panning shot of bike in the air

Beweging fotograferen

Hoe je beweging kunt vastleggen in een foto

Actiefotografie draait om het vastleggen van drama, beweging en een gevoel van snelheid. Maar het dilemma waar fotografen mee te maken krijgen is hoe je die beweging in een foto overbrengt.

Een korte sluitertijd is essentieel om de actie scherp vast te leggen. Maar als je bijvoorbeeld een auto wilt vastleggen die met 320 km/u rijdt met een zeer korte sluitertijd, resulteert dat in een afbeelding waarop het lijkt alsof de auto stilstaat. Het is moeilijk om een gevoel van beweging in dat beeld te krijgen.

Je kunt dit artikel over pannen lezen, een techniek met een langere sluitertijd waarbij je het onderwerp volgt terwijl je de foto maakt. Dit is een geweldige manier om beweging over te brengen, maar is alleen geschikt voor bepaalde situaties. Het vergt ook veel oefening voor consistent goede resultaten.

Door gebruik te maken van de principes van het pannen kun je de sluitertijd gebruiken om beweging over te brengen zonder een volledige pan uit te voeren. Als je je sluitertijd bijstelt van 1/1000s naar 1/640s zie je dat zelfs deze kleine vermindering in sluitertijd al voor een lichte bewegingsonscherpte van het onderwerp zorgt, zoals de draaiende wielen van een auto of de uiteinden van de vleugels van een vogel. Probeer ook te wennen aan het volgen van je onderwerp via de zoeker terwijl je de foto maakt, want zelfs met kortere sluitertijden kun je met deze techniek het gevoel van beweging overbrengen en als je de sluitertijd verlaagt is dit natuurlijk essentieel.

Je kunt naast verschillende sluitertijden ook andere technieken gebruiken om beweging over te brengen. Let op de hoofdactie van de gebeurtenis. Het is prima om één onderwerp vast te leggen, maar twee onderwerpen die tegelijk bewegen kunnen het idee van snelle beweging en actie versterken.

Naast de concurrerende actie kun je ook kijken naar kenmerken van de actie die voortkomen uit de snelheid en beweging, zoals rokende banden, de golven of opspattend water bij watersporten, stof of modder die tijdens een paardenrace omhoog wordt getrapt. Met deze voorbeelden kun je ook het idee van beweging voortbrengen.

Je kunt er ook opzettelijk voor zorgen dat je foto's onscherp zijn. Door scherp te stellen op het onderwerp, een korte sluitertijd te gebruiken en de camera tegen de actie in te bewegen, creeër je een spoor van onscherpe kleuren die de indruk wekken dat het onderwerp beweegt.

Gerelateerde artikelen
Learn to use panning for better action photos

BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE

Leer pannen te gebruiken voor betere actiefoto's

Wat je ook vast wil leggen, het is geweldig om daarbij panning te kunnen toepassen. Leer je camera te bedienen zodat je de perfecte opname kunt maken.

Capturing motion photography

BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE

Beweging vastleggen op foto's

Als je wilt dat je foto's beweging uitbeelden, kun je de beweging bevriezen OF een creatieve vervaging toestaan zodat je foto's het idee van beweging uitbeelden. Canon-tutor Brian Worley deelt zijn beste tips over het vastleggen van beweging.

Shoot sharper fast-moving action

SPORTFOTOGRAFIE

Snel bewegende onderwerpen scherper vastleggen

Als je mooie actiefoto's wilt maken, bijvoorbeeld van riviersurfers, wintersporters of hardlopers, moet je vooraf goed plannen. Je moet ten eerste precies weten wat je gaat fotograferen, hoe snel je onderwerp beweegt en vanaf welke plek je gaat fotograferen.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, aankoopgidsen en leerrijke interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken