2 young men dressed in black leap around on a rooftop between Turkish domes with stone lanterns on top

ACTIEFOTOGRAFIE

Spectaculaire freerun-actie vastleggen met Samo Vidic

Samo Vidic
Samo Vidic

Professional sports photographer


Samo Vidic is al bijna 20 jaar een professionele sportfotograaf. Als Canon-ambassadeur verslaat hij regelmatig belangrijke sportevenementen voor tijdschriften en dagbladen, en maakt hij daarnaast ook nog portretten van sterren in de sportwereld en advertentiecampagnes voor grote merken. Sinds 2005 is hij actief als sportfotograaf voor Red Bull.

Onlangs maakte hij nog foto's van freerun-groep Storror in Istanboel, waar hij spectaculaire beelden van de freerunners vastlegde, springend en rennend over verschillende oppervlaktes en hoogtes. Dus vroeg Canon hem wat voor advies hij had voor andere fotografen die zelf ook de uitdaging willen aangaan om foto's te maken van freerunning en andere urban sports met een explosief karakter.

Ga op zoek naar de beste plekjes

“De voorbereiding voor een opname is zeer belangrijk, vooral met snelle, onvoorspelbare sporten zoals freerun” zegt Samo. "Het klinkt logisch, maar voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat alle essentiële apparatuur aanwezig is, zoals de juiste lenzen, opgeladen batterijen en extra geheugenkaarten.” 

Op de dag van de shoot, is het volgens Samo belangrijk om te plannen wat je gaat doen. "Voordat ik mijn Canon EOS-1D X Mark II tevoorschijn haal, spreek ik met de atleten en neem ik de details van de locatie in me op, zodat ik precies weet waar de beste plekken zijn om de perfecte foto te maken,” aldus Vidic. 

Het kiezen van de juiste lenzen is ook enorm belangrijk. "Het is essentieel dat je fotografeert met de meest veelzijdige en robuuste lenzen, aangezien de camera-apparatuur tijdens dergelijke opnamen wel tegen een stootje moet kunnen," vertelt Samo.

"Neem foto's in alle soorten lichtinstellingen en vanuit verschillende hoeken en perspectieven."

Schiet snel en houd je ogen open voor details

"Als je foto's wilt maken van snelle urban sports, zou ik dat doen met een groothoeklens, zoals Canon's EF 16-35mm f/2.8L III USM voor een solide en veelzijdige ervaring. De Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM is een goede keus voor langeafstandsfotografie omdat deze camera details perfect kan scherpstellen en de atleet kan laten loskomen van de achtergrond."
Freerunners zijn constant in beweging, wat freerunning een moeilijke sport maakt om in beeld vast te leggen. Om de beste resultaten te halen, is het volgens Samo erg van belang om de belichtingsinstellingen te controleren.

Gerelateerde artikelen
Action photography: tips from a pro

SPORTFOTOGRAFIE

Actiefotografie: tips van een pro

Leer meer over actiesportfotografie tijdens deze mentorsessie van een mountainbiker..

5 top tips for shooting action

ACTIEFOTOGRAFIE

5 toptips voor het vastleggen van actie

Lees de tips van professionele fotograaf Tom Bing en ontdek hoe je creatievere actiefoto's kunt maken tijdens je alledaagse avonturen.

Get to grips with shutter speed

SLUITERTIJD

Krijg vat op je sluitertijd

Met deze 5 eenvoudige tips krijg je vat op je sluitertijd, zodat je bewegende onderwerpen kunt vastleggen en je actiefotografie kunt verbeteren.

4 men running up a crane on to shipping containers

"Om geen enkel moment te missen, zou ik opnamen maken met de kortst mogelijke sluitertijd," zegt hij. "Het vereiste minimum is 1/1000 sec of sneller, waarbij de autofocus is ingesteld op AI Servo en je de hoogst mogelijke framerate moet gebruiken."

Als je net begint als sportfotograaf, adviseert Samo Canon's nieuwste systeemcamera,. de Canon EOS M50, als goede keuze. "Het is een lichte camera, maakt tot 10 opnamen per seconde, filmt in fantastische 4K-definitie, en verstuurt afbeeldingen probleemloos naar de cloud of een smartphone," zegt hij.

Oefen je techniek

Wanneer je echter beter wil worden in het vastleggen van freerunning of andere urban sporten, blijft Samo's advies hetzelfde: zorg dat je zoveel mogelijk ervaring opdoet. "Neem foto's in alle soorten lichtinstellingen en vanuit verschillende hoeken en perspectieven," adviseert hij.

A casually-dressed young athlete seen from below in mid-jump

"Ga naar je lokale sportclub, want juist daar kan je jouw fotografiekwaliteiten verbeteren en leer je de instellingen en mogelijkheden van je camera beter onder de knie te krijgen. Je wordt niet van de een op de andere dag succesvol, dus is het belangrijk dat je veel oefent. Dus zorg dat je niet blijft vastzitten in je routine, maar probeer nieuwe dingen en durf het soms eens helemaal anders te doen.”
Als je meer wilt zien van Canon-ambassadeur Samo Vidic, kun je zijn website en zijn project over gehandicapte atleten hier bezoeken.

Geschreven door David Clark
Schrijver en fotografiejournalist

Ontdek de kracht en veelzijdigheid van de 4K-serie van Canon.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken