Two people skateboard down a city street at night, lights from buildings reflecting in the wet road surface.

STADSFOTOGRAFIE

11 fotografietips voor stedentrips

Stedentrips zijn ideaal om je vaardigheden als fotograaf te oefenen. De bruisende straten, fraaie stadsmonumenten en culturele bijzonderheden van elke stad leveren unieke en schitterende plaatjes op die een ander nog niet waren opgevallen. Daarnaast bieden ze een uniek inzicht in de genres van straten-, architectuur- en reisfotografie. Hier vind je een aantal van de beste tips & tricks om alles te halen uit de fotomomenten tijdens je stedentrip.

1. Reis licht

A girl wearing a leather jacket and skirt gets a compact camera out of her handbag.

Lopen is de beste manier om de mooiste plekken te ontdekken. Dan is het natuurlijk wel handig dat je zo min mogelijk meeneemt. Het is verstandig om alleen het belangrijkste bij je te hebben in een lichte cameratas, zoals:

  • Een compactcamera, zoals de Canon PowerShot SX740 HS
  • Een reserve-accu
  • Geformatteerde reservegeheugenkaarten
  • Een mobiel apparaat om je foto's onderweg te delen
  • Een lensdoek
Zorg er verder voor dat je comfortabele wandelschoenen draagt en een flesje water bij je hebt als je voor langere tijd op pad gaat.

2. Onderzoek vooraf wat de mooiste plekken zijn

Je kunt vooraf onderzoeken wat de populairste plekken zijn om foto's te maken. Zo krijg je een idee welke plekken nog niet zo vaak zijn bezocht. Dit levert vaak de meest unieke foto's op.

Bekijk sites waarop foto's worden gedeeld om te zien welke locaties populair zijn en welke locaties juist niet worden bezocht. Ook is het verstandig dat je vooraf weet hoe het weer en het licht zijn op het moment dat je ergens naartoe gaat, zodat je treffende maatregelen kunt nemen. 

Je kunt ook vooraf controleren of de stad die je gaat bezoeken al staat vermeld in de serie stadsverhalen in de Canon Photo Companion-app. Laat je inspireren door de foto's van ervaren fotografen over de hele wereld, lees hun adviezen en reisverhalen. Bekijk daarnaast een plattegrond met de verschillende locaties en een overzicht van de opname-instellingen die ze hebben gebruikt voor hun foto's. Er staan inmiddels meer dan 15 steden in de app, waardoor je vóór en tijdens je trip eenvoudig informatie vindt over de stad.

3. Leg het onverwachte vast

Gerelateerd artikel
Vlogging how-to: winning vlogging tips

STRAATFOTOGRAFIE

Ontdek abstracte straatfotografie

Maak prachtige kunst van alledaagse onderwerpen met deze eenvoudige technieken voor surrealistische stedelijke foto's.

An aerial view of a city at night, many buildings illuminated below a dark blue sky streaked with pink.

STADSFOTOGRAFIE

Profiteer optimaal van de mogelijkheden voor stadsfotografie met onze top tips

Leg prachtige stadsgezichten en gedetailleerde stedelijke scènes vast. Lees verder voor alle adviezen, tips, technieken en inspiratie die je nodig hebt.

Against a bright blue sky, a man sits on the edge of a huge curving platform that's elevated several metres above the ground.

ARCHITECTUURFOTOGRAFIE

Tips & tricks voor architectuurfotografie

Leer meer over architectuurfotografie met technieken en inzichten van een professional.

A person walks through a wide white and black tunnel with a purple light.

Hoewel het natuurlijk altijd leuk is om beroemde bezienswaardigheden van een stad vast te leggen, zoals de Eiffeltoren in Parijs of het Colosseum in Rome, vinden veel fotografen het veel spannender om unieke en opvallende foto's te maken op plekken in de stad waar juist niet veel toeristen komen. 

In de woonwijken vind je vaak de ware ziel van de stad in cafés, op markten, in parken en in steegjes. Ga op zoek naar bijzondere muurschilderingen, opvallende voertuigen en personen in het leven van alledag. De weg kwijtraken in een stad levert vaak de mooiste foto's op van plekken die mensen nog nooit hadden gezien!

4. Gebruik de verschillende cameramodi

Als je camera over speciale cameramodi beschikt, kun je hiervan gebruikmaken om de mooiste foto's te schieten. De meeste Canon PowerShot-modellen beschikken over scènemodi waarmee je de continue bewegingen in een stad perfect kunt vastleggen. 

In de sportmodus bijvoorbeeld wordt de ISO verhoogd en is de sluitertijd kort, zodat je een bepaald moment in een actie kunt vastleggen. Je vindt de scèneopties (SCN) op het programmakeuzewiel aan de bovenkant van de camera.

5. Proef de sfeer van een stad

A man leans over some railings to take a picture. Below him is a canal with canal boats moored up.

Om een stad te ervaren zoals deze is, kun je het best naar de inwoners kijken. Oprechte foto's van inwoners leiden vaak tot de meest aansprekende beelden. Om spontane foto's te maken, is snelheid cruciaal. Daarom is het belangrijk dat je werkt met een compactcamera met een uitstekende zoomfunctie, zodat je het moment snel kunt vastleggen. Als je meer controle wilt hebben, kun je kijken of je een markant persoon ziet, vragen of je een foto van hem of haar mag maken en dan een straatportret maken.

6. Beeldstabilisatie is cruciaal

Foto's tijdens stedentrips worden vaak vanuit de hand gefotografeerd en het is soms lastig om scherpe foto's te maken in kathedralen, donkere steegjes en in andere omgevingen waar minder licht is. Het is daarom belangrijk dat je camera goede beeldstabilisatie (IS) heeft. 

De Canon PowerShot G7 X Mark II heeft een krachtige 4-stops optische Image stabilizer waarmee je scherpe foto's vanuit de hand maakt in omgevingen met weinig licht, zelfs wanneer je inzoomt op het onderwerp.

7. Wees creatief met bewegingsonscherpte

Red brick buildings have market stalls and food stalls set up in front of them. Many people walk by, most of them blurred.

Als je vertrouwd bent met de instellingen van de camera voor het vastleggen van actie, kun je juist het tegenovergestelde doen, namelijk de beweging vastleggen van een bruisende stad met creatieve onscherpe foto's. 

Stel de modus voor composities in op Panning of draai het programmakeuzewiel naar Sluitertijdvoorkeuze (Tv), stel de sluitertijd in op 1/30 seconde en leg de beweging van de menigte of het verkeer onscherp vast. Raadpleeg de handleiding bij de camera om te zien of je camera andere creatieve modi heeft om unieke en fantasierijke beelden vast te leggen.

8. Kom dichterbij

Some lizard-shaped sculptures cast shadows on a grey wall.

Met een zoomlens kun je de verborgen pareltjes in de stad perfect vastleggen, zoals abstracte patronen en gedetailleerde versieringen op gebouwen. De Canon PowerShot SX740 HS heeft een 40x optische zoom, terwijl de ZoomPlus-technologie de optische zoom digitaal verdubbelt om 80x te bereiken, met weinig kwaliteitsverlies in vergelijking met andere digitale zooms. Hierdoor kun je heldere, scherpe beelden vastleggen van hoge gebouwen of voorwerpen verderaf.

9. Leg mooie beelden vast, ongeacht het weer

Slecht weer is geen excuus om niet op pad te gaan. Elk type weer heeft zijn charme. Een goede zwart-witfoto in de regen kan de sfeer perfect vastleggen. Met de zwart-witmodus kun je het saaie licht van regenachtige omstandigheden vermijden. 

Een nogal nietszeggend gebouw op een heldere dag kan er op een donkere dag ineens juist heel interessant of onheilspellend uitzien. Op een bewolkte dag is het licht diffuus, waardoor je flatteuze portretten op straat kunt maken, vooral als je een serie maakt of de ingebouwde flitser gebruikt. Daarnaast kun je op een regenachtige avond de kleuren en het licht dat wordt gereflecteerd op de straat perfect vastleggen. Zorg er wel voor dat je camera beschermd is tegen vocht en stof.

10. Mensen in beeld voor net dat beetje extra

A shot taken from the top of a high building shows a pretty old courtyard with patterned tiled floors and a staircase. On the left and right are yellow and white building fronts.

Als je een gebouw of een mooie brug op de foto wilt zetten, wacht je meestal totdat de meeste mensen zijn verdwenen. Maar juist als je de mensen erbij vastlegt, krijg je net een betere impressie en is je foto opvallender, met name als het om een architectuur van grote omvang gaat waarbij de mensen bijna in het niet vallen. Ook leg je op deze manier vast hoe de architectuur was bedoeld, namelijk een ruimte die wordt gebruikt door de inwoners van de stad.

11. Deel je foto's onderweg

Als je je foto's deelt met je vrienden en familie, beleven ze het avontuur met je mee. De nieuwe Canon-camera's zijn allemaal uitgerust met ingebouwde connectiviteitsfuncties, zodat je je foto's tijdens de reis eenvoudig kunt maken, delen, printen en opslaan. Dankzij de Bluetooth®- en Wi-Fi-functies op de Canon PowerShot SX740 HS en de Canon EOS M50 kun je je foto's direct naar je telefoon versturen, inclusief de locatie waarop ze genomen zijn, via de Canon Camera Connect-app. Je kunt je foto's dus direct op een blog of sociale media plaatsen, zodat al je vrienden, familie en volgers meteen kunnen meegenieten.

Ontdek de kracht en veelzijdigheid van de 4K-serie van Canon.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken