A group of people, seen from behind, watch fireworks. One person in the foreground is in focus, and warmly dressed in overcoat and beanie hat.

VUURWERKFOTOGRAFIE

Zo fotografeer je vuurwerk op nieuwe en creatieve manieren

Het spektakel van kleurrijk vuurwerk tegen de nachtelijke hemel heeft voor veel mensen iets magisch. Zo leg je dat gevoel van verwondering vast in een foto. Voor vuurwerkfotografie is het niet alleen belangrijk dat je de beste instellingen kiest. Denk ook eens aan de andere elementen die de gebeurtenis, en je foto's, zo speciaal maken.

Vuurwerk zie je het meest bij gelegenheden als oudejaarsavond, speciale verjaardagen, bruiloften en festivals, en daarbij heb je vaak je vrienden en dierbaren om je heen. Neem ze in het beeld op om de gebeurtenis op leuke en creatieve manieren vast te leggen.

In onze tips over dit onderwerp vind je het antwoord op 10 veelgestelde vragen, waaronder hoe je de beste sluitertijd kiest voor vuurwerkfotografie en hoe je nieuwe ideeën kunt gebruiken om unieke en creatieve opnamen te maken. Of je nu fotografeert met een PowerShot-camera, een systeemcamera of een DSLR, in deze gids vind je alles over vuurwerkfotografie.

1. Wat is de beste plek om vuurwerk te fotograferen?

Het is verstandig om na te denken over de locatie waar je de meest sprekende foto's kunt maken, dus plan vooruit en zoek een vrij plekje waar niets het zicht blokkeert. Controleer de locatie bij daglicht en bepaal uit welke richting de wind waait.

Dit is vooral belangrijk als er een vreugdevuur in de buurt zal zijn, want zo kun je voorkomen dat rook en vonken je kader binnensluipen. Als je van plan bent om een statief te gebruiken, moet je een plekje zoeken waar de kans klein is dat er mensen in de weg lopen als je aan het fotograferen bent.

2. Hoe leg ik de sfeer van vuurwerk op een feest vast?

In a long-exposure image, a sillhouetted figure has drawn a bright pink five-pointed star with a sparkler.

Een goede manier om de sfeer van een feest vast te leggen is om familieleden te fotograferen als ze met sterretjes spelen, en fantasievolle patronen tekenen met licht. In de Canon Photo Companion-app vind je een complete tutorial over de beste technieken en instellingen voor schilderen met licht.

Een andere manier om een interessante foto te maken is door de weerspiegeling van vuurwerk in een raam vast te leggen terwijl vrienden of familieleden naar buiten kijken. Maak een paar testfoto's zodat je zeker weet dat de mensen in het beeld goed worden belicht, en gebruik die instellingen als het tijd is voor het echte werk. Als je een PowerShot-camera gebruikt, zoals de Canon PowerShot G7 X Mark II, of een EOS-camera met verwisselbare lenzen, kun je de beelden het beste in RAW-indeling vastleggen. Dat geeft je maximale flexibiliteit als je de belichting voor verschillende delen van het beeld tijdens de nabewerking aanpast met Canon Digital Photo Professional.

3. Hoe maak ik scherpe foto's van vuurwerk?

Het is moeilijk om vooraf te voorspellen wanneer het grootste en meest kleurrijke vuurwerk zal afgaan, dus het is een goed idee om je camera in te stellen op de modus voor continu-opnamen, ook wel de burst-modus genoemd. Dit vergroot je kansen om één of twee foto's met bijzonder indrukwekkende explosies te maken.

Als je camera op een statief staat, kun je de Canon Camera Connect-app gebruiken om je camera wireless te bedienen met je telefoon of tablet. Je kunt ook gebruik maken van een bekabelde of wireless afstandsbediening, of zelfs de zelfontspanner van je camera gebruiken. Dit zijn allemaal manieren om een foto te maken zonder de camera aan te raken, en dat helpt om cameratrilling te voorkomen en je foto's scherp te houden.

4. Hoe fotografeer ik vuurwerk zonder statief?

Als je vanuit de hand fotografeert, gebruik je de Image Stabilizer om je foto's scherp te houden (als je camera of lens over een IS beschikt). Dit helpt om kleine schokjes te neutraliseren die veroorzaakt worden doordat je de camera vasthoudt. Houd er rekening mee dat hierdoor je sluitertijd langer kan worden als je fotografeert in de modus Diafragmavoorkeuze.

Als er een schakelaar op je lens zit, kun je de Image Stabilizer daarmee in- of uitschakelen, en anders kun je dit doen via de menu-instellingen van je camera.

5. Welke lens is het beste voor vuurwerk?

Gerelateerde artikelen
A man and woman with a small child sitting halfway up a small stepladder, in front of fir trees with a few decorations hanging from some branches.

FAMILIEFOTOGRAFIE

Lena Petrova's 10 toptips voor kerstfotografie

Met behulp van 10 tips van deze familiefotograaf maak je leuke en natuurlijke portretten waarmee je de kerstsfeer kunt vastleggen.

A table filled with Christmas-themed paper crafted decorations and gifts.

KNUTSELEN MET JE PRINTER

Dit is hét seizoen om creatief te zijn - zes dingen die je deze kerst zelf kunt maken met je printer

Word creatief en maak je eigen kerstcadeaus, -decoratie en -spelletjes deze kerst. Alle sjablonen zijn gratis te downloaden en te printen.

Two people skateboard down a city street at night, colourful lights from buildings reflecting in the wet road surface.

VERREKIJKERS

11 fotografietips voor stedentrips

Met deze eenvoudige tips en tricks leer je hoe je tijdens een stedentrip alles uit je camera haalt om de sfeer van de urban jungle vast te kunnen leggen.

Hoewel een beeld dat gevuld is met niets anders dan kleurig vuurwerk er indrukwekkend uit kan zien, kan je foto interessanter worden en meer context krijgen als je een paar gebouwen of andere elementen opneemt. Met een zoomlens kun je makkelijk variëren in compositie, iets dat vooral handig is wanneer je een statief gebruikt. Met een groothoekzoomlens, zoals de Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM of de Canon EF 17-40mm f/4L USM, krijg je alles in je kader. Maar je kunt ook geweldige foto's maken met de lens van je superzoom compactcamera of de kitlens die bij je camera is meegeleverd.

6. Hoe stel ik scherp bij het fotograferen van vuurwerk?

Door je camera vooraf scherp te stellen op een bepaalde afstand, hoef je niet aan scherpstellen te denken op het moment dat je iets wilt vastleggen. Je kunt je helemaal concentreren op de perfecte compositie en belichting.

Zet de camera op handmatige scherpstelling, of zet de scherpstelknop op je lens op de MF-stand. Stel de scherpstelling om te beginnen, in op oneindig. Als je lens aan het einde een venstertje heeft dat verschillende scherpstelafstanden weergeeft, is dit het symbool ∞. Dat is waarschijnlijk de afstand waarop je wilt scherpstellen als je je concentreert op het vastleggen van het vuurwerk tegen de hemel.

Als je elementen op de voorgrond in je foto wilt opnemen, stel je scherp op een punt tussen de voorgrond en achtergrond, op ongeveer een derde van de scène, om alles scherp te krijgen. Deze techniek heet scherpstellen met hyperbrandpuntsafstand. Je leest meer over het bepalen van de ideale hyperbrandpuntsafstand in de Canon Photo Companion-app.

7. Welke instellingen moet ik gebruiken om vuurwerk te fotograferen?

Als je vanuit de hand fotografeert, begin je met de langste sluitertijd die je kunt gebruiken zonder dat er cameratrilling optreedt. Groothoeklenzen kun je makkelijker langer vasthouden, en met een lens met Image Stabilizer (dan staat er IS in de volledige lensnaam) is de kans op scherpe foto's beduidend groter. Als je je camera op een statief zet, kun je veel langere sluitertijden, zoals een of twee seconden, gebruiken als uitgangspunt.

Door de ISO-waarden aan te passen nadat je de sluitertijd en het diafragma hebt ingesteld, krijg je een goede belichting. Lagere ISO-waarden, zoals ISO 100 of ISO 125, leveren scherpere beelden met betere kleuren en minder ruis op, en een camera met een grotere sensor – zoals een full-frame DSLR of een systeemcamera – geeft de beste resultaten.

Door een niet te klein diafragma in te stellen, rond f/8, bereik je een maximale scherpte zonder dat je hoeft in te leveren op scherptediepte bij scènes waarbij ook iets gebeurt op de voorgrond. Vergroot het diafragma naar f/4 of f/5.6 als je sluitertijd te lang is.

8. Hoe leg ik de vormen van vuurwerk vast?

Met de bulbmodus van je camera kun je de sluiter zo lang als nodig is openzetten. Dat betekent dat je het vuurwerk kunt fotograferen terwijl het een baan langs de lucht maakt en explodeert. Zo leg je lichtstrepen en indrukwekkende vormen vast. Om de bulbmodus te gebruiken, kies je voor handmatige modus of sluitertijdvoorkeuze, en ga je helemaal naar het einde van de opties, na de sluitertijd van 30 minuten. Druk eenmaal op de ontspanknop om de sluiter te openen en doe dit nogmaals wanneer je hem weer wilt sluiten.

Het is een goed idee om een bekabelde of wireless ontspanknop te gebruiken om de belichting te starten en te stoppen, zoals de Canon BR E1, of de Canon Camera Connect-app.

9. Hoe stel ik de juiste belichting in voor vuurwerk?

Een scenario waarbij helder vuurwerk explodeert tegen een donkere hemel, wijkt nogal af van de gebruikelijke fotografieonderwerpen, en je camera zou voor instellingen kunnen kiezen die te helder zijn voor een nachtelijke vuurwerkopname. Als je in de handmatige modus fotografeert, of in een semi-automatische modus zoals diafragmavoorkeuze of sluitertijdvoorkeuze, kun je belichtingscompensatie gebruiken om dit te voorkomen.

Zoek naar de -/+ knop of het -/+ pictogram op het scherm, en stel deze instelling in op ongeveer -1 tot -2. Als je de handmatige modus gebruikt, kun je ook letten op de belichtingsindicator op het LCD-scherm of onderin de zoeker van je camera. Kies een combinatie van instellingen waardoor de indicator naar de linkerkant van de schaal schuift.

10. Hoe kan ik silhouetten en vuurwerk fotograferen?

Voor creatieve en ongewone vuurwerkfoto's kun je silhouetten vastleggen met de actie als achtergrond. Dit kun je het beste wat vroeger in de avond proberen, wanneer de hemel nog wat lichter is, want dan komen je silhouetten beter uit. Als je een bijzonder druk tafereel vol licht en kleur wilt vastleggen, kan dit een achtergrond opleveren die contrastrijk genoeg is voor je silhouetten.

Voor dit type foto moet je goed nadenken over de plek waar je gaat staan. Een wat verderaf gelegen plek en een groothoeklens helpen je om veel mensen tegen de hemel binnen je kader op te nemen, terwijl je de mensen dominanter in beeld brengt als je dichter bij je onderwerp komt en de camera omhoog richt.

Zorg dat je de belichting zo instelt dat de mensen als silhouetten worden weergegeven. Als je de belichting instelt voor het vuurwerk, gebeurt dit normaal gesproken vanzelf met de door de camera voorgestelde instellingen, hoewel je voor het beste effect misschien wat negatieve belichtingscompensatie moet gebruiken (zie tip 9 hierboven). Probeer een niet te lange sluitertijd te gebruiken, want dan zijn je onderwerpen misschien weer in beweging gekomen en is het effect bedorven.

Geschreven door Matt Golowczynski

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelenGet Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, aankoopgidsen en leerrijke interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken