Christine Sonvilla looking through printed copies of photographs scattered on a table.

PRINTEN

Afbeeldingen met impact: waarom printen verschil maakt

Als je een betere fotograaf wilt worden, moet je in een afbeelding de delen identificeren die je leuk of juist niet leuk vindt, en benoemen welke aspecten kunnen worden verbeterd. De eenvoudigste manier om dat te doen is: een exemplaar printen waarin de kleuren en beeldkwaliteit nauwkeurig tot uiting komen, en dat je in je hand kunt houden om goed te bekijken.

Christine en haar man Marc Graf specialiseren zich al ruim tien jaar in wildlifefotografie, met de nadruk op natuurbehoud. Hun werk is gepubliceerd in boeken en tijdschriften over de hele wereld, waaronder National Geographic.

"Een geprinte foto ziet er anders uit dan op het beeldscherm", zegt Christine. "Je moet een foto daarom printen en bekijken alsof je hem nog nooit hebt gezien. Benoem wat je leuk vindt en wat niet, en gebruik deze informatie de volgende keer dat je fotografeert. Ontdek hoe je fouten kunt corrigeren die je zijn opgevallen. Hoe meer je dit doet, hoe steiler je leercurve wordt."

"Een geprinte afbeelding heeft altijd meer impact dan een digitale foto op internet of sociale media, waar elke dag duizenden afbeeldingen verschijnen", voegt Marc toe. "Maar een geprinte afbeelding is iets bijzonders."

Christine and Marc stand by a printed version of one of their shots displayed as part of an outdoor exhibition in a forest.
Christine en Marc experimenteren met innovatieve manieren om hun werk te presenteren, zoals openluchttentoonstellingen, om de mensen niet alleen te verbinden met de natuur in de foto's, maar ook met de natuur om hen heen. De prints moeten natuurlijk groot, robuust, levendig en opvallend zijn.

De stijlvolle, wireless 3-in-1 Canon PIXMA TS8350-serie is ideaal om thuis te printen. Met zes afzonderlijke inkten en Canon's FINE-technologie kan deze multifunctionele A4-printer prints van fotolabkwaliteit maken, maar hij is ook geschikt voor werkprojecten en plezier voor het hele gezin. Met de ChromaLife100-inkt van Canon geniet je van prints die tot wel 100 jaar meegaan. Er is zelfs een SD-kaartsleuf, zodat je rechtstreeks vanaf een geheugenkaart kunt printen.

Hoe kan het printen van je foto's je fotografie verbeteren, welke printer je ook gebruikt? Christine en Mac delen hun deskundige inzichten.

Toon je foto's in een nieuw licht

A Canon   Colorado 1640 printing out a large-scale shot of a brown bear in a forest.
Om levensgrote prints van hun onderwerpen te printen vertrouwen Christine en Marc op de professionele Colorado 1640.

Met printen kun je je favoriete foto's op een andere manier delen dan via USB. Maak eens een album van je beste foto's en deel dit met vrienden. Doordat je de print kunt vasthouden, lijkt deze veel meer waarde te hebben, vooral als geschenk.

"Hoe vaak gebeurt het niet dat je naar een geprinte foto kijkt en zegt: 'hé, ik heb me nooit gerealiseerd dat dat ook op de foto staat'," zegt Christine.

Christine en Marc maken als enthousiaste exposanten gebruik van de Canon imagePROGRAF Pro-1000 om hun foto's te printen en te evalueren. Hierbij profiteren ze van de mogelijkheid om te printen tot A2-formaat en van de kleurnauwkeurigheid van het 12-inktensysteem. Voor nog meer veelzijdigheid, zoals grafische displays van bannerformaat en levensgrote prints van galeriekwaliteit van hun onderwerpen, waaronder een groot aantal bedreigde soorten zoals brilberen en grote katachtigen, vertrouwt het paar op de Colorado 1640.

Printen lokt meer meningen uit

A close up shot of a red squirrel on the driveway to a stately manor in Vienna.
Bij het uitkiezen van foto's om te printen – voor aan je eigen muur of een tentoonstelling – leer je goede foto's te onderscheiden van slechte.

Soms betekent vooruitgang dat je een stap terug moet nemen, en als je de manier waarop je fotografeert wilt verbeteren, moet je je eigen werk heel eerlijk beoordelen. Het gebruik van een printer zoals de Canon PIXMA TS8350-serie kan je bij dit proces ondersteunen.

Als je een reeks opnamen nauwkeurig bekijkt om een afbeelding te selecteren die je wilt printen, moet je je vaardigheden perfectioneren om te kunnen bepalen waardoor een afbeelding een goede afbeelding wordt. En als je nog wat onzeker bent, vraag het dan aan anderen, zoals Marc adviseert.

"De beste feedback, positief en negatief, krijgen we als we onze foto's fysiek tonen op tentoonstellingen", zegt hij. "De kijker concentreert zich op een stuk of tien afbeeldingen, in vergelijking met mogelijk honderden afbeeldingen op Instagram. Door hun focus te concentreren, lijkt het echter, serieuzer. Mensen geven eerlijker hun mening, en gezien de context van onze fotografie ten behoeve van natuurbehoud, is dit des te belangrijker."

Kleur bekennen

Wildlife photos by Christine Sonvilla and Marc Graf on display in an outdoor exhibition in a forest.
De grote prints van Christine en Marc, geproduceerd op de Colorado 1640 met de innovatieve UVgel-technologie, blijven scherp en helder, zelfs buiten.

Een van de grootste problemen bij het online delen van afbeeldingen, is het gebrek aan controle over hoe anderen je werk bekijken, en in het bijzonder hoe kleuren er op het scherm uitzien. Met een Canon PIXMA TS8350-printer met ChromaLife100-inkttechnologie behouden je prints hun kleur en kwaliteit tot 100 jaar* in een album.

"Een van de redenen waarom we voor Canon-printers hebben gekozen, is dat de kleuren veel duurzamer zijn," aldus Christine. "Onze afbeeldingen zien er zelfs na een heel jaar buiten, blootgesteld aan UV-straling, nog steeds uit alsof ze nog maar een dag geleden zijn geprint. We kunnen de prints van onze tentoonstellingen daarom jaar na jaar opnieuw gebruiken."

Geschreven door Natalie Denton


*Gebaseerd op versnelde tests door Canon in een donkere ruimte onder gecontroleerde temperatuur-, vochtigheid- en gasomstandigheden, waarbij opslag in een album met plastic hoezen wordt nagebootst. Canon kan de levensduur van prints niet garanderen; resultaten kunnen variëren afhankelijk van de afgedrukte afbeelding, droogtijd, weergave- en opslagomstandigheden en milieufactoren.

Gerelateerde artikelen
The ink levels showing on a setting bar of a Canon printer.

TIPS VOOR HET PRINTEN

Veelgestelde vragen over printers, inkt en papier

Canon-expert Suhaib Hussain beantwoordt veelgestelde vragen over printertechnologie, inkt en papier.

A squirrel looks up, paws in front of its body, surrounded by a field of white daisies and lush green grass up to its shoulders.

WILDLIFEFOTOGRAFIE

Maak foto's met een doel: hoe je de natuur fotografeert en iets teweeg brengt

Christine Sonvilla en Marc Graf delen hun beste tips voor wildlifefotografie en voor het genereren van aandacht voor natuurbehoud.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken