See the difference with a specialist action lens

Ontdek het verschil met een speciale actielens

Actiefotografen willen de kijker in hun foto's trekken zodat deze zien hoe het is om aan de zijlijn te staan, op safari te gaan of om naast een roofvogel te vliegen.

Een populaire manier om dit effect te bereiken is door het frame te vullen met actie, waarbij het onderwerp van dichtbij wordt vastgelegd. Er zijn situaties waarbij je je op een paar meter van de actie kunt opstellen. Maar over het algemeen moet je plaatsnemen achter barrières of hekken en moet je de foto's van een afstand maken. In deze gevallen kun je het beste een lens met een lange brandpuntsafstand gebruiken zodat de actie van je foto's spat.

De brandpuntsafstand wordt gemeten in mm. Hoe hoger het cijfer, hoe groter de vergroting van je camerasensor. Grof gezegd: lenzen met een brandpuntsafstand die groter is dan 85 mm worden telelenzen genoemd. Maar voor actiefoto's van dichtbij heb je een lens nodig met een brandpuntsafstand van minstens 200 mm, zoals de EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM of EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM. Deze telezooms bieden verschillende brandpuntsafstanden en zijn geliefd voor het fotograferen van actiebeelden van verschillende afstanden.

Hier volgen enkele voorbeelden:

Deze foto's zijn gemaakt met een veelgebruikte EOS-camera vanuit dezelfde positie aan de kust. Voor de eerste foto werd een 18-55mm-lens gebruikt - een standaardlengte voor alledaagse foto's. Er is nog veel van het water zichtbaar en je voelt je niet verbonden met de actie. Het onderwerp is te klein in beeld gebracht. Voor de tweede foto is echter een 55-250mm-lens gebruikt om in te zoomen op de actie en de kitesurfer goed in beeld te brengen. Deze foto gaat over de kleine details, zoals de individuele druppels van de golven die hij maakt als hij een bocht maakt. Door deze close-up staat de actie centraal in de foto en wordt de kijker niet afgeleid door dingen op de achtergrond. De kijker heeft het gevoel zich echt tussen de actie te bevinden.

Gerelateerde artikelen
Taking your camera to the match: 7 tips for improving your sports photos

SPORTFOTOGRAFIE

Je camera meenemen naar de wedstrijd: 7 tips voor betere sportfoto's

Sportfotografie biedt een groot aantal creatieve mogelijkheden. Het is ook een geweldige kans om een aantal modi en functies van je camera uit te proberen die je misschien nog niet eerder hebt gebruikt.

Zoom in and capture fast action

ACTIEFOTOGRAFIE

Zoom in en leg snelle bewegingen vast

Bij het vastleggen van actie, gaat het om fracties van een seconde. Maar als je je goed voorbereidt, hoef je je ook niet te haasten.

A person riding a dirt bike around a track, leaning the bike low to the ground, photographed using camera panning. © Richard Walch

BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE

Pannen met je camera voor beginnende fotografen

Ontdek hoe je pannen kunt gebruiken voor betere actiefoto's met deze toptips.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, aankoopgidsen en leerrijke interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken