Geoff shooting the video from top with EOS 80D.

VIDEOTECHNIEKEN

Een videoverhaal maken

Het is belangrijk dat je een videoverhaal maakt over een onderwerp dat je interesseert. Zo houd je je eigen aandacht erbij en kun je beter de essentiële elementen vastleggen die ook de aandacht van je kijkers tot het einde van de video vasthouden. Met de volgende tips kun je alle opnamen maken die je nodig hebt om je eigen verhalen te vertellen.

Plan je opname

Geoff drawing storyboard with pencil in a notebook.
Zet je idee op papier en zorg dat je apparatuur op orde is.

Door een opname van tevoren te plannen weet je zeker dat je alle benodigde beelden kunt vastleggen. Je kunt het videoproces goed organiseren door op te schrijven wat je wilt filmen en hoe je het wilt aanpakken.

Bereid je apparatuur voor voordat je gaat filmen; laad de accu's op en reinig de lenzen. Onthoud dat accu's sneller leeggaan wanneer je filmt dan wanneer je foto's maakt, dus het is raadzaam om extra accu's bij je te hebben. Formatteer je geheugenkaarten in je camera zodat ze klaar zijn voor gebruik. Je hebt misschien geheugenkaarten met meer geheugen nodig omdat videobestanden groot zijn.

De meeste camera's hebben een ingebouwde microfoon die geluid kan opnemen. Maar je legt de audio beter vast met een externe microfoon, zoals de Canon Stereo Microphone DM-E100. Camera's zoals de EOS M6 Mark II hebben externe microfoonpoorten voor de momenten dat het geluid glashelder moet zijn.

Je omgeving presenteren

Introduceer de filmlocatie met totaalshots van de omgeving. Combineer deze met wat details en extreme close-ups van de locatie die je gaat filmen. Zoom-lenzen met Stepper Motor (STM) – opties omvatten de EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM, EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM en RF 24-105MM F4-7.1 IS STM – zijn geweldig voor video's, omdat ze soepel en stil werken.

Film op de locatie regelmatig vanuit een andere positie. Met deze beelden begin je de video en introduceer je de context en de locatie aan de kijker. Probeer ten minste tien seconden per clip vast te leggen voor deze shots, zodat je wat extra mogelijkheden hebt tijdens het bewerken.

Presenteer het onderwerp

Shot from video Robot Man with the subject named Alan standing in front of the camera.
Leg de omgeving van je hoofdpersonage vast om hem te introduceren bij je publiek.

Presenteer de hoofdpersoon van je film door informatie over hun locatie en bezigheden te laten zien. Maak verschillende clips van het onderwerp in actie en probeer ongebruikelijke composities en soorten belichting uit. Veel camera's, bijvoorbeeld de EOS RP, EOS M50 of EOS 6D Mark II, maken het mogelijk automatisch scherp te stellen tijdens het filmen, zodat het gezicht van je onderwerp altijd duidelijk in beeld is.

De uitdrukkingen van het onderwerp zijn veel natuurlijker wanneer je tijdens het filmen met de persoon praat. Op deze manier kun je ook een andere kant van de persoon ontdekken en vastleggen.

Gebruik close-ups

Door specifieke items uit te lichten met een close-up houd je de aandacht vast. Deze gedetailleerde opnamen kunnen erg handig zijn bij de nabewerking van je film.

Je hebt niet voor alle close-ups een macrolens nodig - in de meeste gevallen kun je gewoon je standaardlens gebruiken. Isoleer onderwerpen van hun achtergrond door zoveel mogelijk in te zoomen en ze tegelijkertijd op deze manier groter in beeld te brengen.

Items met textuur en kleur patches zijn ideaal voor abstracte detailopnamen. Vergeet niet om de camera te bewegen. Zo verander je een onscherpe achtergrond in een gedetailleerd beeld.

Verschillende perspectieven uitproberen en experimenteren

Geoff crouching on the floor taking a video of the robot with EOS 80D.
Ga de hoogte in of film juist vanaf de grond, en neem de tijd om verschillende opties te proberen.

Probeer je onderwerpen eens vanuit ongebruikelijke hoeken vast te leggen. Het zal niet altijd goed uitpakken, maar niet geschoten is altijd mis! Verander je gezichtspunt door je onderwerp van bovenaf te filmen, of schiet juist vanaf de grond omhoog. Je onderwerp van onderaf filmen kan een volledig uniek perspectief bieden. Een variangle touchscreen, zoals die op de EOS 850D, kan hierbij erg helpen. Je positie aanpassen kan je video veel dynamischer maken dan alleen vanuit een normaal gezichtspunt schieten.

Als je langs je onderwerp in de voorgrond schiet, selecteer je één bepaald punt om de achtergrond scherp te houden terwijl je wat filmische onscherpte op de voorgrond toevoegt.

Denk na over je compositie

Bedenk hoe je de elementen in je frame het beste kunt positioneren. Soms kun je prima normale composities gebruiken, zoals de regel van derden en hoofdlijnen. Probeer echter ook andere perspectieven uit om alternatieve opnamen te creëren. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld symmetrie.

Houd de aandacht van de kijker vast met gedetailleerde opnamen en extreem inzoomen. Probeer verschillende hoeken en perspectieven uit en ontdek je eigen stijl. Zo zorg je dat jouw film goed opvalt.

Met snelheid en tijd spelen

Geoff leaning over EOS 80D on a tripod filming a robot.
Gebruik time-lapse om langere scènes te comprimeren voor een dramatisch effect.

Voeg tempo en drama toe aan je film door middel van snelle overgangen. Film vergelijkbare opnamen vanuit dezelfde hoek en maak vervolgens een snelle overgang tussen verschillende delen in elke opname om een overgang van het ene moment naar het andere te creëren.

Als je camera beschikt over time-lapse of een hoge framerate, kun je deze gebruiken om met snelheid en tijd te spelen. Houd de aandacht van de kijker vast met time-lapse-reeksen waardoor langzame actie wordt gecomprimeerd in kortere clips. Gebruik de hoge framerate om snelle actie te vertragen.

Bouw de spanning op

Je hebt visuele spanning nodig om naar het einde van je film toe te werken. Gebruik hiervoor verschillende soorten opnamen, van extreme close-ups tot groothoekopnamen. Door de camera opnieuw te kadreren van een neutraal onderwerp naar de eindscène zorg je voor een goed verloop naar deze laatste fase.

Gebruik korte opnamen om de spanning op te bouwen. Vergeet niet dat je altijd nog een paar seconden van een langere opname kunt knippen. Film dus een paar extra seconden vóór en na de inhoud die je eigenlijk wilt filmen.

Leg actie en reactie vast

Geoff looking at the LCD screen on the back of EOS 800D filming Robot Man video.
Vergeet niet de reactie en emoties van de onderwerpen vast te leggen in je video.

Zorg dat je de accu vervangt door een volledig opgeladen accu voordat de laatste scène begint. Zorg dat je niets van de actie mist vanwege een lege accu. Zorg er ook voor dat er voldoende ruimte vrij is op je geheugenkaart.

Het is natuurlijk belangrijk om de laatste actie van de film vast te leggen, maar vergeet niet op de reactie van de personen in de film te letten. Je moet de camera misschien snel bewegen. Blijf filmen en beweeg de camera met een vloeiende beweging. De Canon-statiefgrip HG-100TBR, die het beste werkt met compactere camera's zoals de EOS M6 Mark II, kan je helpen bij stabiele opnames. Wissel van groothoekopname naar close-up door van positie te veranderen en de lens in en uit te zoomen. Probeer de actie om je heen zo echt mogelijk vast te leggen, zodat je kijkers het gevoel hebben er zelf bij te zijn.

Geniet

Beleef plezier aan het maken van je films. Soms verloopt het niet helemaal volgens plan, maar je leert veel van dit soort situaties. Door een relatie op te bouwen met de personen in je film, ontdek je meer over de mensen en de wereld om je heen.

Wanneer je een video vastlegt, bepaal je zelf hoe het verhaal wordt verteld. Wanneer je met mensen werkt, zul je uiteindelijk hun perceptie van gebeurtenissen en situaties beïnvloeden. Je steekt een stukje van je eigen persoonlijkheid in de video, dus maak het zo leuk mogelijk voor jezelf.

Gerelateerde artikelen
Stef Michalak crouching on a path with a Canon EOS M50 to film his son's first ride on a balance bike.

VIDEOTECHNIEKEN

Maak van een dagje uit met het gezin een fantastische video

Leg dierbare familiemomenten vast en leer van familievlogger Stef Michalak hoe je de videofuncties van je EOS-camera optimaal kunt benutten.

A wooden chopping board with balls of colourful clay spread along it.

VIDEOTECHNIEKEN

Tips voor het maken van een stop-motion video

Pro-animator Ed Jackson onthult hoe je een stop-motion animatievideo maakt.

Introducing the Canon EOS M50 Mark II

VIDEOTECHNIEKEN

Maak een indrukwekkende documentaire met je EOS-camera

De bekroonde documentairemaker en Canon Ambassador Joel Santos deelt zijn beste tips voor het vertellen van verhalen met video's.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken