Stef Michalak crouching on a path with a Canon EOS M50 to film his son's first ride on a balance bike.

VIDEOTECHNIEKEN

Momenten om te koesteren: je gezin filmen

Stef en Hannah Michalak omschrijven zichzelf als 'een gezin uit Bath dat video's maakt'. Het stel geeft een intiem kijkje in hun gezinsleven en hun beleving van het ouderschap in een reeks filmische video's die duidelijk een snaar hebben geraakt, want sinds ze in 2012 op YouTube zijn begonnen, hebben de wekelijkse vlogs van de Michalaks al 276.000 abonnees opgeleverd en zijn ze meer dan 43 miljoen keer bekeken.

Hoewel de video's een authentieke, spontane indruk van hun leven geven, zijn ze het resultaat van zorgvuldige planning, shoots en editing - een proces dat Stef al doende door jaren van oefening heeft geperfectioneerd.

Voor Stef en Hannah is het harde werk de moeite meer dan waard. Niet alleen omdat ze succes hebben als YouTubers, maar juist ook doordat ze hierdoor een bibliotheek hebben met prachtige video's waar ze jaren later nog plezier van zullen hebben. Zoals Stef het zegt: "Het is echt de moeite waard om er wat energie in te steken, omdat die video's zo waardevol zijn voor je gezin. Je zult 20 jaar later echt niet denken: ik heb er spijt van dat we toen al die opnamen en die prachtige video hebben gemaakt. En de reden dat we onze herinneringen vastleggen op video in plaats van foto's is dat niets een moment zo goed kan terugbrengen als video."

De Michalaks begonnen met een eenvoudige compactcamera. En hoewel ze sindsdien professionele camera's aan hun uitrusting hebben toegevoegd, is de vlogcamera waar ze het eerst naar grijpen om de kleine momenten in het leven vast te leggen de Canon EOS M50, een geweldige systeemcamera met 24,1 Megapixel foto's en 4K Ultra High Definition-videotechnologie in een compacte body.

"Je hebt een camera zoals de Canon EOS M50 nodig als je kleine werkpaard. De M50 is zo simpel om te gebruiken: je zet de camera aan, je schakelt de filmmodus in, misschien neem je nog een paar seconden de tijd om wat in te stellen in de menu's, en dat is alles, je bent klaar om aan de gang te gaan," vertelt Stef.

Ontdek hoe Stef de camera gebruikt terwijl hij een video maakt over zijn jongste zoon die leert fietsen, en tips geeft voor het zetten van je eerste stappen op het gebied van video.

1. Zoek een interessant perspectief

Stef Michalak holding a Canon EOS M50 camera at floor level to film his son's first ride on a balance bike.
Experimenteren met verschillende hoeken is een geweldige manier om je video's gevarieerd te maken. Stef raadt aan de camera te verplaatsen om de compositie te verbeteren, waardoor de uiteindelijke video veel interessanter wordt.

Ook als je je meer op je gemak voelt met fotograferen dan met video's maken, hoef je niet bang te zijn om eens over te stappen. Alle compositievaardigheden die je bij het fotograferen gebruikt, heb je ook nodig bij het maken van video-opnamen. "Ik denk dat het belangrijk is om een shot te benaderen alsof het een foto zou kunnen zijn," zegt Stef. "In feite kijk je door een klein venster en zie je een zeer groot beeld. Het draait allemaal om waar je dat venster positioneert om het uitzicht perfect vast te leggen. Soms is het een geval van een stap naar links of rechts zetten of de camera omlaag of omhoog houden om de compositie te verbeteren en de kijker naar het onderwerp te trekken."

"Mensen houden de camera vaak op ooghoogte, maar het is belangrijk om verschillende hoeken te proberen," voegt hij eraan toe. "Als je bijvoorbeeld kinderen filmt, is het belangrijk dat je de camera omlaag brengt, naar hun niveau. Het grootste deel van de tijd zit ik gehurkt of lig ik op de grond. Het handige aan de Canon EOS M50 is dat deze een variangle-touchscreen heeft, zodat je de camera laag kunt houden en het scherm omhoog kunt kantelen om te zien wat je opneemt. Ik zou ook adviseren om de rasterlijnen te activeren om je opname te helpen kadreren."

De Canon Camera Connect-app, waarmee je je camera met je iOS- of Android-apparaat verbindt, is ook handig voor filmen vanuit ongebruikelijke hoeken, omdat je hiermee tijdens het filmen de scherpstelling kunt aanpassen zonder de camera aan te raken.

Gerelateerde artikelen
Vlogger Matt Adlard sat at a kitchen table filming a video on the EOS M50 Mark II.

VLOGGEN

De beste Canon-camera's om mee te vloggen

Met deze geweldige vlogcamera's van Canon breng je je vlog gemakkelijk tot leven, met veel controle en verbluffende videokwaliteit.

Print family life story

CREATIEF PRINTEN

Print het levensverhaal van je familie

Print en knutsel met foto's van dierbare familiemomenten.

Geoff shooting the video from top with EOS 80D.

VIDEOTECHNIEKEN

Leer hoe je je eerste korte video maakt

Heb je een interessant verhaal te vertellen? Leg het dan vast in een korte video. Leer hoe je dit doet met een paar tips.

2. Stabiele beelden

Stef Michalak helping his son hold onto the handles of his balance bike. Stef's EOS M50 is resting on the arm of a bench.
Niemand wil wazige beelden en er zijn verschillende manieren om bewegingsonscherpte tegen te gaan, zoals de camera op een stabiele ondergrond plaatsen, investeren in een statief of het gebruik van een lens met IS.

Om trillende beelden te voorkomen en ervoor te zorgen dat je video's er professioneel uitzien, is het belangrijk dat je de camera en de lens op dezelfde manier ondersteunt als bij het fotograferen. "Zorg dat je de camera met beide handen vasthoudt en je ellebogen tegen je lichaam klemt," zegt Stef. "En investeer zeker in een statief. Die hoeft niet groot en zwaar te zijn als je een lichtgewicht camera gebruikt, zoals de Canon EOS M50.

"Kijk rond naar alles wat je als ondersteuning kunt gebruiken; je kunt de camera bijvoorbeeld aan een deur bevestigen en deze langzaam openen voor een vloeiende beweging. In het verleden heb ik de camera zelfs op een langzaam draaiende eierwekker gezet en het beeldmateriaal naderhand versneld."

Een Canon IS-lens (Image Stabilizer) zoals de Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM maakt het veel eenvoudiger om stabiele opnamen te maken. Maar het is ook mogelijk om camerabewegingen digitaal te corrigeren, zelfs als je een lens zonder IS gebruikt.

3. Stel scherp op gezichten

A portrait of Stef Michalak's youngest son Rufus.
De Canon EOS M50 heeft een Face + Tracking AF-modus, wat betekent dat het eenvoudiger is dan ooit om bewegende onderwerpen scherp in beeld te houden - ideaal voor het filmen van je gezinsactiviteiten.

Stef raadt aan om de Face + Tracking AF-modus van de Canon EOS M50 te gebruiken om bewegende onderwerpen automatisch scherp in beeld te houden. "Al mijn Canon-camera's zijn hier standaard op ingesteld. Het is een geweldige modus om de actie te volgen, vooral bij actieve kinderen. Het is heel betrouwbaar en betekent in ieder geval één zorg minder tijdens de opnamen."

Veel Canon-camera's beschikken over Dual Pixel CMOS AF, een technologie waarbij de pixels op de camerasensor ook dienstdoen als speciale AF-punten voor nog snellere en nauwkeurigere tracking. Op de Canon EOS M50 wordt deze functie actief wanneer je opnamen maakt in Full HD, een goede resolutie voor wanneer je snel wilt editen of wanneer je minder opslagruimte hebt. Dual Pixel CMOS AF biedt tot 143 AF-punten (afhankelijk van de gebruikte lens) voor tracking van gezichten en objecten. Handmatig selecteerbare scherpstelling in het hele beeld betekent dat je bij het maken van actieshots met je vinger over het touchscreen kunt vegen om het AF-punt te verplaatsen of een professioneel pull-focuseffect te creëren.

4. Gebruik een hogere framerate voor actie

Stef Michalak's eldest son, Grayson, riding a scooter over a bridge in a park.
Stef maakt meestal opnamen met de hoogst mogelijke framerate, zodat hij meer details kan vastleggen en slowmotionvideo's kan maken.

Voordat je begint met filmen, moet je een framerate selecteren voor het video-opnameformaat. Dit is het aantal beelden dat per seconde wordt opgenomen. Met een hogere framerate kun je in actieshots meer details vastleggen en kun je bovendien een slowmotionvideo maken wanneer je de clip op normale snelheid afspeelt.

"Negentig procent van de tijd maak ik opnamen met de hoogst mogelijke framerate, omdat dat me de flexibiliteit geeft om opnamen later te vertragen," aldus Stef. "Dus als die optie beschikbaar is, kies ik 50 frames per seconde (fps) in plaats van 25. Ik zou de video echter nooit met die hogere framerate online delen, omdat dat er hyperrealistisch uitziet. In plaats daarvan converteer ik de video naar 25 fps voordat ik deze upload, want dat oogt meer filmisch. De zeldzame momenten dat ik met 25 fps film, is bijvoorbeeld wanneer mensen praten en ik zeker weet dat ik de beelden niet hoef te vertragen."

Bij filmen met een lagere videoresolutie heb je meer keuze in framerates, dus het kan de moeite waard zijn om clips op te nemen in Full HD in plaats van in 4K als je vloeiende slowmotionclips wilt maken.

5. Helderder geluid opnemen

The Canon EOS M50 with the Canon DM-E100 mic attached, positioned on the arm of a bench behind Stef Michalak and his son.
Bij het maken van video's is de geluidskwaliteit van cruciaal belang. Stef raadt aan het eenvoudig te houden en het opnameniveau in te stellen op Auto en misschien een kleine stereomicrofoon te gebruiken.

De kwaliteit van het geluid is net zo belangrijk als het beeld, maar Stef adviseert om alles zo eenvoudig mogelijk te houden. "Ik raad aan om het opnameniveau op Auto te laten staan, zodat je je kunt concentreren op het vastleggen van het moment."

Een Canon STM-lens, zoals de Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, maakt gebruik van de vrijwel geluidloze stappenmotortechnologie voor autofocus en is daarmee een uitstekende keuze wanneer je audio opneemt met de camera. Je kunt de geluidskwaliteit nog verder verbeteren door een externe microfoon te gebruiken. Deze bevestig je aan de flitsschoen van de camera. "Zelfs een kleine stereomicrofoon, zoals de Canon DM-E100, kan een groot verschil maken," zegt Stef.

Als met een telelens filmt, raadt Stef aan om de audio op te nemen met je telefoon. "Als je op afstand wilt filmen, zet je de telefoon in de geluidsopnamemodus en plaats je deze in de buurt. Klap drie keer voor de camera, want daarmee wordt het gemakkelijker om geluid en beeld in de software te synchroniseren."

6. Vertel een objectief verhaal

Stef Michalak filming his young son as he makes a peace sign at the camera.
Je kunt niet elk moment vastleggen, dus stel jezelf een tijdslimiet. Kies bij het editen je favoriete bits en laat de rest eruit, zodat je een video krijgt waar je trots op kunt zijn.

Je kunt heel gemakkelijk te veel filmen wanneer je gezinssituaties vastlegt, maar Stef raadt aan om objectief te blijven en jezelf een doel te stellen. "Er zijn zo veel prachtige shots te maken, maar ze moeten wel bijdragen aan het verhaal in plaats van alleen maar een mooi shot te zijn. Als je voor het eerst gaat filmen, kun je de neiging hebben om zo veel mogelijk op te nemen, maar dat houd je echt niet vol. Zorg dat je een mooi ritme vindt met de camera en probeer niet elke nuance van de dag vast te leggen.

"Als je bij het editen uren aan beeldmateriaal hebt, stel jezelf dan een tijdslimiet van slechts enkele minuten voor de uiteindelijke video, anders eindig je met een montage van 45 minuten. Blijf clips knippen totdat alleen de beste gedeelten over zijn."

Geschreven door Marcus Hawkins

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken