A Canadian player tackles an Irish player in a 2015 Rugby World Cup match. Photo by Richard Heathcote.

SPORTFOTOGRAFIE

Je camera meenemen naar de wedstrijd: 7 tips voor betere sportfoto's

Sportfotografie biedt een groot aantal creatieve mogelijkheden. Het is ook een geweldige kans om een aantal modi en functies van je camera uit te proberen die je misschien nog niet eerder hebt gebruikt.

De volgende keer dat je naar een sportevenement gaat, kun je prachtige actiebeelden maken, bewegingen bevriezen en de sfeer van de wedstrijd vastleggen. Met deze zeven tips haal je het meeste uit je camera — of je nu opnamen maakt met een compactcamera of een bridgecamera zoals de Canon PowerShot SX70 HS of een DSLR zoals de Canon EOS 80D.

A sweeping view of the entire stadium as pyrotechnics explode at the start of the 2015 Rugby World Cup final. Photo by Matt Lewis.

1. Vind een andere hoek

Bij sportevenementen maken de meeste fotografen opnamen vanuit dezelfde hoek. Bedenk daarom een manier waarop je jouw foto's kunt laten opvallen. Maak bijvoorbeeld eens foto's vanuit een laag perspectief door op de grond te gaan liggen. Of probeer eens een symmetrische compositie van de spelers vast te leggen vanaf een hoog standpunt. Voor goede sportfoto's kun je beter naast het veld staan dan achter het doel.

Je kunt ook experimenteren met verschillende brandpuntsafstanden. Als je een camera met verwisselbare lenzen gebruikt, kun je met een telezoomlens zoals de Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM de actie dichterbij halen. Daarnaast helpt de geïntegreerde beeldstabilisatie cameratrilling te voorkomen.

Players pictured running past the camera onto the field for the match between Ireland and Canada in the 2015 Rugby World Cup. Photo by Richard Heathcote.

2. Stel je modus voor continu-opnamen in

Meestal leg je één frame vast. Wanneer je sporten boordevol actie fotografeert, zoals rugby of voetbal, zoek je de beste mogelijkheid om de meest dramatische momenten vast te leggen. Daarom maken sportfotografen foto's in de burst- of continuopnamemodus.

Ga naar het menu Transportmodi van je camera om deze in te schakelen. Soms zit er een regelaar boven op je camera voor directe bediening. Anders vind je de transportmodi in het menusysteem van je camera. De modus Enkele opname wordt op de regelaar weergegeven als één rechthoekig frame en de continuopnamemodus als meerdere frames.

De meeste camera's kunnen in de burst-modus opnamen maken van 5 tot 12 frames per seconde. Zo kun je achteraf je foto's bekijken en de beste kiezen, bijvoorbeeld van een dramatische redding van een keeper.

De Canon PowerShot SX70 HS kan in de burst-modus 10 frames per seconde opnemen en heeft een praktisch variangle LCD-scherm waarmee je comfortabel kunt fotograferen, zelfs wanneer je op de grond ligt of in een ongemakkelijke houding staat. Een andere goede optie is de Canon PowerShot G7 X Mark II, die 8 frames per seconde opneemt. Deze camera heeft een 31-punts autofocussysteem waarmee je je scherpstelling kunt bepalen en gezichten en objecten kunt volgen door op het scherm te tikken.

Gerelateerde artikelen
An action-packed photoshoot with a pro

SPORTFOTOGRAFIE

Actiefotografie: tips van een pro

Leer meer over actiesportfotografie tijdens deze mentorsessie met een meester in mountainbiken.

A snowboarder walks through the snow with his snowboard under his arm, away from the camera

OUTDOOR

Tips & tricks voor wintersportfoto's

Professionele sportfotograaf Richard Walch deelt zijn expertise met tips voor geweldige wintersportfoto's, van camerakeuze tot de beste instellingen.

Best lenses for action

ACTIEFOTOGRAFIE

De beste lenzen voor actie

Canon's gids voor de beste lenzen voor actiefotografie.

A Canadian player tackles an Irish player in a 2015 Rugby World Cup match. Photo by Richard Heathcote.

3. Gebruik de automatische witbalans

Met de automatische witbalans (AWB) van je camera kun je heel goed nauwkeurige tinten en kleuren reproduceren. Of je nu overdag of 's nachts een wedstrijd fotografeert, je kunt het beste je AWB gebruiken, zodat je camera zich automatisch aanpast wanneer het licht verandert. Door de AWB-instelling te gebruiken, kun je je ook concentreren op de compositie en belangrijke momenten anticiperen.

Je kunt je automatische witbalans meestal inschakelen met een WB-knop op de achterkant van je camera of op het LCD-scherm als deze aanraakgevoelig is. Wanneer je hier op drukt, kun je door de opties bladeren.

4. Maak JPEG's

Fotografen krijgen vaak te horen dat ze RAW-bestanden of JPEG + RAW-opnamen moeten maken, maar bij sportfotografie wordt deze vuistregel vaak genegeerd. Veel fotografen die foto's maken in de burst-modus (met name fotojournalisten en sport- en wildlifefotografen) maken JPEG-opnamen, omdat een camera meestal meer frames per seconde vastlegt in JPEG-bestanden dan in RAW-bestanden.

RAW-bestanden zijn groter en bevatten meer gegevens. Bij sommige camera's duurt het langer om de buffer van je camera te leeg te maken. JPEG's zijn kleinere bestanden, wat betekent dat je camera ze sneller naar de geheugenkaart kan schrijven en meer momenten kan vastleggen. Jouw camera maakt waarschijnlijk standaard JPEG-bestanden. Als je dit niet hebt gewijzigd, kun je dus meteen aan de slag.

Zorg dat je ook bij JPEG-opnamen in de continuopnamemodus korte opnamen maakt. Houd de ontspanknop één tot twee seconden ingedrukt. Als je de knop te lang ingedrukt houdt, raakt de buffer vol en neemt de opnamesnelheid af.

French fans in colourful makeup during the 2015 Rugby World Cup. Photo by Chris Lee.

5. Kijk niet alleen naar de spelers

Het bijzondere gevoel van het bijwonen van een wedstrijd krijg je niet alleen van de hoogtepunten op het veld.

Richt je camera eens op het publiek en leg de hoopvolle gezichten en creatieve outfits vast. Of zoom in op de angstige gezichtsuitdrukkingen van de spelers of fotografeer het moment vóór de wedstrijd waarop ze hun armen om elkaar heen hebben.

Als je een camera met verwisselbare lenzen gebruikt, is een lens als de Canon EF-S 55-250 f/4-5.6 IS STM een goede keuze voor dit type opname. De brandpuntsafstand zorgt ervoor dat de kijkhoek breed genoeg is om het veld breder vast te leggen, terwijl je je ook op specifieke spelers kunt focussen of de actie kunt volgen.

6. Gebruik de modus Servo AF of Onderwerp volgen

De camera wordt standaard geleverd met de AF-modus ingesteld op Enkele opname-AF. De meeste fotografen veranderen deze instelling niet meer. Als je echter bewegende onderwerpen op het sportveld fotografeert, moet je overschakelen naar de Servo AF-modus.

Meestal is er een directe bediening aan de achterkant van je camera om de AF-modus te veranderen — een fysieke knop of een optie op je touchscreen.

De Servo AF, ook wel bekend als continue autofocus, blijft scherpstellen op het door jou gekozen AF-punt zolang je de ontspanknop half ingedrukt houdt. Dit is erg handig voor sportfotografie omdat je je kunt concentreren op punten waarop je verwacht dat de actie zal plaatsvinden, zoals rond het doel, en kunt wachten tot het moment zich voordoet.

Met de AF tracking-modus gaat dit nog een stap verder. In de tracking-modus raak je het AF-punt op het LCD-scherm aan (als je camera een touchscreen heeft) of druk je de ontspanknop half in om de scherpstelling op het onderwerp te vergrendelen. Vervolgens beweegt je AF-punt mee met dat onderwerp terwijl het in het frame beweegt. Dit is ideaal voor het volgen van de actie op een druk veld.

Als je een DSLR-camera of systeemcamera hebt, kun je de Canon Photo Companion-app gebruiken om meer te weten te komen over de functies van je camera.

Players pictured on the point of a tackle in a match between England and Australia in the 2015 Rugby World Cup. Photo by Steve Bardens.

7. Bevries de actie met korte sluitertijden

Elke sportfotograaf streeft ernaar om de actie in dramatische momenten te bevriezen. Dit kan alleen door opnamen te maken met korte sluitertijden. Idealiter maak je opnamen met een snelheid van ongeveer 1/1000 sec., maar zeker niet langzamer dan 1/500 sec.

Deze sluitertijden zijn goed in te stellen door met het programmakeuzewiel de belichtingsmodus te wijzigen naar Sluitertijdvoorkeuze (Tv). Hierdoor kun je de gewenste sluitertijd kiezen en stelt de camera vervolgens het diafragma en de ISO-waarde in om die snelheid te garanderen.

Geschreven door Jeff Meyer

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, aankoopgidsen en leerrijke interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken