HERFSTFOTOGRAFIE
Bekijk de prachtige herfst met een frisse blik
Natuurfotograaf Theo Bosboom deelt zijn geheimen voor het vastleggen van een uniek perspectief op de herfst in al zijn glorie.
MACROFOTOGRAFIE
Het maken van close-ups is de essentie van macrofotografie. Het accentueert structuren die het menselijk oog niet kan zien en toont de schoonheid die verborgen is in de details. Je hoeft niet ver te reizen om macro te oefenen. Alledaagse voorwerpen krijgen een nieuw perspectief wanneer ze vanaf korte afstand worden bekeken. Je tuin of een park in de buurt kan dus de perfecte testplek zijn.
Met veel lenzen kun je scherpstellen voor close-ups, maar alleen een echte macrolens biedt een vergroting van ten minste 1:1, oftewel ware grootte. Dit betekent dat als de camera zich op de kortste focusafstand bevindt, het gevormde beeld op de sensor dezelfde grootte heeft als het onderwerp.
Dit type lens heeft een zeer korte minimale focusafstand, wat betekent dat je dichtbij kunt komen om beeldvullende foto's van kleine onderwerpen te maken. De Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM-lens kan bijvoorbeeld tot 3 cm scherpstellen. Deze lens beschikt ook over een slimme ingebouwde Macro Lite-LED ter compensatie van de schaduw die op je onderwerp ontstaat als je de camera er zo dichtbij houdt. Als je een camera uit de EOS M-serie hebt, zoals de Canon EOS M50 of de Canon EOS M6 Mark II, heeft de Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM-lens dezelfde Macro Lite-functie.
Als je een indruk van macrofotografie wilt krijgen voordat je een speciale lens koopt, zijn er enkele accessoires die de vergroting van een standaardlens kunnen verhogen. Door bijvoorbeeld een Canon Extension Tube EF 25 II of een Canon Extension Tube EF 12 II op de achterkant van een compatibele lens te plaatsen, kun je dichterbij scherpstellen dan normaal. Je bereikt een vergelijkbaar effect door in plaats daarvan een Canon 250D 58mm close-uplens of Canon 500D 77mm close-uplens te bevestigen op de frontfilterdraad van een lens.
Waar je bij macrofotografie ook voor kiest, de effecten van cameratrilling worden net zo vergroot wanneer je dicht bij een onderwerp werkt. Als je je camera stabiel houdt met een statief of vergelijkbare ondersteuning, krijg je dus scherpere foto's.
Veel EOS-camera's hebben een speciale close-upmodus, maar voor meer creatieve controle moet je je camera instellen op diafragmavoorkeuze (Av) of handmatig (M). Met beide opnamemodi kun je het diafragma kiezen, wat een aanzienlijke invloed heeft op de look en feel van een macrofoto en de belichting.
Diafragmavoorkeuze is de eenvoudigste modus om mee te beginnen, omdat de camera automatisch een sluitertijd instelt voor een evenwichtige belichting met het diafragma dat je hebt gekozen. Als je klaar bent voor volledige controle over je instellingen, schakel je de camera over op Handmatig.
De Canon EOS 77D is een uitstekende keuze voor macrofotografie. De 24,2 Megapixel CMOS-sensor van de camera kan een ongelooflijk detailniveau vastleggen en dankzij het variangle touchscreen maak je eenvoudig foto's vanuit ongebruikelijke hoeken, zoals een 'worm-eye view' dicht bij de grond.
Om het maximale uit de detailvergrotende kracht van een macrolens en een CMOS-sensor met hoge resolutie te halen, is het belangrijk dat de camera niet beweegt tijdens de belichting. Zelfs lichte trillingen kunnen de beeldkwaliteit beïnvloeden. Om dit te voorkomen, kun je de zelfontspanner gebruiken en foto's maken met de camera op een statief. De Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM-lens heeft beeldstabilisatie, wat geweldig is als je onderweg opnamen maakt. Maar als je het statief gebruikt, moet je niet vergeten om de beeldstabilisatie uit te schakelen, aangezien het interne mechanisme voor het compenseren van bewegingen het tegenovergestelde effect kan hebben als er geen beweging wordt gedetecteerd (sommige lenzen hebben een functie voor statiefdetectie, dus het is het veiligst om de beeldstabilisatie handmatig uit te schakelen, vooral bij een lange sluitertijd).
Om mechanische trillingen verder te verminderen, kun je de spiegelopklapfunctie van de camera activeren via het hoofdmenu of de camera instellen op Live View, zodat de spiegel automatisch wordt vergrendeld. Je kunt zelfs gebruikmaken van de Wi-Fi-verbinding van de Canon EOS 77D om de camera op afstand te bedienen via de Canon Camera Connect-app die op je smartphone of tablet is geïnstalleerd.
Het diafragma dat je kiest, beïnvloedt de scherptediepte - oftewel de mate waarin je macro-onderwerp scherp wordt weergegeven. Lage f-getallen zoals f/2.8 en f/4 zorgen voor een geringe scherptediepte (slechts een klein gebied is scherp in beeld), terwijl je met hoge f-getallen zoals f/11 en f/16 een grotere scherptediepte (meer van het onderwerp scherpgesteld) krijgt.
Bij close-ups kan zelfs een grote scherptediepte slechts een paar millimeter zijn, zodat er bij het scherpstellen geen ruimte is voor fouten. De achtergrond is waarschijnlijk evengoed onscherp, maar met een kleiner diafragma (hoger f-getal) kun je meer van je onderwerp scherp in beeld krijgen, terwijl je met een groter diafragma (laag f-getal) kunt scherpstellen op een kleiner deel van het onderwerp en de rest onscherp maakt.
Als je het diafragma wijzigt, moet de sluitertijd of ISO worden aangepast om de belichting consistent te houden. Het veranderen van de ISO kan echter de beeldkwaliteit beïnvloeden. Het is daarom een goed idee om je diafragma en sluitertijd aan te passen aan je creatieve wensen voordat je de ISO wijzigt.
Zo werkt het: naarmate het f-getal toeneemt, wordt het diafragma in de lens kleiner. Er komt dan minder licht in de camera, dus moet de sluitertijd langer worden om ervoor te zorgen dat het beeld niet te donker wordt. Als je een lager f-getal kiest, wordt het diafragma in de lens groter. De sluitertijd moet dus korter worden om te voorkomen dat het beeld te licht wordt.
Het lijkt misschien vreemd dat je met een laag f-getal zoals f/4 een groot diafragma krijgt en met een hoog f-getal zoals f/16 een klein diafragma, maar het helpt als je hierbij aan breuken denkt: 1/4 is groter dan 1/16.
De bovenstaande opname is gemaakt met een diafragma van f/2.8, wat de laagste diafragma-instelling is op de Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM-lens. Zoals je kunt zien, zorgt de geringe scherptediepte bij dit diafragma voor een kleiner focusgebied en een prachtige achtergrondvervaging.
Door de ISO-gevoeligheid aan te passen, heb je de vrijheid om kleinere diafragma's en kortere sluitertijden te combineren.
Gebruik lage ISO-instellingen voor de beste beeldkwaliteit, zoals ISO 100, ISO 200 en ISO 400. Bij deze gevoeligheden kan de sluitertijd te lang worden om scherpe foto's te krijgen als je een klein diafragma instelt of opnamen maakt bij weinig licht.
Als je de ISO verhoogt, kun je een kortere sluitertijd gebruiken, maar hogere ISO-gevoeligheden kunnen leiden tot meer beeldruis - het digitale equivalent van filmkorrel. Om dit te verminderen, kun je de sterkte van de hoge ISO-ruisreductie van de camera verhogen. Je vindt deze optie in het rode opnamemenu van de camera.
Een van de voordelen van macrofotografie is dat je bij jou in de buurt prachtige foto's kunt maken. Alledaagse voorwerpen kunnen fascinerende onderwerpen worden als je ze in een nieuw licht laat zien. Probeer hierbij gerust verschillende camera-instellingen uit.
Een van de eenvoudigste manieren om dit te doen, is te experimenteren met het diafragma. In het bovenstaande voorbeeld is het diafragma ingesteld op f/2.8. Deze afbeelding heeft een zachte, wazige achtergrond, maar de bamboestengel op de voorgrond is perfect scherp.
De volgende opname (hierboven) is gemaakt bij f/5. Er zijn meer achtergronddetails zichtbaar in vergelijking met de opname die is gemaakt bij f/2.8.
De bovenstaande opname is tot slot gemaakt met het kleinere diafragma f/8. De belichting is vergelijkbaar met die van de andere opnamen, maar de achtergrond heeft nu veel meer details. Dit laat zien hoe kleine aanpassingen een groot verschil kunnen maken in de wereld van macrofotografie.
De herfst is een goed moment om macrofotografie te oefenen. Als groen verandert in bruin en de natuur zich voorbereidt op de winter, zul je de schoonheid zien die in de details huist. Stap je voordeur uit en bekijk het van dichtbij.
Geschreven door Ian Wade en Marcus Hawkins
Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.
Terug naar alle tips en techniekenHERFSTFOTOGRAFIE
Natuurfotograaf Theo Bosboom deelt zijn geheimen voor het vastleggen van een uniek perspectief op de herfst in al zijn glorie.
NATUURFOTOGRAFIE
Ossi Saarinen deelt de beste camera-instellingen en creatieve technieken voor het fotograferen van stedelijke natuur.
MACROFOTOGRAFIE
Onthul het geheime leven van de kleinste beestjes met tips en tricks van Pierre Anquet.