Canon EF 70-200mm F/2.8L IS III USM

Opdrachten: GeitenmarktRoadtrip woestijn

Voor het haarscherpe portret van een Omani en om de geitenmarkt en de dynamiek ervan vast te leggen, heeft Jamie de EF 70-200mm F/2.8L IS III USM lens gebruikt. Deze lens is een moderne klassieker en geldt als hèt werkpaard van de meeste professionele fotografen. Met deze lens kon Jamie alles close in beeld brengen zonder dichtbij te hoeven komen. Kees heeft voor deze lens gekozen om zijn roadtrip door de woestijn van Oman vast te leggen. De EF 70-200mm F/2.8L IS III USM heeft een snel diafragma en werkt zeer goed onder de meest uitdagende omstandigheden waaronder helder licht. De lens geeft verder haarscherpe beelden tegen een mooie onscherpe achtergrond. Deze EF 70-200mm lens is net als alle andere professionele L-serie lenzen goed beschermd tegen stof en vocht en natuurlijk woestijnzand.

Meer informatie

Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

Opdrachten: Observatie

Om voor de observatieopdracht twee criminelen van afstand herkenbaar op de gevoelige plaat vast te leggen, is door de deelnemers gebruik gemaakt van de EF 100-400mm F/4.5-5.6L IS II USM. Deze compacte, hoogwaardige 100-400mm zoomlens is ideaal voor sport-, actie- en wildlifefotografie. Met een 4-stops Image Stabilizer en hoogwaardige optica biedt deze lens superieure scherpte. En die heb je zeker nodig om van grote afstand criminelen scherp en herkenbaar in beeld te krijgen. Daarnaast biedt deze lens een snelle en geruisloze scherpstelling, ook een belangrijke usp voor deze opdracht. Maar natuurlijk ook belangrijk om bijvoorbeeld wildlife in alle stilte goed vast te leggen. De EF 100-400mm F/4.5-5.6L IS II USM heeft niet voor niets een ‘L’ in de naam staan. Net als alle andere lenzen uit de professionele L-serie is deze lens goed beschermd tegen stof en vocht en kan deze tegen een stootje.

Meer informatie

Canon RF 35mm F/1.8 IS STM

Opdrachten: Reflectie Nightshift

Voor de documentaire opdracht om een 3-luik te vervaarden met de ‘Nightshift’ als onderwerp, heeft Jamie bewust gekozen voor de RF 35mm F/1.8 IS STM lens. Deze ‘klassieke’ groothoeklens is lichtsterk, compact en licht van gewicht. Het grote voordeel van een 35mm lens is het natuurlijke perspectief dat de lens biedt. Je kunt dat vergelijken met wat het menselijk oog waarneemt. Dankzij het snelle diafragma van f/1.8 kan een authentieke sfeer vastgelegd worden, ook bij weinig licht. Ideaal dus voor een docu 3-luik waarbij mensen in de nachtdienst centraal staan. De RF 35mm F/1.8 macro IS STM lens is verder zeer geschikt voor reis-, landschaps- en macrofotografie. Naast fotografie is deze lens uit de RF-serie ook zeer geschikt voor het maken van video’s. Dankzij de gecombineerde beeldstabilisatie (IS) vervaardig je zeer stabiel beeldmateriaal, zelfs tijdens het lopen. De stille automatische scherpstelling met STM is vloeiend en stabiel, voor natuurlijke scherpstellingsovergangen. Al met al: met de RF 35mm F/1.8 Macro IS STM kun je heel veel kanten op.

Meer informatie

Canon EF 16-35mm F/4L IS USM

Opdrachten: Boat-to-BoatLandschap

Om een typisch Texels landschap vast te leggen, hebben de deelnemers allemaal de EF 16-35mm F/4L IS USM lens met adapter op de EOS RP camera gebruikt. Deze ultragroothoeklens wordt door zeer veel landschapsfotografen gebruikt. De lens heeft een constant diafragma van F/4 en is compact, licht van gewicht en heeft een snelle en stille autofocus. Daarnaast levert deze lens een uitmuntende beeldkwaliteit, ook bij weinig licht. En omdat landschapsfotografen onder alle omstandigheden het mooiste beeld moeten kunnen maken, is deze lens uit Canon’s professionele L-serie bestand tegen stof, vocht en een stootje. De EF 16-35mm F/4L IS USM is naast landschapfsfotografen ook zeer geschikt voor architectuur-, actie- en journalistieke fotografen.

Meer informatie

Canon EF-M 15-45mm F/3.5-6.3 IS STM

Opdrachten: Zomer in NederlandGeloof

Om ‘Geloof’ in de meest brede zin vast te leggen hebben Christina, Froukje en Steven de Canon EF-M 15-45mm F/3.5-6.3 IS STM lens gebruikt. Dit is een kleine en lichte allround lens die geschikt is voor het maken van foto’s en video’s. Van portretten en reportages tot landschappen en snelle actie. De keuze voor deze lens was vooral gebaseerd op het vastleggen van de context van de opdracht. De EF-M 15-45mm lens is speciaal gemaakt voor de EOS M-serie systeemcamera’s en levert haarscherpe foto’s dankzij de Optical Image Stabilizer (IS). Kijk voor meer informatie over het EF-M lens assortiment voor onder andere de EOS M50 systeemcamera.

Meer informatie

Canon RF 24-105mm F/4L IS USM

Opdrachten: 'Lelijk' portretNaakt met paspopRembrandt selfieReflectieNightshift

In aflevering 7 van Het Perfecte Plaatje, hebben Daphne en Kees gebruik gemaakt van de RF 24-105mm F/4L IS USM lens om een perfect documentair 3-luik vast te leggen met als onderwerp mensen die nachtdiensten draaien. De RF 24-105mm lens is dan ook uitermate geschikt voor reportages en portretten en biedt fotografen, en tevens ook filmmakers, de ideale balans tussen prestaties, draagbaarheid en kwaliteit. Dankzij de 5-stops Image Stabilizer maak je met de RF 24-105mm F/4L IS USM lens de meest scherpe, trillingvrije portretten, zelfs wanneer je uit de hand fotografeert bij weinig licht. Ideaal dus wanneer nachtfotografie centraal staat. Daarnaast is het met de Nano USM-autofocus mogelijk om snel, nauwkeurig en vrijwel geruisloos scherp te stellen op je onderwerp. Kortom: de RF 24-105mm F/4L IS USM maakt het erg eenvoudig om je creativiteit de vrije loop te laten en uitzonderlijke resultaten te bereiken.

Meer informatie

Canon EF 24-70mm F/2.8L II USM

Opdrachten: Toppers in concertFashionTrash The Dress

Voor de ‘Trash The Dress’ bruidsfotoshoot hebben alle deelnemers de EF 24-70mm F/2.8L II USM lens gebruikt. Dit ‘standaardobjectief voor de pro’ is geschikt voor veel verschillende foto-opdrachten waaronder deze bijzondere bruidsfoto-opdracht. Met deze 24-70mm zoomlens kun je zowel gebruik maken van de groothoek, als inzoomen op het onderwerp zonder dat de lichtsterkte verandert. En omdat deze shoot buiten plaats vond onder wisselende lichtomstandigheden was deze f/2.8 versie van de verschillende 24-70mm lenzen de beste keuze. Het vaste f/2.8 diafragma zorgt er voor dat er optimale controle is over de scherptediepte. En dankzij de 9 lamellen van het diafragma is het mogelijk om prachtig vervaagde achtergronden te creëren waarbij het model met haar ‘trashed’ bruidsjurk scherp afsteekt tegen de achtergrond. De EF 24-70mmF/2.8L II USM heeft niet voor niets een ‘L’ in de naam staan: de lens kan tegen een stootje en is goed beschermd tegen stof en vocht. En dat bleek wel tijdens deze shoot waar modder en opspattend water in niet bepaald kleine hoeveelheden op de lens kwamen. Naast bruidsfotografie is de EF 24-70mm F/2.8L II USM ook zeer geschikt voor landschap-, reis-, portretfotografie en fotojournalistiek.

Meer informatie

Canon EF 50mm F/1.8 STM

Opdrachten: Toppers in concertNaakt met paspopGeloofReflectieGastvrijheid

Voor de opdracht om de gastvrijheid van de Omani vast te leggen hebben Kees en Jamie gekozen voor de EF 50mm F/1.8 STM. Deze lichtsterke lichtgewicht lens met een vast brandpuntsafstand wordt door veel fotografen gebruikt om portretten te maken. De lens is haarscherp en geeft een prachtige scherptediepte. Naast fotografie is de EF 50mm F/1.8 STM zeer geschikt om hoogwaardige video’s te vervaardigen.

Meer informatie

Canon EF 16-35mm F/2.8L III USM

Opdrachten: Toppers in concertGeitenmarktRoadtrip woestijn

Kees heeft de EF 16-35mm F/2.8L III USM gebruikt om de geitenmarkt en de dynamiek ervan vast te leggen. Maar hij heeft deze lens ook gebruikt om een portret van een Omani te maken die tegen een muur gehurkt zit. Met deze ultragroothoeklens uit de professionele Canon L-serie kun je naast je onderwerp ook een groot deel van de setting / omgeving vastleggen, ook bij moeilijk licht. Wel zo handig en belangrijk als de sfeer en entourage medebepalend zijn voor het beeld dat je wilt maken. Dat geldt zeker voor op een geitenmarkt waar veel te zien is en waar je een compleet beeld wilt geven. Jamie heeft de EF 16-35mm F/2.8L III USM gebruikt om op een prachtige manier het woestijnlandschap en de vrienden zittend in het woestijnzand vast te leggen. De EF 16-35mm F/2.8L lens is lichtsterk en zeer geschikt voor verschillende soorten fotografie. Van landschapsfotografie tot interieurfotografie en alles daartussen.

Meer informatie

Canon EF 24-105mm F/4L IS II USM

Opdrachten: Dieren op glasplaat

Om dieren als een spin, hond, leguaan of zelfs kip op een glasplaat vast te leggen hebben de deelnemers de Canon EF 24-105mm F/4L IS II USM lens gebruikt. Deze veelzijdige lichte zoomlens helpt bij deze opdracht met extra bereik om kleine dieren als een spin goed en scherp vast te leggen. Deze EF 24-105mm lens uit de professionele L-serie is verder bij uitstek geschikt voor portretten en reportages. Maar zeker ook voor landschap- en reisfotografie. Dankzij de 4-stops Image Stabilizer levert de EF 24-105mm lens scherpe, trillingvrije portretten. Het constante maximale f/4-diafragma maakt het mogelijk om snel een andere brandpuntsafstand in te stellen zonder de belichting te wijzigen. De EF 24-105mm F/4L IS II USM is ook een zeer geschikte lens voor filmmakers. Met de Nano USM-autofocus is het mogelijk om snel, nauwkeurig en vrijwel geruisloos scherp te stellen op het onderwerp.

Meer informatie

Camera's

Deze camera's zijn door de deelnemers gebruikt.

Canon EOS M50

Meer informatie

Canon EOS 6D Mark II

Meer informatie

Canon EOS RP

Meer informatie