Sunset Photography

Lenzen voor landschapsfotografie

Zoek je perspectief

Wanneer je als landschapsfotograaf de rijkdom van de natuur wilt vastleggen, kies je vast voor kamperen, rondtrekken of bergen beklimmen. Dan is het dus belangrijk dat je goed nadenkt over je lenskeuze voor verschillende locaties.


Als je landschappen fotografeert, wil je het liefst een korte of extra korte brandpuntsafstand gebruiken waarmee je een breder perspectief krijgt en je uitgestrekte landschappen kunt vastleggen. Bij de keuze voor de juiste lens voor je landschapsstijl moet je weten welke mogelijkheden er zijn qua brandpuntsafstand en er een paar gebruiken die passen bij wat je wilt vastleggen.

Seaside Photography

Ultragroothoek

Lenzen met deze brandpuntsafstand lopen van 11 tot 20mm en geven een zeer grote zichthoek die veel verder reikt dan het menselijk oog (bij gebruik op een full-frame camera). Hiermee kun je perfect de afstand tussen voor- en achtergrond vergroten zodat je een uitgestrekte ruimte voor je camera krijgt. Met ultragrote lenzen kun je het frame zeer effectief vullen met grootse architectuur en interieurs.

Desert Photography

Standaard groothoek

Standaard groothoeklenzen lopen van 24 tot 35mm en geven je nog steeds een brede zichthoek, maar met een minder groot perspectief in vergelijking met de ultragrote lenzen. Ze passen beter bij strakkere composities en zijn handig als je wilt vermijden dat de achtergrond steeds smaller wordt vanuit de voorgrond.

Mountain Landscape

Telelenzen

Een langere brandpuntsafstand kan elementen van je compositie bij elkaar brengen. Hierdoor vlakt het perspectief af en verklein je de schaal van de scène en wek je de indruk dat de voor- en achtergrond dichter bij elkaar liggen. Wanneer je met gelaagde landschappelijke elementen werkt, zoals bossen met bergen en zon, kan deze techniek voor een dramatisch effect zorgen. Alles hoger dan 85mm wordt algemeen beschouwd als telefoto.

Forest Photography

Foto's met ultragrote lenzen

In de scène hieronder zie je dat de ultragrote lenzen het frame meer vullen. Afgelegen elementen in het frame lijken verder weg te liggen en zowel de voorgrond als de lucht spelen een belangrijke rol in de opname. Bij een langere brandpuntsafstand zie je het tegenovergestelde effect: de zichthoek wordt smaller en de elementen komen dichter bij elkaar.


Opmerking: de brandpuntsafstanden hierboven worden met 1,6 vermenigvuldigd als je een APS-C-camera gebruikt.

Lighthouse Photography

16 mm

Lighthouse Photography

35mm

Lighthouse Photography

47mm

Lighthouse Photography

75mm

Hoe je camera je lenskeuze kan beïnvloeden

Canon’s EF-S-lenzen zijn exclusief ontworpen voor camera's met een APS-C sensor, zoals de EOS 760D. Ze zijn niet compatibel met full-frame modellen uit bijvoorbeeld de EOS 5D-serie.


Je kunt EF-lenzen combineren met elke EOS-camera, maar bij een APS-C type EOS is de beeldhoek gelijk aan die van een 1,6 keer grotere brandpuntsafstand van een full-frame camera. Bijvoorbeeld, de EF 28mm f/2.8 IS USM lens op een EOS 760D geeft een beeldhoek die gelijk is aan een 45mm lens op een full-frame camera. Houd dit in het achterhoofd als je landschappen met een groothoek fotografeert.

Forest With Full Frame Sensor

Gemaakt met 11mm op een full-frame sensor

Forest With Aps-C Sensor

Gemaakt met 11mm op een APS-C-sensor

Groothoek- of zoomlens?

Het lijkt misschien raar om een groothoek- of een primelens te overwegen. Ze zijn echter optisch eenvoudiger en lichter dan een zoomlens en leveren uitstekende beeldkwaliteit, voor veel professionals voldoende reden om ze te gebruiken. In plaats van op je zoom te vertrouwen, laten ze je meer bewegen en composities van je onderwerpen maken.


Daarentegen is het juist weer niet handig om verschillende vaste lenzen mee te nemen als je onderweg bent. In zulke situaties is een lichtere groothoek- of ultragroothoekzoomlens logischer en ben je flexibeler zonder dat je steeds van lens hoeft te wisselen.

Inzicht in diafragma

Landschappen worden meestal gefotografeerd met een klein diafragma van f/8 of hoger waardoor de voor- en achtergrond scherp zijn. Als je echter landschappen wilt vastleggen bij weinig licht of als je zelfs een sterrenhemel gaat fotograferen, moet je zeker lenzen met een groter diafragma overwegen (f/2.8 zoom of een nog grotere f/1.4 prime). Deze lenzen zijn ook ideaal als je bewegingen, zoals vliegende vogels, scherp wilt vastleggen.

Ocean Photography

De juiste lens kiezen

Als je over al deze zaken hebt nagedacht, moet je gaan bepalen wat belangrijk is voor je opname en wat voor stijl je wilt bereiken.


  • Wil je je kader vullen met uitgestrekte landschappen? Zo ja, dan is een ultragrote lens met een brandpuntsafstand van 11-20mm de beste manier om dit te bereiken.
  • Wilt je werken met gelaagde landschappelijke elementen zoals bossen en berglandschappen? Ga in dat geval voor een telelens waarmee je het perspectief van de scène kunt afvlakken en de voor- en achtergrond dichter bij elkaar kunt brengen.
  • Wil je natuurlijke landschappen vastleggen? Ga dan op zoek naar een lens met een brandpuntsafstand van 24-35mm waarmee je een natuurlijker perspectief kunt vastleggen.

Sunset Photography

Ga een stap verder met landschappen

In de traditionele landschapsfotografie zie je meestal uitgestrekte landschappen.


Als je je landschapsfotografie verder wilt ontwikkelen, probeer dan eens een langere brandpuntsafstand. Die kan elementen van je compositie bij elkaar brengen. Hierdoor vlakt het perspectief af en verklein je de schaal van de scène en wek je de indruk dat de voor- en achtergrond dichter bij elkaar liggen dan in werkelijkheid het geval is. Wanneer je met gelaagde landschappelijke elementen werkt, zoals bossen met bergen en zon, of dalen en zeegezichten, kan deze techniek voor een dramatisch effect zorgen.


Er zijn ook enkele speciale lenzen waarmee je een uniek aspect aan je scène kunt toevoegen. Breid je verzameling lenzen uit met een fisheye- of tilt-shift lens en geef je foto's een heel nieuw perspectief.

Fisheye

Een circulair perspectief lijkt een sprong in het diepe, maar met de zichthoek van 180° van deze lens creëer je een opvallende stijl en een verfrissende blik op een traditioneel landschap. Je kunt er een kiezen vanwege zijn opvallende stijl en de hemisferische effecten die je ermee kunt krijgen.

Fisheye Photography

Tilt-shift

Tilt-shift lenzen (TS-E) worden meestal gebruikt bij stadsgezichten en architectuur, omdat ze problemen met perspectief kunnen verhelpen die ontstaan wanneer je foto's vanuit een bepaalde hoek neemt. Je kunt de lens apart kantelen en verschuiven waardoor je verschillende effecten op je foto's krijgt.

Museum Photography

Foto met verschuiving

Museum Photography

Foto zonder verschuiving

De extreme lenskeuze voor landschapsfotografie

EF 11-24mm f/4L USM

Deze professionele ultragroothoekzoomlens behoort tot de beroemde L-serie van Canon en heeft met 11-24mm een indrukwekkend bereik met minimale vertekening, zelfs wanneer je de kortste brandpuntsafstand gebruikt. Het duurzame weerbestendige ontwerp is stof- en waterbestendig en perfect als je onder zware omstandigheden moet fotograferen. Het cirkelvormig diafragma met 9 lamellen zorgt voor prachtige, vervaagde achtergronden.

Details bekijken

Ef 11-24Mm F/4L Usm

Dit is wellicht ook iets voor jou…