Inside a blue-green ice cave.

OUTDOOR

5 Tips & Tricks voor fotograferen onder koude omstandigheden

Sneeuw en ijs leveren spectaculaire winterscènes op. De meeste camera’s zijn echter niet gemaakt voor gebruik bij temperaturen onder 0 °C of 32 °F. Wees dus voorzichtig als je buiten foto’s maakt bij temperaturen onder nul.

Fotograferen in klimaten met sneeuw en ijs is vaak moeilijk en kan je apparatuur beschadigen. Daarom zijn hier Canon's praktische Tips & Tricks om je door de koude maanden heen te helpen

1. Gebruik een statief

Het is lastig om een stabiele foto te maken als je handen trillen van de kou. Met een licht en draagbaar statief kun je je camera stabiliseren, zodat je vol vertrouwen kunt fotograferen. Let wel op dat je het statief niet met blote handen aanraakt bij temperaturen onder nul. Je zou je huid kunnen 'verbranden'.

Canon Ambassador en wintersportfotograaf Richard Walch raadt fervente winterfotografen aan te investeren in speciale klimhandschoenen. Met deze slimme handschoenen kun je je vingertoppen ontbloten om een foto te maken en bescherm je je handen tussen de opnamen.

2. Neem extra accu's mee

Door de kou zijn je accu's sneller leeg dan normaal. Houd je camera en accu's dus in je tas, waar ze langer warm blijven. Vergeet ook niet twee keer zoveel accu's als normaal mee te nemen, zodat je die prachtige foto's kunt blijven maken.

Gerelateerde artikelen
A snowboarder in red trousers walks through the snow, carrying his board, with his back to the photographer.

OUTDOOR

Tips & tricks voor wintersportfoto's

Professioneel sportfotograaf Richard Walch deelt zijn expertise met tips voor betere wintersportfoto's, van camerakeuze tot de beste instellingen.

A woman dressed in a bright red winter jacket walks towards the Skógafoss waterfall in Iceland, as heavy snow falls around her.

LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

Opvallende landschapsfotografie

Maak de perfecte 'landschapsselfie' met landschapsfotograaf en influencer Ása Steinars.

How to take better winter photos

WINTERFOTOGRAFIE

Betere winterfoto's maken

Haal alles uit dit prachtige seizoen met fotograaf Vladimir Medvedev.

3. Draai ringen handmatig

Als je je camera buiten gebruikt en enige tijd de scherpstelring niet handmatig draait of de autofocus gebruikt, kunnen de scherpstel- en zoomring van je lens 'bevriezen'. Dit kun je voorkomen door je camera ingepakt in een tas van goede kwaliteit te bewaren als je hem niet gebruikt. Ook kun je je camera bedekken als je buiten fotografeert wanneer het sneeuwt. Je kunt ook gewoon regelmatig met de AF-motor of handmatig de focus- en zoomring draaien.

4. Pas op voor condensvorming

Als je met je camera vanuit de kou in een warme ruimte komt, ontstaat er condensvorming die je apparatuur kan beschadigen. Richard Walch geeft het volgende advies: "Wanneer je gaat lunchen, blijf dan zelf buiten of laat je rugzak buiten. Het is funest om vanuit de kou de warmte in te gaan om je beelden te bekijken. Je camera en je lens beslaan en je beschadigt je camera. Houd je camera in één temperatuurzone."

5. Gebruik je zonnekap

Bij opwaaiende sneeuw of sneeuwval kan een zonnekap ervoor zorgen dat er geen sneeuw op de lens terechtkomt, aldus Richard Walch. "De zonnekap is ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat de rondvliegende sneeuw de lens niet raakt. Als je een goede zonnekap gebruikt, kan je camera bijna alles aan.” Maak dus gebruik van je zonnekap en neem een aantal lensdoeken mee om het glas droog te maken voordat je je camera weer in zijn tas stopt.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken