autumnal cityscape

Steden fotograferen: 10 tips voor het maken van herfstfoto's

Herfstkleuren zorgen voor prachtige foto's, zelfs wanneer je foto's in een stedelijke omgeving maakt en niet in de natuur. De lichtjes van de stad, de architectuur en mensen voegen een extra dimensie toe aan de vallende bladeren. Hier volgen 10 tips hoe je de oranje, rode en gouden kleuren van het seizoen het beste vastlegt tegen het grijze beton van je favoriete stad. Welke camera je ook gebruikt, Canon hoopt dat je inspiratie hebt opgedaan om eropuit te gaan om mooie beelden van dit jaargetijde vast te leggen.


Leg contrasterende kleuren vast

Contrasterende kleuren in hetzelfde beeld maken extra indruk. Probeer dus een aantal verschillende tinten in hetzelfde beeld te vangen. Bezoek een park in het midden van de stad of ga naar een straat met veel bomen in een buitenwijk om een foto van de caleidoscopische rode en gele bladeren aan de bomen te maken met als achtergrond stenen gebouwen en een strakblauwe lucht. Vergeet je bij alle herfstpracht echter niet te focussen op het onderwerp en de compositie van je foto. Probeer samen met de herfstkleuren architectuur, mensen of stadsdetails zo vast te leggen dat er een verhaal wordt verteld dat de kijker weet te boeien.


Leg verschillende sferen van de herfst vast

In de herfst verandert het weer voortdurend. Je kunt dus op één middag stadsfoto's in verschillende sferen maken. De lucht kan het ene moment helder en scherp zijn en kort daarna betrekken en stormachtig worden. Gebruik deze wisselende omstandigheden om diverse gevarieerde opnamen te maken. Probeer de schaduw van bomen en gebouwen op heldere, winderige dagen vast te leggen of zoek een brug en maak foto's van de donker wordende herfstluchten boven een rivier. Gebruik eventueel een statief en een lange sluitertijd (als dat mogelijk is met je camera) om onscherpte te voorkomen en de sfeer van herfst beter vast te leggen.


Profiteer optimaal van het herfstlicht

Een van de beste momenten om een skyline in herfstkleuren vast te leggen, is tijdens het 'magische' of gouden uur. Dit zijn het eerste halve uur na zonsopkomst in de ochtend en het laatste half uur na zonsondergang aan het eind van de dag. Zorg dus voor een goede planning. Op deze tijden van de dag maakt het herfstlicht de structuren en vormen nog mooier. Het is een ideaal moment om van dichtbij foto's te maken van gevallen bladeren die in het zonlicht op het trottoir liggen. Het schemerige licht in de vroege ochtend biedt goede mogelijkheden voor dramatische beelden, zoals lege straten in een stad.

Mist boven een rivier (bijvoorbeeld de Thames of de Seine) kan sprookjesachtig lijken, maar het is ook moeilijk vast te leggen. Als je met je camera de belichting kunt instellen, kun je gebruikmaken van een statief en een lange belichtingstijd omdat je camera bij mistige dagen minder licht krijgt.


Leg details van de herfst vast

Eetkraampjes, een tapijt van herfstbladeren op het trottoir, Halloween-versieringen en vuurwerk - allemaal prachtige kansen om de herfst in een stad te verbeelden. Als je met je camera kunt inzoomen, kun je het beeld met de kleinste details vullen, zoals het oranje gezicht van een gesneden pompoen, de levendige kleuren van herfstbladeren of het seizoensfruit op de markt. Neem bijvoorbeeld één groot blad als voorgrond, terwijl je op de achtergrond een stukje drukke straat laat zien.

Macrofotografie is een uitstekende manier om de kleuren en structuren van de herfst te tonen, terwijl je tegelijk unieke gezichtspunten gebruikt. Experimenteer met de macromodus (modus voor close-ups) op je camera en zoek details zoals regendruppels op bladeren of de nerven van bladeren die op het trottoir liggen.


Gebruik filters

Wanneer je de seizoensovergang in je stad vastlegt, kun je de look van je foto's met filters veranderen. Als je een spiegelreflexcamera gebruikt, kun je met een polarisatiefilter op je lens de kleuren verbeteren, blauwe luchten intenser maken en de look van je foto's dramatisch veranderen. Dit effect kan niet gemakkelijk worden geëvenaard door apps of software. Als je foto's maakt met een compactcamera, kun je experimenteren met diverse creatieve filters of scène-instellingen gebruiken. Hiermee kun je de schittering van het zonlicht verzachten en het contrast of de kleuren van je foto's verbeteren.


Kijk omhoog of omlaag

Het is leuk en uitdagend om een stad te fotograferen in de herfst. Een goede tip is om eens omhoog te kijken en te zien wat er boven je gebeurt. Als je vanuit deze hoek foto's maakt, kan de kijker vanuit een ander perspectief van de herfstkleuren van de stad genieten. Door de lucht te fotograferen door de (bijna) kale takken van bomen, breng je de sfeer van de herfst goed over. De kijker zal de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur tegen het contrast van hoge objecten en gebouwen van de skyline ervaren. Kijk, nadat je omhoog hebt gekeken, ook eens omlaag. Fotografeer je eigen schoenen op de half verdorde bladeren of draai de camera om en gebruik de zelfontspanner om vanaf beneden een herfstportret van jezelf te maken.


Maak een herfstwandeling in de stad

Als je geen inspiratie meer hebt, kan een eenvoudige stadswandeling op een mooie herfstdag wonderen doen. Je zult zien dat er zich allerlei mogelijkheden voor mooie foto's voordoen. Zoek een rustige plek zonder voorbijgangers en verkeer waar je van de feërieke sfeer van een stad in herfstkleuren kunt genieten. Is er een bepaalde plaats die je in het voorjaar of de zomer hebt bezocht? Keer naar deze plaats terug om vast te leggen hoe het er in elk seizoen anders uitziet. Een van de beste tijden om door je eigen stad te dwalen is het einde van de middag. Tussen 3 en 5 uur 's middags zie je vaak mooie luchten doordat de zon laag staat. Ga naar de rivier of het stadsplein en ga op zoek naar herfstachtige stadsbeelden met dramatische schaduwen en silhouetten. Let op patronen en lege ruimtes waardoor de herfstkleuren het beeld kunnen vullen. En bedenk hoe je een reeks foto's kunt maken met vormen of lijnen die de beelden verbinden.


Maak foto's van bomen, rivieren en bladeren

In de herfst kan een hele gewone boom, die je in een ander seizoen nauwelijks zou opmerken, een prachtige foto opleveren. Een boom die telkens anders gekleurd is, heeft iets speciaals. Het is misschien een leuk idee dezelfde boom een paar dagen lang te fotograferen zodat te zien is hoe de kleuren veranderen. Print de foto's daarna en maak er een fotocollage over de herfst van. De weerspiegeling van de herfstkleuren van de stad in een rivier of meer kan ook adembenemend zijn.


Maak 's avonds foto's

De straten veranderen in de herfst heel snel als de schemer intreedt en de lichten aan gaan. Wat in daglicht een nietszeggend beeld kan zijn, kan er prachtig uitzien wanneer de zon ondergaat. Probeer eens foto's te maken op het moment dat het schemerig is met nog wat laatste licht in de lucht, terwijl ook de eerste stadslichten al aan zijn. Gebruik een statief of iets anders stevigs om de camera stabiel te houden en experimenteer met lange belichtingstijden. Probeer lichtsporen van voorbijrijdende auto's of bomen met feestverlichting tegen de skyline met sterrenhemel vast te leggen. Het herfstlicht is uniek. Profiteer er dus optimaal van voordat de winter intreedt en de dagen nog korter worden.


Leg je camera even weg

Laat de prachtige herfstkleuren ook eens op je inwerken door je camera even te vergeten. Geniet van de magie en schoonheid van de herfst. Maar laat je kans niet voorbijgaan! De herfst duurt meerdere weken, maar de tijd dat de kleuren op hun mooist zijn en er zich overal goede fotomomenten voordoen duurt veel korter. Dus pak je kans! In de laatste week van oktober en de eerste van november zie je meestal de mooiste kleuren. Houd de veranderingen in een park in de buurt in de gaten en ga na wat de weersvoorspelling is voordat je er met je camera op uitgaat.