Frits van Eldik

In de spotlight:

Tips & tricks van Frits van Eldik

Autosportfotograaf en Canon Ambassador Frits van Eldik bracht al vanaf zijn vijfde jaar het grootste gedeelte van zijn tijd door in de doka. Als zoon van een garagehouder duurde het niet lang voordat hij wist wat hij echt wilde doen; autosport en fotografie combineren.

Frits heeft speciaal voor jou zijn ultieme tips om het perfecte plaatje op het circuit te schieten op een rijtje gezet.
"Allereerst; als het om actiefotografie gaat is het naar mijn idee belangrijk dat je ook daadwerkelijk actie laat zien. Of je bevriest een moment óf je laat juist de beweging zien."

Frits van Eldik

Het moment bevriezen

Een auto die op je af komt, een schommelend kind die je recht van voren ziet of een hond die enthousiast op je af komt rennen. Kies hier voor een hoge sluitertijd en weinig scherptediepte. Alle aandacht zal dan gaan naar je onderwerp omdat daar de scherpte ligt. Je bevriest dan het moment. Let er dan wel op dat je nadenkt over welk moment je precies vast wil leggen.

Meebewegen met je onderwerp

Een auto of een kind op de fiets die je voorbij rijden kun je ook op bovenstaande manier vastleggen maar dan ben ik bang dat die foto niet veel zegt en juist voor veel afleiding in voor-, en achtergrond gaat zorgen. Ik zou daarom kiezen voor een langzamere sluitertijd. Om een idee te krijgen hoe dat eruit ziet raad ik je aan om een voorbij rijdende auto op 1/1000sec en op 1/15sec vast te leggen.

Je ziet dan duidelijk een verschil in de resultaten. Erg belangrijk is wel dat je EXACT meebeweegt met je onderwerp. Dit is geen hogere wiskunde maar gewoon een kwestie van veel oefenen.

Frits van Eldik
Frits van Eldik

Laat beweging zien

Je kan ook beweging in je foto laten zien door juist je camera stil te houden. Denk hierbij aan mensen die oversteken, het verkeer op een druk kruispunt of een spoorwegovergang met een trein die voorbij raast. De snelheid van de beweging bepaalt hier je sluitertijd. Wil je dat iets nog herkenbaar in beeld is of juist niet?

In de achtervolging

Tenslotte heb je nog een beweging die je vast wilt leggen terwijl je zélf meebeweegt. Denk bijvoorbeeld aan een waterskiër achter een boot of een rijdende auto die jou volgt terwijl je zelf in een auto daarvoor zit. Hoe dan ook; het gaat er puur om dat je de beweging laat zien. Een mogelijkheid is om te kiezen voor een langzame sluitertijd maar ook in dit geval moet je ervoor zorgen dat je EXACT met je onderwerp meebeweegt. In het geval van de waterskiër is dat een stuk lastiger omdat deze veel meer bewegingen maakt waar jij geen controle over hebt.

Frits van Eldik

Uiteindelijk gaat het erom dat je eerst goed moet nadenken wat je wil laten zien en hoe je denkt dit vast te kunnen leggen. Dat is een stuk efficienter dan eerst 10.000 foto's maken en je 'lucky shot' uit te moeten zoeken."