A table is filled with Christmas-themed paper crafted decorations and gifts.

Printen van knutselwerk

Dit is hét seizoen om creatief te zijn - zes dingen die je deze kerst zelf kunt maken met je printer.

De meesten van ons associëren de feestdagen al van kinds af aan met knutselen. Ongeacht hoe oud je bent, het is en blijft leuk om zelf kerstcadeaus en -versieringen te maken en tijd door te brengen met onze dierbaren terwijl we persoonlijke cadeaus maken voor familie en vrienden. Knutselen biedt ook een ontspannende manier om even te ontsnappen aan de drukke kerstvoorbereidingen.

Of je nou met de hele familie gaat knutselen of dat je alleen aan de slag gaat, Canon's gratis online service Creative Park biedt een breed scala aan sjablonen die je gemakkelijk kunt printen en in elkaar kunt zetten om bijvoorbeeld kadodozen, adventkalenders en speelgoed te maken. Je hebt alleen een printer, wat papier en basisknutselbenodigdheden nodig (zie hieronder). Zet dus maar vast wat koekjes klaar en ga aan de slag - het is knutseltijd!

Je hebt het volgende nodig:

  • Een printer - ontdek welke printer bij jou past
  • Papier 
  • Schaar, stanleymes
  • Plakstift en houtlijm
  • Liniaal of geodriehoek
  • Potlood
  • Object met scherpe punt
  • Tandenstoker
  • Pincet

1. Maak je eigen kerstversiering

Two homemade cardboard snowman decorations, one with a blue scarf and one with red.

Versier alles met sterren, klokken, kerstsokken of kerstmannetjes - Creative Park's sectie Huis en Wonen biedt een grote selectie aan doe-het-zelf-kerstversiering die je gemakkelijk kunt printen, uitsnijden en in elkaar kunt zetten. Deze schattige sneeuwmannen zijn een prachtige decoratie voor de kerstboom of de schoorsteenmantel. Print de sjabloon en volg de afgebeelde instructies.

Knutseltip: vouw langs de vouwlijnen en breng waar nodig in vorm voordat je begint te lijmen.

2. Tel de dagen af met een zelfgemaakte adventkalender

A homemade advent calendar shaped like a Christmas house.

Er zijn veel adventkalenders te koop in de winkels, maar niets is zo persoonlijk als een zelfgemaakte adventkalender. Of je nu je dierbaren wilt verwennen of iets leuks wilt doen voor een collega, de ontvanger zal onder de indruk zijn van je unieke, handgemaakte kalender, gevuld met snoepjes.

Knutseltip: houd bij welk deel wat is door het nummer van elk deel met potlood op de achterkant te schrijven.

3. Geef gepersonaliseerde cadeaus door een geschenkdoos te maken

Gerelateerde artikelen
Christmas card printing

PRINTEN EN KNUTSELEN

Kerstkaarten printen

Creëer jouw stijl voor een feestelijke fotoshoot om unieke kerstkaarten te printen.

How to shoot festive pet portraits

PORTRETTEN VAN HUISDIEREN

Feestelijk portretten maken van je huisdier

Haal alles uit je huisdierfotografie en maak feestelijke kerstportretten met deze tips.

Lena Petrova's top 10 Christmas photography tips

FAMILIEFOTOGRAFIE

Lena Petrova's 10 toptips voor kerstfotografie

Met behulp van 10 tips van deze familiefotograaf maak je leuke en natuurlijke portretten waarmee je de kerstsfeer kunt vastleggen.

Three homemade decorative gift boxes in different shapes.

Handgemaakte dozen zijn niet alleen leuk en gemakkelijk te maken - ze maken je cadeaus extra bijzonder. Een bijkomend voordeel is dat ze goedkoper zijn dan dozen uit de winkel. Creative Park biedt kadodozen in de vorm van kerstbomen en sterren of luxe kadodozen met een kerstmotief. Ook zijn er veel leuke en decoratieve dozen beschikbaar die je het hele jaar door kunt gebruiken. Je kunt zelfs je eigen cadeau-etiketten printen of een geweldige, handgemaakte pop-up kerstkaart maken.

Knutseltip: zorg ervoor dat je de onderdelen aan elkaar lijmt in de volgorde van de nummers.

4. Maak je eigen plezier met zelfgemaakte spelletjes

A homemade block puzzle depicting Santa on his sleigh being drawn by two reindeer in a winter scene.

Met al die vrije tijd tijdens de feestdagen is het handig om een activiteit bij de hand te hebben om samen met het gezin te kunnen doen. Op Creative Park vind je sjablonen voor meerdere spelletjes die je met de hand in elkaar kunt zetten en daarna samen met het gezin kunt spelen. Naast deze kerstpuzzel, zijn er blokpuzzels voor de kleintjes, geometriepuzzels voor oudere kinderen en spelletjes als bingo en roulette voor het hele gezin.

Knutseltip: gebruik een pincet voor het oppakken en vastplakken van kleine onderdelen.

5. Versier de kinderkamer met handgemaakte kerstmobielen

A variety of homemade Christmas decorations including Santa, a reindeer, and a mobile with a twirling Christmas tree and snowflakes.

Babyspeelgoed hoef je niet te kopen. Deze schattige mobiel met een draaiend kerstboompje en sneeuwvlokjes is een creatieve en persoonlijke manier om de kamer van je baby of de baby van een dierbare helemaal in de kerstsfeer onder te dompelen. Op Creative Park vind je ook mobielen met andere thema's, zoals olifanten, vogels, heteluchtballonnen en het heelal.

Knutseltip: leg een liniaal langs de vouwlijnen en trek met een scherp voorwerp, zoals een oude balpen zonder inkt, langs de liniaal om scherper en makkelijker te kunnen vouwen.

6. Maak handgemaakt speelgoed voor de jonge ontdekker

A papercraft model stegosaurus.

Of je kinderen nou gefascineerd zijn door dinosaurussen, grote zoogdieren, vogels, vliegtuigen of treinen, met Creative Park heb je genoeg keuze uit speelgoedfiguren waarmee je een leergierig kind eindeloos kunt vermaken. Je kunt het speelgoed zelf printen en in elkaar zetten, er een vakantieactiviteit met je kinderen van maken, of een set sjablonen printen om cadeau te doen aan een creatief kind, samen met een set knutselbenodigdheden zoals lijm en een schaar.

Knutseltip: gebruik een tandenstoker wanneer je lijm aanbrengt. Dun aangebrachte lijm geeft een mooiere afwerking.

Geschreven door Kathrine Anker

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken