CREATIEVE MINDFULNESS

Laat zien wie je bent met een print: deel je gevoelens

Praat mee over geestelijke gezondheid en laat je creativiteit de vrije loop met deze stijlvolle en inspirerende ontwerpen.
Een Canon-printer print een vel papier met drie hartontwerpen. Eromheen liggen gekleurde potloden, een pak papier voor strijkapplicaties en een wit T-shirt met een hartvormige transferprint.

Als je somber bent, kan een gesprek met vrienden en familie wonderen doen. Maar soms is het moeilijk om om hulp te vragen. Ons creatieve project met twee toonaangevende illustrators, Ricardo Cavolo en Agathe Sorlet, kan je daarbij helpen. Draag hun prachtige hartontwerp om te laten zien dat je behoefte hebt aan een luisterend oor of dat je juist anderen kunt helpen. Het ziet er niet alleen stijlvol uit, maar geeft ook aan dat je ervoor openstaat om over welzijn te praten.

Ricardo is gevestigd in Barcelona en zijn complexe, kleurrijke en caleidoscopische ontwerpen zijn geïnspireerd op folkloristische kunst en de tatoeagecultuur. Zijn kunstwerken sieren muren over de hele wereld, van Frankrijk tot Hongkong, in de vorm van gigantische muurschilderingen, en staan in diverse boeken en zelfs op tarotkaarten.

Agathe, die in het Franse Bordeaux woont, gebruikt een stilistisch minder complexe benadering. Haar warme en geestige lijntekeningen worden onder andere gebruikt door The New Yorker, The New York Times, Yoplait en het WNF.

Vandaag bespreken Ricardo en Agathe hun ontwerpen en hoe je ze kunt gebruiken om je creativiteit te stimuleren en om met anderen over geestelijke gezondheid en welzijn te praten.

Kies je ontwerp

Een kleurrijke illustratie van een vrouw met drie hartjes. Vogels met hun ogen in hun vleugels vliegen om haar hoofd.

"Het hartsymbool past perfect bij mijn oeuvre", zegt de Spaanse kunstenaar en illustrator Ricardo Cavolo, die een reeks onderling verbonden ontwerpen maakte die een chronologisch verhaal vertellen over de campagne. "Ik kreeg het idee voor een chronologisch verhaal toen ik een paar jaar geleden depressief was. Ik weet dat dit een enorm belangrijk proces is." © Ricardo Cavolo

Een illustratie van een groot, roze hart dat een kleine vrouw omhelst.

"Tegenwoordig gebeurt er van alles op een schermpje in de virtuele wereld", zegt de Franse kunstenaar Agathe Sorlet. "Het doet wonderen om deze ontwerpen te printen en zo weer in contact te komen met de realiteit en het hier en nu, en om de tekeningen in een ander daglicht te zien." © Agathe Sorlet

Ricardo en Agathe namen allebei het hart als uitgangspunt.

"Het hart staat symbool voor geestelijke gezondheid en de noodzaak om je situatie met iemand te delen, of dat nu met vrienden of met familie is", legt Ricardo uit. "Elk van mijn illustraties vertegenwoordigt een stap in dat traject. De eerste illustratie, met één persoon, gaat over de beslissing dat je met iemand wilt praten. Dit is de moeilijkste en belangrijkste stap van allemaal. De tweede illustratie staat symbool voor het gesprek dat je met iemand voert en de derde toont de ring van hulp die er voor je kan zijn van iedereen die van je houdt."

Agathe wilde dat haar ontwerpen "geruststellend en liefdevol overkomen zodat ze op een positieve manier kunnen vertellen over mentale gezondheid en eenzaamheid". Elke afbeelding vertegenwoordigt "een moment van plezier bij het delen van liefde", legt ze uit. "Ik wilde een vrouwelijk personage met een groot hart uitbeelden, want het hart staat symbool voor alle soorten liefde - liefde van je familie, van je vrienden, van je geliefden en ook liefde voor jezelf."

Breng het ontwerp tot leven

Een Canon-printer staat op een tafel waar een vel papier met hartjes uit komt. Daarnaast is de arm zichtbaar van iemand die een strijkapplicatie op een wit T-shirt strijkt.

"Door deze hartjes te dragen, hoop ik dat mensen zich gesterkt voelen om om hulp te vragen en om op te komen voor hun geestelijke gezondheid", zegt Ricardo.

Selecteer en download eerst je hartontwerp of -ontwerpen. Nu heb je alleen nog het volgende nodig:Met de gratis Canon PRINT-app kun je met Wi-Fi rechtstreeks vanaf je telefoon verbinding maken met je Canon PIXMA TS7450-printer. Het papier voor strijkapplicaties heeft A4-formaat, dus je kunt een groter motief of meerdere kleinere motieven printen, wat je maar wilt. Gebruik de Canon Easy-PhotoPrint Editor-app om eenvoudig verschillende motieven op één pagina te rangschikken.

Zodra je je ontwerp op het juiste papier hebt geprint, knip je het strak uit (overtollig papier komt in de transfer). Leg het textiel op de strijkplank en bepaal waar je het ontwerp op je T-shirt of een ander voorwerp wilt plaatsen. Haal daarna het papier van de achterzijde en leg de print op de stof. Leg het vel perkament dat in het pakket met strijkapplicaties zit helemaal op het ontwerp en strijk het op de stof. Verwijder ten slotte het perkament en dat is alles!

Lees onze gids over het gebruik van strijkapplicaties om op textiel te printen of til je creativiteit naar een hoger niveau door je print te verfraaien met borduursels.

Je kunt deze ontwerpen delen met vrienden en familie en daarbij aangeven dat je bereid bent om onderwerpen aan te snijden die je onprettig vindt of waar je bang of ongerust van wordt.

"Je kunt de hartjes bijvoorbeeld als een vlag gebruiken om te laten zien in welk deel van het proces je zit", stelt Ricardo voor. "Delen is het beste onderdeel van het project. Kunst draait om contact leggen met anderen. Dit is een geweldige manier om dat te doen."

Omhels je creatieve kant

Een illustratie van een groot hart dat een kleine, glimlachende vrouw opeet.

"De Canon PIXMA TS7450-serie komt goed van pas bij dergelijke projecten, omdat ze hierdoor echt tot leven komen," zegt Agathe. "Ik hoop dat mensen gelukkig zijn en zich geliefd voelen wanneer ze mijn illustraties zien en dat ze zich niet zo alleen voelen."

Een vrouw zit ontspannen in een stoel en leest een boek over mindfulness. Ze draagt een wit T-shirt met drie geïllustreerde hartjes.

"Ik vind het erg fijn dat mijn illustraties in het echte leven kunnen worden gebruikt", zegt Agathe. "Dat geeft het project meer warmte." © Agathe Sorlet

Je creativiteit kunnen uiten heeft veel positieve kanten, of het nu gaat om het maken van foto's of het schrijven in een dagboek. Allereerst remmen creatieve processen je af en word je gedwongen om in het hier en nu te zijn. Je doet een stap terug van alle stress van je werk en in je leven.

"Als ik aan mijn kunst werk, ben ik gelukkig. Dat komt door de manier waarop ik er energie in steek en hoeveel," aldus Ricardo, die na een burn-out door overwerk een jaar lang depressief was en dankzij therapie een betere balans heeft gevonden.

"Tekenen speelt een belangrijke rol in mijn dagelijkse welzijn en geestelijke gezondheid", vertelt Agathe. "Het helpt me om emoties te uiten die ik anders misschien had opgekropt. Ik deel de meeste tekeningen op sociale media, maar ik houd ook geïllustreerde persoonlijke dagboeken bij als een uitlaatklep voor bepaalde emoties, onzekerheden en angsten."

Niet stoppen

Een illustratie van een vrouw die wordt geknuffeld door veel kleine hartjes die haar lichaam volledig bedekken. Haar hoofd steekt er aan de bovenkant uit, met een glimlach op haar gezicht.

De hartjes in Agathe's illustraties staan voor allerlei soorten liefde, van familie, vrienden en huisdieren tot liefde voor jezelf. © Agathe Sorlet

Een afbeelding van een hartvorm met meerdere gezichten, elk met twee paar ogen, en meerdere lachende zonnetjes.

Ricardo werkt meestal digitaal, "dus het is heel bevredigend om er thuis aan te werken en het te printen, en het eindresultaat in je handen te houden", zegt hij. © Ricardo Cavolo

Je creatieve traject hoeft niet met dit project te beginnen en te eindigen. Laat je door Ricardo en Agathe inspireren om je eigen ontwerpen te ontwikkelen en te printen. Je kunt dezelfde techniek ook gebruiken om patronen te printen voor borduurwerk. Zoals Agathe zegt: "Je hoeft geen professionele illustrator te zijn om te tekenen. Iedereen kan dingen maken en het is goed voor je welzijn en geestelijke gezondheid."

Met een Canon PIXMA-printer kun je je fantasie de vrije loop laten. Ricardo: "Als je die technologie in huis hebt, kun je een idee hebben, dat uitwerken en het vervolgens printen en het eindresultaat in je handen houden."

Het voltooien van je project hoeft niet meteen het einde van het gesprek te betekenen. "Geestelijke gezondheid is niet negatief, maar draait om genezing", besluit Ricardo. "We moeten voorkomen dat dit onderwerp een taboe wordt. We moeten er juist vrijuit over kunnen praten."


Bezoek onze Pinterest-pagina voor meer creatieve tips en tricks.Geschreven door Rachel Segal Hamilton

*Strijkapplicaties voor lichte stoffen LF-101, compatibiliteit: PRO-100/PRO-100S, TS-serie (behalve TS31xx-serie/TS20x-serie), TR-serie (behalve TR45xx-serie), MG77xx-serie/MG75xx-serie/MG68xx-serie/MG67xx-serie/MG57xx-serie/MG56xx-serie/MG36xx-serie, iX68xx-serie

Strijkapplicaties voor donkere stoffen DF-101, compatibiliteit: PRO-100/PRO-100S, TS-serie (behalve TS31xx-serie/TS20x-serie), TR-serie (behalve TR45xx-serie), G-serie (behalve GM40xx-serie/GM20xx-serie), MG77xx-serie/MG75xx-serie/MG67xx-serie, iP87xx-serie/iX68xx-serie

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • Zwarte Canon PIXMA-printer met een geprinte kleurplaat en printpapier op een bureau.

  CREATIEVE MINDFULNESS

  Ontspannen aan je bureau

  Hier zijn een paar eenvoudige manieren om de dagelijkse druk te verminderen.

 • Een wit T-shirt met een geprint borduurpatroon van kamerplanten, naast een pak Canon-strijkapplicaties.

  CREATIEF PRINTEN

  Borduurpatronen printen

  Met geprinte borduurpatronen maak je eenvoudig mooie kleding of wanddecoraties.

 • Een persoon schrijft in een scrapbook, de pagina's gevuld met foto's en stickers.

  CREATIEF PRINTEN

  Laat zien wie je bent met creatieve journals

  Journaling kan een manier zijn om je creativiteit te uiten en je geestelijke gezondheid een boost te geven.

 • Een hangende wanddecoratie van tropische-bladvormen, geknipt uit kleurrijk papier in roze en groene tinten en met tropische prints.

  CREATIEF PRINTEN

  Eenvoudige biofiele decoraties

  Combineer natuur en ontwerp om rustgevende ruimtes bij je thuis te creëren.