer geplaatst bij ontwerper Piet Hein Eek en hem alle vrijheid gegeven om te gaan experimenteren met verschillende materialen en technieken. Dit heeft onder andere geresulteerd in de PlyWood Printcollectie: verschillende meubels waarbij is gespeeld met de mogelijkheden van de printer, o.a. de krukjes met klassieke meester uit het Rijksmuseum. Piet Hein Eek laat met zijn collectie zien dat printen niet meer beperkt is tot traditionele uitingen en materialen, maar onbeperkte mogelijkheden biedt voor vele soorten materialen.

Creativiteit ontmoet innovatie:

Creativiteit ontmoet innovatie – een samenwerking tussen Piet Hein Eek en Canon


Breng hout tot leven
De huidige trend naar meer individualisering komt sterk tot uitdrukking in de manier waarop mensen hun leefomgeving verfraaien. Dit leidt tot een toenemende vraag naar aangepaste en gepersonaliseerde producten voor interieurdecoratie.

Hout speelt een grote rol in het interieur van iedere consument en organisatie. Denk hierbij aan houten meubels, wandbekleding, kasten, deuren, vloeren, accessoires etc. Het biedt fantastische groeikansen voor houtbewerkers, meubelmakers, timmer- en interieurbedrijven, designers, architecten, en houtleveranciers en printbedrijven dat consumenten en organisaties zoeken naar
mogelijkheden tot personalisatie en vragen naar ‘customized’ aankleding van interieurs.

Meer weten?

Wij staan voor u klaar


Bent u geïnspireerd geraakt? We bespreken graag met u de eindeloze mogelijkheden van de oplossingen die Canon u te bieden heeft. Heeft u vragen of opmerkingen? Stel ze aan uw accountmanager of vul onderstaand contactformulier in. 

  • Ik heb een vraag
  • Vraag offerte aan 
  • Vraag van een bepaald materiaal printsamples aan


De specialisten van Canon Graphic Arts & Industrial Wide Format zijn te bereiken op:
T. 073 – 681 5352
E. innoverenmetprint@canon.nl


Volg ons
#innoverenmetprint
@CanonBusinessNL
canon.nl/innoverenmetprint
grootformaat.blogs.canon.nl