Landscape (Landschap)
Fotografeer uitgestrekte vergezichten, van heuvels en zeegezichten tot stadsmonumenten en -landschappen.
Als portretfotograaf kom je in diverse situaties met verschillende vereisten, van natuurlijke groepsfoto's van gezinnen tot professionele portretfoto's. Uiteindelijk is elke shoot weer anders en bepaalt de stijl wat voor kit je nodig hebt.
Om de juiste lens te kiezen die past bij wat je wilt bereiken, moet je weten welke verschillende portretstijlen je kunt gebruiken.
Een klassiek portret bestaat meestal uit hoofd en schouders, maar er zijn verschillende situaties mogelijk, variërend van een professioneel portret tot een foto waarop iemands persoonlijkheid wordt vastgelegd. Klassieke portretten worden echter meestal op enige afstand van het onderwerp gemaakt zodat die zich op zijn gemak voelt. Voor dit soort foto's zou de ideale lens een brandpuntsafstand van ongeveer 85mm en een groot diafragma (f/l.2 f/2.8) moeten hebben. Met een lens van deze brandpuntsafstand kun je op een prettige afstand werken en krijg je bovendien een fraai perspectief op je onderwerp. Met een groot diafragma kun je bij weinig licht werken en kun je je onderwerp met een geringe scherptediepte van de achtergrond scheiden. Je kunt dit ook bereiken met standaardzoomlenzen met een groot diafragma.
Als je mensen op een natuurlijke, spontane manier wilt vastleggen, heb je een lens nodig waarmee je op afstand close-ups kunt maken. Een zoomlens met een bereik van 70-200mm (waarbij je telefoto gebruikt) zou perfect zijn, want hierdoor kun je dichterbij komen en kun je onderwerpen onbewust in hun natuurlijke omgeving vastleggen.
Modefotografie is zeer afwisselend, dus je moet wel weten wat je wilt fotograferen. Als je de volledige outfit van je model wilt vastleggen, maar ook portretten moet kunnen maken, is een zoomlens met een brandpuntsbereik van 24-70mm een perfecte keuze. Het brandpuntsbereik van deze soort lens is voldoende voor portretten, maar is ook groot genoeg om onderwerpen in hun omgeving te fotograferen. Lenzen met een langere brandpuntsafstand, bijv. 70-200mm, zijn prima voor foto's op de catwalk, terwijl je met macrolenzen de details van de sieraden en kleding kunt vastleggen.
Groepsfoto's kunnen aantallen van drie tot driehonderd mensen in allerlei omgevingen bevatten. Het aantal mensen dat je op de foto moet krijgen, bepaalt welke lens je nodig hebt. Hoe groter de groep mensen, hoe groter de lens die je nodig zult hebben. Een groothoeklens met een bereik van 16-35mm (full-frame) zorgt ervoor dat je iedereen gemakkelijker in beeld krijgt. Voor kleinere groepen is een standaardportretlens met een vaste brandpuntsafstand van 30-85mm voldoende om iedereen erop te krijgen.
Als je het verhaal achter je onderwerpen wilt vastleggen en ze in hun omgeving wilt fotograferen, gebruik dan een groothoeklens om de zichthoek te vergroten zodat je meer van de omgeving van je onderwerp mee kunt nemen. Groothoeklenzen kunnen echter wel de fysieke verhouding tussen onderwerpen vertekenen. Zolang je je bewust bent dat dit je opname beïnvloedt, kun je ze gebruiken om foto's te maken met een stijl die je anders nooit zou kunnen bereiken.
Canon’s EF-S-lenzen zijn exclusief ontworpen voor camera's met een APS-C sensor, zoals de EOS 760D. Ze zijn niet compatibel met full-frame modellen uit bijvoorbeeld de EOS 5D-serie.
Je kunt EF-lenzen combineren met elke EOS-camera, maar bij een APS-C type EOS is de beeldhoek gelijk aan die van een 1,6 keer grotere brandpuntsafstand van een full-frame camera. Bijvoorbeeld, de EF 50mm f/1.8 STM lens op een EOS 760D geeft een beeldhoek die gelijk is aan een 80mm lens op een full-frame camera.
Met een zoom- of primelens uit het telefoto-assortiment kun je schitterende portretten maken. Met een langere brandpuntsafstand kun je op een prettigere werkafstand voor jezelf en je onderwerp fotograferen en kun je toch het kader mooi vullen.
Je kunt EF-lenzen combineren met elke EOS-camera, maar bij een APS-C type EOS is de beeldhoek gelijk aan die van een 1,6 keer grotere brandpuntsafstand van een full-frame camera. Bijvoorbeeld, de EF 50mm f/1.8 STM lens op een EOS 760D geeft een beeldhoek die gelijk is aan een 80mm lens op een full-frame camera.
Portretfoto's komen het best tot hun recht met een geringe scherptediepte, omdat je onderwerp hierdoor van de achtergrond gescheiden wordt. Als je een lens met een groot diafragma (een lager f-getal) gebruikt, creëer je een geringe scherptediepte waardoor de achtergrond meer vervaagd lijkt.
Kijk maar hoeveel zachter de achtergrond op de foto links is, waardoor het meisje veel meer opvalt. Zeker als je dit vergelijkt met de foto rechts.
Weinig omgevingslicht voegt een stijlvol element aan je foto toe en versterkt de persoonlijkheid van je onderwerp. Of je nu een prime- of een zoomlens gebruikt, je moet een lens kiezen met het grootst mogelijke diafragma zodat je optimaal gebruik kunt maken van het beschikbare licht voor de beste resultaten. Hoe minder licht er is, hoe groter je diafragma moet zijn. Als het kan, laat je lens op f/1.8 instellen, want dan krijg je ongeveer 4 keer zo veel licht als op f/3.5 en dat is een enorm verschil.
Met al deze informatie op zak, moet je nu gaan nadenken over wat belangrijk is voor je opname.
De allerbeste portretten zien er ontspannen en ongedwongen uit, ongeacht hun doel. Je hebt echter meer nodig dan alleen maar een fotogeniek model of een geweldige locatie. Als je rekening houdt met de volgende combinatie van factoren, krijg je steeds weer fantastische resultaten.
Of je in een studio of op locatie werkt, gebruik verschillende soorten belichting voor je model. Zo kun je op verschillende tijdstippen van de dag fotograferen of een reflector gebruiken om de kenmerken van je onderwerp te benadrukken.
Je zult moeten bepalen hoe je onderwerp binnen het kader past. Dat betekent dat je best meer dan een derde van het frame kunt gebruiken, met name bij close-ups. Ga maar eens experimenteren en ontdek hoe je het frame op interessante manieren kunt vullen.
Als je een portretshoot plant, houd dan bij elke opstelling rekening met de achtergrond. Je wilt een achtergrond met een structuur en kleuren die je onderwerp aanvullen, maar niet de aandacht trekken.
Deze lens uit de L-serie wordt door professionals voor portretfotografie gekozen en levert, dankzij het diafragma van f/1.2, met name uitzonderlijke prestaties bij weinig licht. Deze speciale portretlens heeft een zeer nauwkeurig asferisch lenselement en een diafragma met 8 lamellen waarmee je haarscherpe beelden met prachtig vervaagde achtergronden en zeer geringe scherptediepte kunt creëren, ideaal voor creatieve portretten.
Fotografeer uitgestrekte vergezichten, van heuvels en zeegezichten tot stadsmonumenten en -landschappen.
Vergroot de texturen en minieme details van bloemen, insecten, fruit en vloeistoffen.
Onderwerpen vastleggen in hun natuurlijke omgeving. Dan moet je de gewoonten van je onderwerp kennen.