Macro Photography

Lenzen voor macrofotografie

Haal het beste uit macrofotografie

Macrolenzen zijn geschikt voor het fotograferen van zeer kleine onderwerpen, waarbij je details dichterbij kunt halen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Ze worden gebruikt voor foto's van insecten en bloemen, maar ook bij fotografie van stillevens in een studio.


Macrolenzen worden door wildlife- en natuurfotografen gebruikt om insecten en bloemen vast te leggen. Ze zijn echter ook zeer geschikt voor portretfotografie vanwege de uitmuntende beeldkwaliteit en de grootste diafragma's. Om ervoor te zorgen dat je de juiste lens voor je opname selecteert, moet je wel weten wat je wilt vastleggen en wat je wilt bereiken.

Macro Photography

Leg die haarscherpe details vast

Als je dichter bij je onderwerp wilt komen en de haarscherpe details wilt vastleggen, zijn macrolenzen ideaal, omdat je hiermee close-ups met verbluffende details kunt maken. Het unieke voordeel van de macrolens is dat je het onderwerp zodanig kunt vergroten dat het 0,5x levensgroot of zelfs 1,0x of groter op de camerasensor verschijnt.

Raspberry Photography

Kom dichterbij, maar niet te

Wanneer je een close-up wilt maken van een nerveus dier of insect en de haarscherpe details wilt vastleggen, wil je het onderwerp niet storen. Een lens met een grotere brandpuntsafstand van 100 mm tot 180 mm zorgt voor genoeg werkafstand zodat je het onderwerp en het omringende licht niet verstoort.

Green Insect Photography

Levensechte details

Het unieke kenmerk van een macrolens is de mogelijkheid om een onderwerp tot op maar liefst minimaal ware grootte te vergroten. Dit wordt gedefinieerd door de vergrotingsverhouding van de lens tussen de ware grootte van een beeld op je camerasensor en de ware grootte van het onderwerp dat je fotografeert. Een verhouding van 1:1 (of 1,0x levensgroot) betekent bijvoorbeeld dat het onderwerp dat je fotografeert net zo groot is op je camerasensor als in het echt. Speciale macrolenzen, zoals de Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x macrolens, zorgen voor een vergrotingsverhouding van 1:5; het onderwerp op je sensor is 5x groter dan in het echt.

Life-Sized Detail Photography

Hoe je camera je lenskeuze kan beïnvloeden

Canon’s EF-S-lenzen zijn exclusief ontworpen voor camera's met een APS-C sensor, zoals de EOS 760D. Ze zijn niet compatibel met full-frame modellen uit bijvoorbeeld de EOS 5D-serie.

Je kunt EF-lenzen combineren met elke EOS-camera, maar bij een APS-C type EOS is de beeldhoek gelijk aan die van een 1,6 keer grotere brandpuntsafstand van een full-frame camera. De EF 100mm f/2.8L Macro IS USM op een EOS 760D geeft bijvoorbeeld een beeldhoek die gelijk is aan een 160mm-lens op een full-frame camera. De vergelijking hieronder toont het echte effect hiervan bij macrofotografie.

Bee Macro Photography
Macro Photography

Hoe de brandpuntsafstand de werkafstand beïnvloedt

Bij de brandpuntsafstand voor macro gaat het niet altijd om dichter bij je onderwerp komen. Met een grotere brandpuntsafstand (hoger getal) kun je dezelfde vergrotingsverhouding bereiken en toch verder weg staan. Bijvoorbeeld, een 180mm-lens geeft je bij het fotograferen van vlinders de afstand die je nodig hebt. Zo verstoor je het onderwerp niet, maar behoud je wel de macro-vergroting.

Als je de brandpuntsafstand vergroot, wordt je werkafstand ook groter en kun je nog steeds dezelfde vergrotingsverhouding bereiken. De werkafstand is de afstand van je onderwerp naar het brandpuntsvlak.

Het diagram rechts geeft de afstand weer van het uiteinde van de lens naar het onderwerp.

How focal length affects working distance

Hoe de brandpuntsafstand het perspectief verandert

Ga voorzichtig te werk bij de keuze van de juiste brandpuntsafstand bij macrofotografie, want elke wijziging kan gevolgen hebben voor je opname. Als je de brandpuntsafstand vergroot, lijkt het alsof de achtergrond en voorgrond naar elkaar toe komen, waardoor je de look van je opname kunt veranderen.

Flower 180Mm Photography

180mm

Flower 100Mm Photography

100mm

Flower 50Mm Photography

50 mm

De juiste lens kiezen

Met al deze informatie op zak, moet je nu gaan nadenken over wat belangrijk is voor je opname.

  • Wil je close-ups maken van een nerveus dier of insect? Dan heb je een lens met een grotere brandpuntsafstand nodig, zoals de RF 100mm F2.8L Macro IS USM / EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, of zelfs de EF 180mm f/3.5L Macro USM, voor een grotere werkafstand.
  • Is het nodig om je onderwerpen groter dan hun ware grootte te kunnen maken? Dan is de Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x macrolens met een vergrotingsverhouding van 1:5 de perfecte keuze.

Flower Macro Photography

Het beste uit je macrolens halen

Bescherming tegen cameratrilling

Grotere brandpuntsafstanden in macrolenzen kunnen voor meer cameratrilling zorgen waardoor het moeilijker wordt om een scherp, helder beeld vast te leggen. De Image Stabilizer in de lens onderdrukt de meeste cameratrilling bij opnamen vanuit de hand. Kies je een lens zonder Image Stabilizer, gebruik dan een statief om de camera met lens te stabiliseren, al wordt het wel lastiger om ermee rond te lopen.

Chameleon Photography

Je onderwerp belichten

Met de juiste belichtingsinstellingen kun je een kortere sluitertijd gebruiken waardoor je haarscherpe opnamen van bewegende onderwerpen kunt maken. De Macro Ring Lite MR-14EX Il en Twin Lite MT-24EX van Canon hebben speciale belichtingssystemen die helpen je onderwerp te belichten. Ze doen dit met nog meer licht, zoals bij de Ring Lite, of met gerichter licht voor textuur, zoals bij de Twin Lite. De EF-M 28mm f/3.5 Macro ARH wordt daarentegen geleverd met twee ingebouwde regelbare ledlampjes (Macro Lite) die voor extra belichting zorgen en schaduwen elimineren.

Butterfly Photography

Extreme macrofotografie

Met de meeste gespecialiseerde macrolenzen kun je een vergrotingsverhouding van 1:1 bereiken. Je kunt echter gemakkelijker dichterbij komen en een verhouding van 1:2 bereiken (zodat je onderwerp twee keer zo groot op je camerasensor verschijnt) met tussenringen, als je camera en lens ze ondersteunen. Wil je zo dicht mogelijk bij je onderwerp komen? De MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo kan een vergrotingsverhouding van 1:5 bereiken waarmee je luchtbelletjes in waterdruppels kunt zien.

Extreme Macro Photography

De keuze van professionals voor macrofotografie

MACROFOTOGRAFIE

RF 100mm F2.8L Macro IS USM

De RF 100mm F2.8L MACRO IS USM is een professionele RF-macrolens en perfect om 1.4x levensgrote foto's vanuit de hand te maken en prachtige portretten te maken met de kwaliteit van de L-serie.

Details bekijken

RF 100mm F2.8L Macro IS USM on the EOS R5

Dit is wellicht ook iets voor jou…

Gerelateerde producten