TECHNIEKEN VOOR NACHTFOTOGRAFIE

Hoe fotografeer je de supermaan: 8 tips voor prachtige foto's van de maan

Gebruik deze geweldige technieken om foto's van de maan en een van de mooiste nachtelijke fenomenen te maken.
Een close-up van een volle maan boven een enkele boom in een veld.

De maan is nog altijd een favoriet onderwerp voor fotografen over de hele wereld, en dan vooral tijdens die zeldzame momenten dat er een supermaan of een bloedmaan is. Het is echter een uitdaging om haar schoonheid volledig vast te leggen. Het kan lastig zijn om een helder onderwerp op grote afstand vast te leggen bij weinig licht. Maar met de juiste kit en belichtingsinstellingen maak je prachtige, gedetailleerde foto's van de maan en atmosferische maanschappen. Hier laten we je zien hoe.

1. Tips voor het fotograferen van de maan - houd de kalender in de gaten

De maan tijdens een heldere nacht met takken van een boom op de voorgrond.

De beweging van de maan is perfect te voorspellen, maar het weer is dat niet. Een heldere nacht is perfect om foto's van de maan te maken, dus controleer de weersverwachting voordat je op pad gaat. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-lens, ingesteld op 400mm, 30 sec, f/11 en ISO 100.

Een volle maan hoog boven een rij bomen.

Tussen 2021 en 2025 zijn er vier supermanen per jaar, er zijn dus genoeg mogelijkheden om deze prachtige gebeurtenis vast te leggen. In mei 2021 en 2022, november 2022, maart en september 2025 en maart 2026 is er een bloedmaan. Mogelijk moet je reizen om deze te kunnen zien. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-lens en een Extender RF 1.4x, ingesteld op 700 mm, 2 sec, f/10 en ISO 1000.

Op bepaalde momenten tijdens de 27.322-daagse baan van de maan, is deze dichter bij de aarde. Als er op dit moment ook een volle maan is - het moment waarop de zon, de maan en de aarde allemaal in een lijn staan - zien we een grotere volle maan of supermaan. Een bloedmaan is nog zeldzamer. Dat gebeurt als een normale supermaan tegelijkertijd met een volledige maansverduistering plaatsvindt. Dit betekent dat de aarde het directe zonlicht tegenhoudt. Het weerkaatste licht van de dampkring zorgt er vervolgens voor dat de maan een lichte, rode tint krijgt.

2. Denk vooruit

Een EOS RP op een statief met een telelens, klaar om een foto te maken van de maan boven de bomen rondom een meer.

Of je nu graag een foto van een heldere volle maan hoog in de lucht wilt maken, of de halve maan wilt vastleggen, je kunt je fotodagen plannen aan de hand van de maancyclus zodat je precies de foto krijgt die je wilt.

De maan, door de bomen heen gefotografeerd. Het gereflecteerde licht verlicht een meer op de voorgrond.

Vooruit denken betekent dat je je compositie ook van tevoren bepaalt, of je de maan nu hoog boven een kasteel of gereflecteerd in een meer wilt vastleggen. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-lens, ingesteld op 300mm, 1/40 sec, f/6.3 en ISO 500.

Foto's maken van de maan is niet alleen een leuke test voor je camera-vaardigheden, maar het is ook een interessante manier om de rotaties van de aarde en de maan te leren kennen. We weten precies waar de maan opkomt, hoe ze door de lucht beweegt, en waar ze weer ondergaat, voor elke nacht in de komende jaren. Er zijn een aantal handige apps voor mobiele telefoons waarmee je je hoeken precies kunt plannen, en je kunt de fases van de maan online volgen. Een volle maan komt direct tegenover de ondergaande zon op.

3. Instellingen voor maanfotografie

Iemand past het variangle scherm van een Canon EOS RP aan tijdens het fotograferen van de maan.

Opnamen maken van zo'n helder onderwerp in het donker kan voor problemen met het licht zorgen. Probeer de belichting daarom handmatig in te stellen.

Het scherm van een Canon EOS RP toont de peaking instellingen.

Als je niet goed kunt scherpstellen op de maan, kun je proberen handmatig scherp te stellen. Gebruik Live View en schakel Focus Peaking in om ervoor te zorgen dat alle details scherp zijn.

Automatische belichting werkt niet altijd goed als je de maan fotografeert, dus je kunt de belichting beter handmatig instellen. De intensiteit van het zonlicht op de maan blijft hetzelfde, dus er is een simpele regel voor belichting - de 'looney 11'. Stel het diafragma in op f/11 en zet de sluitertijd op het tegenovergestelde van de ISO. Bij ISO 100 gebruiken we dus 1/100 sec, bij ISO 200 wordt het 1/200 sec, etc. Je kunt hier echter mee spelen - je kunt de sluitertijd en het diafragma veranderen tot de foto er goed uitziet.

4. Welke lens voor het fotograferen van de maan?

Een fotograaf past zijn EOS RP-camera met een RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-lens aan op een statief.

Een zoomlens zoals de Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM maakt het mogelijk om zowel bredere maanlandschappen als gedetailleerde close-ups vast te leggen.

Een maanlandschap boven de snelweg met lichtsporen van het verkeer, vastgelegd met een lange sluitertijd.

Elementen op de voorgrond kunnen ook een manier zijn om een andere lichtbron vast te leggen, zoals in deze foto met lichtsporen van het verkeer, die is gemaakt met een lange sluitertijd. Op deze manier kun je goed contrast aan je foto's toevoegen. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-lens, ingesteld op 100mm, 8 sec, f/10 en ISO 250.

Een lange lens is belangrijk voor close-ups van de maan, maar je hebt geen snelle, dure lens nodig. De maan is namelijk zo helder dat je niet het grootste diafragma van de beste lange lenzen hoeft te kiezen. Zelfs een standaardzoom zoals de Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM werkt goed. Je kunt misschien niet het hele frame vullen, maar het overbodige kun je er later ook altijd bijsnijden. Dit is waar camera's met een hoge resolutie zoals de 26.2 Megapixel Canon EOS RP laten zien hoe goed ze zijn.

5. Vergroot je zoombereik

Een fotograaf stelt zijn Canon RF 800mm F11 IS STM-lens in op een EOS RP-camera op een statief.

Dankzij unieke lenzen zoals de Canon RF 800mm F11 IS STM hoef je niet veel geld uit te geven om gedetailleerde foto's van de maan te maken.

Een close-up van een bijna volle maan op een heldere nacht.

Hier hebben we de Canon RF 800mm F11 IS STM-lens met een 2x teleconverter gecombineerd voor een ongelooflijk bereik van 1600mm voor foto's van de maan met rijke details. Gefotografeerd met een EOS RP en een Canon RF 800mm F11 IS STM-lens en een Extender RF 2x, ingesteld op 1600mm, 1/50 sec, f/22 en ISO 100.

6. Plan je moment

Een heldere, gele volle maan schijnt tussen de bomen door.

Als je objecten tegen de maan wilt vastleggen met een lange lens, moet je minstens op een halve kilometer afstand van het object staan om de verhouding goed te krijgen. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 100-500mm F4.5.-7,1 L IS USM-lens, ingesteld op 500mm, 0,5 sec, f/8 en ISO 100.

Een vliegtuig afgetekend voor de volle maan.

Als je het moment waarop je de foto maakt goed plant, kun je prachtige opnames maken, zoals deze foto van een vliegtuig voor de maan. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 800mm F11 IS STM-lens, ingesteld op 1/1000 sec, f/11 en ISO 1600. © Tibor Szövetes

Een supermaan is het meest indrukwekkend als deze net verschijnt. Het licht moet zijdelings door de dampkring naar je toe reizen, waardoor de maan een warme gloed krijgt. Dit is ook het moment waarop de maan het grootst lijkt, hoewel dit een illusie is. Ze blijft de hele nacht dit formaat, maar de ronding van de dampkring werkt als een soort vergrootglas.

7. Fotografeer de maan met een voorgrond

Een Canon EOS RP-camera op een statief om de maan boven een meer vast te leggen. Een oude duikplank stijgt hoog boven het water uit.

Door details aan de voorgrond van je foto's van de maan toe te voegen, kun je de maan kadreren voor een interessantere foto.

De reflectie van de maan in een meer. Een oude duikplank stijgt hoog boven het water uit.

Door een statief te gebruiken en je sluitertijd tot een seconde of meer te vertragen, kun je maanlandschappen en etherische landschappen vastleggen die eruitzien alsof ze overdag zijn gemaakt. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-lens, ingesteld op 46mm, 2.5 sec, f/5.6 en ISO 800.

We kunnen creatieve foto's van de maan maken door opvallende details in de lucht op te nemen. Je moet klaar staan en snel reageren - na een paar minuten staat de maan al hoger aan de hemel.

8. Ga niet voor een volle maan

Een close-up van de maan met details van haar oppervlak.

Een wassende of afnemende maan (als de maan ongeveer voor driekwart vol is) is een geweldig moment om details op het oppervlak vast te leggen. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 800mm F11 IS STM-lens en een Extender RF 2x, ingesteld op 1600mm, 1/50 sec, f/22 en ISO 100.

Een volle maan is adembenemend, maar het is misschien niet het beste moment om hier foto's van te maken als je details zoals kraters wilt vastleggen. Net als de manier waarop de uitklapbare flitser van een camera een gezicht verlicht, zorgt het licht van de volle maan ervoor dat veel schaduwen niet te zien zijn. Op andere tijden in de maand komt het licht meer van de zijkant, waardoor je de lichte delen en schaduwen kunt zien die nodig zijn om details van het maanlandschap vast te leggen.

Til je foto's van de maan naar een hoger niveau met nog meer tips en inspiratie van professioneel fotograaf Andrew Fusek Peters*.

*Alleen beschikbaar in geselecteerde talen.


Geschreven door Phil Hall

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen