designing a gallery danielle de lange

5 fotostylingtips voor je huis

Dierbare momenten in het leven vastleggen was nog nooit zo eenvoudig. Maar de meesten van ons slaan foto's online op of laten ze op camera's of telefoons staan en doen er niets mee. Foto's van dierbaren, belangrijke mijlpalen en onvergetelijke vakantieavonturen zou je moeten koesteren en zijn perfect om een ruimte persoonlijk te maken.

Samen met interieurexpert en blogger Danielle de Lange van The Style Files geeft Canon je vijf tips om optimaal te genieten van je favoriete foto's door ze een welverdiend plaatsje in huis te geven.

© Danielle de Lange

Tip 1: je foto's organiseren en selecteren

Er zijn veel eenvoudige, leuke manieren om creatief te zijn met je geprinte foto's maar eerst moet je ze organiseren. Je kunt je foto's makkelijk beheren door ze regelmatig te uploaden naar een cloudservice, waar je direct de slechte foto's kunt verwijderen. Je foto's worden niet alleen veilig opgeslagen, je ordent je favoriete foto's ook telkens als je een groep uploadt. Zo wordt het veel makkelijker om later je beste foto's terug te vinden.

Kies rijke, levendige en tot de verbeelding sprekende beelden die niet alledaags zijn, denk na over het verhaal dat je wilt vertellen en breng dat tot uitdrukking met de foto's die je selecteert. Dat maakt een verzameling op de muur of een fotoboek veel interessanter en het neemt je meteen mee terug naar die leuke vakantie.

© Danielle de Lange

Tip 2: fotolijsten kiezen

Het type lijst dat je kiest geeft karakter aan je fotodisplay. Fotowanden ogen mooier als de lijsten elkaar aanvullen en dit bereik je het eenvoudigst door je aan één kleur of samenstelling te houden. Je kunt bijvoorbeeld voor allemaal zwarte lijsten kiezen of alleen houten lijsten gebruiken. Om het extra bijzonder te maken, kun je experimenteren met metalen, keramiek of contrasterende kleuren.

Wat zo geweldig is aan je foto's thuis printen, is natuurlijk dat je eenvoudig in formaat kunt variëren. Zo kun je voor een mix van kleine, middelgrote en grote lijsten kiezen om je unieke stijl tot uiting te brengen. De Canon PIXMA MG7750 print in verschillende formaten (A4, A5, 20x25 cm, 10x15 cm, 13x18 cm) die in talloze standaardfotolijsten passen. Gebruik eens een lijst zonder glas voor een mat geprinte foto om iets aparts aan je fotowand toe te voegen.

© Danielle de Lange

Tip 3: een galerij ontwerpen

Galerijen zijn de perfecte manier om verschillende familiemomenten te laten zien en tegelijkertijd je interieur op te leuken. Nadat je de foto's hebt geprint en lijsten hebt uitgezocht, wordt het pas echt leuk als je ze gaat schikken.

Leg eerst al je lijsten op de vloer en verplaats ze totdat je de perfecte indeling hebt gevonden. Kies dan een punt op ooghoogte op de muur en bouw van daaruit verder. Door dezelfde afstand aan te houden tussen de lijsten krijg je een symmetrisch geheel. Wanneer je blij bent met het resultaat kun je de lijsten een voor een aan de muur hangen.

© Danielle de Lange


Tip 4: nog creatiever worden

Je hoeft niet altijd lijsten te gebruiken voor je foto's. Een andere creatieve manier om familieherinneringen te showen is je eigen magneten maken. Dit kun je eenvoudig doen door foto's te printen en achterop zelfklevende magnetische strips aan te brengen.

Daarna kun je alle kanten op. Plak de foto's bijvoorbeeld op je koelkast zodat je er de hele dag van kunt genieten of gebruik krijtverf met magnetische primer om een groot magnetisch krijtbord te maken. Maak het nog leuker door whiteboardsjablonen te gebruiken waar je op kunt schrijven.

© Danielle de Lange

Tip 5: kunstwerken van kinderen koesteren

Als ouders vinden we de kunstwerken van onze kinderen geweldig, maar de meesten van ons hebben geen ruimte meer om ze op te hangen en de stapel tekeningen en schilderijen wordt alsmaar groter. Als je foto's maakt van die kunstwerken, kun je een digitale versie bewaren en de stapel papier opbergen. Je kunt het oorspronkelijke kunstwerk dan ook een ander formaat geven en kleinere versies ophangen. Misschien kun je een collage maken van kunst van je kinderen door een paar kleine foto's van tekeningen en schilderijen op een mat te bevestigen die je in een grote lijst plaatst. Of je maakt een galerij op de wand met verschillende lijsten (zie tip 2).

Veel plezier! Foto's ophangen is een geweldige manier om je muren op te leuken. Bovendien word je zo herinnerd aan de mooie momenten die je hebt doorgebracht met dierbaren.

Meer tips van Danielle over het stylen van je huis vind je op haar blog.