Puffin stretching wings

Tips & Tricks voor het fotograferen van dieren in het wild

Technieken voor het fotograferen van dieren in het wild, door Canon-docent Brian Worley

Fox cub

Eén van de geheimen van adembenemende natuurfotografie is kennis van het gedrag van dieren en het gebruik van de juiste apparatuur voor de situaties waarin je fotografeert en voor het resultaat dat je wilt behalen.

Je bereikt met alle soorten Canon-camera's prachtige resultaten, maar als je een DSLR gebruikt, heb je een grotere keuze aan lenzen, waardoor je meer mogelijkheden hebt

Leg de natuur vast met je EOS

Een EOS DSLR is enorm veelzijdig als het gaat om het fotograferen van alles van worm tot olifant. Hier vind je een aantal handige tips over uitrusting en techniek die je kunnen helpen om prachtige beelden vast te leggen.

Probeer een telefoto- of zoomlens

Met een telefoto- of zoomlens kun je dieren vanaf een veilige afstand fotograferen - niet onbelangrijk als je actiefoto's van leeuwen, grizzlyberen of krokodillen wilt maken.

Als je al een EOS DSLR hebt, is een telezoomlens een handige tweede lens om aan te schaffen. En voor het geval je net begint: sommige Canon-camera's zijn verkrijgbaar met kits met twee zoomlenzen, waaronder een kit met standaard zoomlens en telezoomlens.

Gebruik een hoge sluitertijd voor scherpe opnamen

Als je een telefoto- of telezoomlens gebruikt, zul je een hoge sluitertijd (ten minste 1/50) moeten gebruiken om scherpe foto's met haarscherpe details te maken. Sommige dieren zijn erg snel, dus je moet zelf ook snel zijn!

Met de sportmodus die op elk instapmodel en middensegment EOS-camera aanwezig is, kun je scherpe foto's maken - of je nu jachtluipaarden of luiaards fotografeert. En vergeet ten slotte niet om de Image Stabilizer op je telelens in te schakelen, zodat je steeds opnieuw een scherp resultaat krijgt.

Geavanceerde technieken: macrofotografie

Het mooie van een macrolens is dat je er foto's mee kunt maken die iets op het scherm of op een print groter weergeven dan we het normaal zouden zien. Je kunt bijvoorbeeld minuscule insecten laten zien als spectaculaire monsters met enorme ogen, of de meest complexe details uitlichten die normaal niet met het blote oog te zien zijn.

Macrofotografie van levende onderwerpen kan uitdagend zijn, dus zorg voor de juiste uitrusting en een flinke dosis geduld om werkelijk fantastische foto's te maken.

Je scherptediepte bepalen

Het bepalen van de scherptediepte is van groot belang bij macrofotografie van dieren in het wild. Bij gewone fotografie wordt meestal de modus voor diafragmaprioriteit (AV op de modusschakelaar van de camera) gebruikt. Bij macrolenzen vaak juist niet. Vanwege de korte werkafstanden wordt de opening gesloten tot f/16, f/22 of meer om de scherptediepte te maximaliseren en ervoor te zorgen dat de hele foto scherp is.

Gebruik de Image Stabilizer voor tele- en macrofotografie, vooral als je de camera in de hand houdt. Als je de camera op een statief gebruikt, is het vaak echter beter om de Image Stabilizer uit te schakelen.

Grand Teton National Park

Alles scherp in beeld

Zoals iedereen weet, kunnen dieren erg onvoorspelbaar zijn. Het is dus een goed idee om te leren hoe je het actieve scherpstelpunt op de camera snel kunt veranderen en hoe je kunt schakelen tussen One-Shot AF en AI Servo AF. Dan weet je zeker dat geen moment je ontsnapt als je buiten in het veld bent. Het kan handig zijn om te experimenteren door de handmatige scherpstelling te gebruiken voor trage of statische onderwerpen, zoals een nijlpaard in zijn modderbad of een kuierende olifant.