Tips van Jip: selfie Kim

In week 5 van Het Perfecte Plaatje krijgen de BN'ers de opdracht om zelf een creatieve selfie te maken. We hebben enorm veel vragen gekregen hoe je een soortgelijk resultaat als de winnende foto krijgt door een enkele opname te maken met je camera. Onze fotografie specialist Jip geeft je een paar handige tips! 


Welke plaats kies je? 

Als je bestaand licht wil gebruiken, dan kan je denken aan bijvoorbeeld een raam of een deuropening op het noorden. In het programma wordt er ook gebruik gemaakt van natuurlijk licht via het raam. Zorg er daarnaast voor dat je een rustige achtergrond hebt. Wanneer er veel beweging plaatsvindt achter je, dan zal dat door de lange sluitertijd voor een onrustige achtergrond zorgen. Je wilt uiteindelijk dat de focus op je gezicht ligt, niet op wat daar achter gebeurt. 


Wat is de opstelling van je camera?

Zorg ervoor dat je camera stevig staat en gebruik het scherm. Veel van onze Canon camera's hebben een handig kantelbaar scherm zodat je precies kan zien wat je doet. Je kan een (tafel)statief of beanbag gebruiken om de camera goed te positioneren en de juiste hoogte te geven. 


Hoe stel je je camera goed in?

De sleutel tot deze selfie is de sluitertijd. Door een langere sluitertijd, 2 of 4 seconden, te gebruiken kan je een dergelijk effect bereiken. Stel hiervoor je camera in op sluitertijdvoorkeuze (TV) of op Manual. Gebruik een lage ISO-waarde van zo'n 100 of 200 en laat je camera het diafragma bepalen. Daarnaast is het mogelijk om het ingebouwde ND-filter te gebruiken om een zo lang mogelijke sluitertijd te krijgen. Vergeet niet je zelfontspanner of de Canon Camera Connect App te gebruiken! 


De final touch

Met zo'n lange sluitertijd is het eigenlijk onvermijdelijk dat je wat bewegingsonscherpte te zien krijgt in je foto. Wanneer je de foto in de nabewerking omzet naar een beeld met een grovere korrel kan je de sfeer behouden zonder dat deze bewegingsonscherpte een stoorfactor wordt. Om echt de foto eruit te laten springen kan je de foto ook nog omzetten naar monochroom.