2 men playing basketball with sunlight behind them

Je actiefotografie naar een hoger plan tillen

De juiste modus instellen

De beste standen zijn AE met sluitertijdvoorkeuze (Tv) of Sport, als die beschikbaar zijn op je camera. Met de eerste kun je de sluitertijd kiezen; de tweede kiest die automatisch voor je.

Tip: als een onderwerp met grote snelheid op je af komt, kun je het moeilijk volgen. Stel vooraf scherp op de plek waar de actie vermoedelijk zal plaatsvinden en houd de sluiter half ingedrukt. Op het moment suprême hoef je dan de sluiter maar iets in te drukken.

Sportmodus

Dynamische sporten zijn gemakkelijker vast te leggen met de sportmodus. Je kunt dan de sluiter ingedrukt houden en snelle reeksen opnamen maken. Met trackingfocus schakelt de camera dynamisch naar het beste AF-punt om de actie te volgen, waarbij elk beeld scherp blijft.

Opslag en accu

Gebruik een geheugenkaart met hoge snelheid voor lange reeksen continue opnamen. Standaardgeheugenkaarten raken te snel vol, omdat de buffer wordt gebruikt voor tijdelijke opslag. De modus Continue opname gebruikt ook accuvermogen. Zorg dus dat die niet leeg raakt. Als je geen reserve-accu hebt, schakel je de camera uit als je hem niet gebruikt of activeer je Automatisch uitschakelen.

Je onderwerpen volgen

Ga na of je camera beschikt over SERVO AF. Als die actief is, zal de camera bewegende onderwerpen voortdurend volgen en scherp houden. Begin met tracking net voordat het onderwerp op de ideale plek komt.


Inzoomen

Ben je te ver weg en wil je je onderwerp groter maken? Zoom handmatig in. Gebruik digitale zoom alleen in laatste instantie. Je opname wordt er korreliger van. Op grote locaties zoals stadions en arena's verlicht je met de flitser alleen de twee, drie rijen voor je. Schakel hem dus uit.

Je focus versmallen

In sportbeelden zie je vaak kleurrijke, contrasterende objecten op de voor- en achtergrond. Om het onderwerp scherp te houden tussen die drukke scènes selecteer je een kleinere zone AF-punten. Het is niet gemakkelijk om te zorgen dat deze op het onderwerp blijven, maar het resultaat is de moeite waard.

Tip: ga na of je camera beschikt over AI SERVO AF. Wanneer AI SERVO AF actief is, zal de camera bewegende onderwerpen voortdurend volgen en scherp houden. Het is aan te raden om al vroeg het onderwerp te kiezen en te volgen voordat het de ideale plek bereikt.


Dankzij de optische zoeker kun je beide ogen op de wedstrijd gericht houden

Gebruik de optische zoeker om je onderwerp te volgen. Houd één oog open, zodat je de actie niet mist.

Tip: oefen het open houden van beide ogen, waarbij het ene oog door de zoeker kijkt, en het andere naar de hele scène. Dan is de kans kleiner dat je een belangrijk moment mist.

Timing is alles

De beste opnamen zijn precies op het juiste moment gemaakt. Als je in het ritme van een tenniswedstrijd komt, zie je dat de spelers even vertragen als ze serveren. Dat is ideaal, want de bal staat dan stil.


Tip: gebruik de scherpstelling om het beeld te richten op de eindstreep. Houd de sluiter half ingedrukt. Als de rivalen dan hun spectaculaire laatste explosie geven, hoef je de sluiter maar een beetje in te drukken.

Sluitertijd aanpassen

Zet je programmakeuzewiel op AE met sluitertijdvoorkeuze AE (Tv) en selecteer de juiste sluitertijd. Voor auto's in een race die op je af komen, heb je bijvoorbeeld 1/1000 sec. of meer nodig. Voor kinderen die voetballen in de tuin is 1/500 sec. genoeg. De camera selecteert dan automatisch het juiste diafragma. Bij sluitertijdvoorkeuze moet je weten welke actie je gaat vastleggen. Bij hoge snelheden gebruik je de Auto ISO-instelling. Dan kun je je onderwerp zelfs bij zwak licht vastleggen.

Tip: mensen scherp in beeld wanneer ze op je af komen: leg de actie vast met een snellere sluitertijd. Dit is ideaal vanaf de zijlijn als een voetbaltackle met hoge snelheid nadert.

Oefenen met panning

Panning is met de lens een onderwerp volgen dat zich parallel aan jou verplaatst. Vaak wordt panning gecombineerd met een langere sluitertijd. Het onderwerp is dan scherp, de voor- en achtergrond die niet bewegen, zijn onscherp. Om te oefenen gebruik je de optische zoeker en draai je vanuit je heupen om de beweging soepel te houden. Als je lens is voorzien van een Image Stabilizer (IS), kijk je op de zijkant van de lens of er een IS-modusschakelaar zit. Zo ja, stel deze dan in op IS-modus 2.

Minder opvallende helden

Prachtige sportopnamen gaan niet alleen over kampioenen. Details zijn belangrijk – de matchbal, de scheidsrechter, de emotie van een fan in het publiek. Daarmee breng je het evenement rijker en dieper in beeld. In zulke gevallen komt het op je standaard- of automatische instellingen aan.

Sportsuccessen kunnen prachtige films opleveren. Enkele tips om er ook een goed verhaal van te maken.

Kies vertelelementen om je verhaal op te bouwen, te beginnen bij de locatie en het publiek (concentreer je op interessante details). Bij het filmen van een wedloop leg je de start en finish vast, ook de warming-up en de vrolijkheid na de race. Registreer belangrijke deelnemers op verschillende plekken van de baan. Maak ook opnamen van scoreboards, rondetijden, bel voor de laatste ronde enzovoort – dat zijn prima overgangen tussen actie-opnamen bij de montage.

Tip: varieer je opnamen – breed, medium, smal. Niet zoomen tijdens het filmen: breng eerst het onderwerp in beeld en druk dan op de opnameknop. Een flink aantal korte clips is meestal beter dan één lange clip.

Presenteer opnamen zo goed mogelijk

De beste sportbeelden zijn spannend en indrukwekkend, net als de sport zelf. Op hoogwaardig glanspapier zoals Pro Platinum komen ze het best tot hun recht.

Als je vanuit verschillende hoeken foto's maakt van een arena, kun je met een bewerkingsprogramma later een spectaculair samengesteld beeld van de hele scène maken.